Alergiile la bebelusi sunt reactii exagerate sau o hipersensibilitate a sistemului imunitar fata de un anumit medicament, fata de factorii de mediu sau la anumite alimente. Insa, care sunt principalele tipuri de alergii care apar frecvent la bebelusi? De asemenea, care sunt simptomele fiecarei reactii alergice si ce trebuie facut pentru a diminua disconfortul produs de acestea?
Cuprins:
- Alergiile la bebelusi – Cauze care declanseaza raspunsul organismului
- Alergie la bebelusi de la mancare – Identifica alimentele cu potential alergen si semnalele organismului
- Alergia la bebelusi si diversificarea – Lista alimentelor interzise si a celor benefice pentru consum
- Alergii la bebelusi de la caldura - Care sunt tipurile frecvente de reactii la care sunt predispusi nou-nascutii?
Alergiile la bebelusi – Cauze care declanseaza raspunsul organismului
Alergiile la bebelusi pot fi provocate de o diversitate de factori, cel ereditar fiind cel mai predominant in randul copiilor cu probleme. Astfel, conform studiilor, daca o ruda de gradul I sau II sufera de alergii, exista sanse de peste 25% ca restul membrilor din familie sa intampine simptomele asociate unei alergii.
De asemenea, alergiile la un anumit medicament sau substanta cresc probabilitatea ca pacientul sa dezvolte sensibilitate si la alti factori, fie de mediu, alimentari, fie la alte medicamente.
Alergie la bebelusi de la mancare – Identifica alimentele cu potential alergen si semnalele organismului
Iata care sunt produsele care pot provoca alergie la bebelusi de la mancare:
- cereale cu gluten;
- fructe de mare;
- pestele;
- soia;
- laptele de vaca;
- ouale.
Alergiile la mancare la bebelusi pot fi identificate prin diverse manifestari, precum:
- respiratie zgomotoasa;
- durere abdominala;
- umflarea fetei sau a membrelor;
- eruptie in jurul gurii;
- nas infundat;
- stari de greata;
- tuse;
- diaree;
- senzatie de lesin;
- eczeme.
Sunt periculoase alergiile alimentare la copii? Raspunsul este: da, alergiile la bebelusi de la mancare pot deveni un risc atat pentru sanatate pe termen lung, cat si pentru viata copilului. Acesta poate intampina dificultati de respiratie sau hipertensiune, afectiuni care conduc la soc. Atunci cand micutii sunt predispusi la soc din cauza alergiilor la alimente, semnalele de alarma sunt starile de lesin si paloarea.
Cum deosebesti intoleranta alimentara de alergiile alimentare?
Alergiile la mancare ale bebelusilor sunt raspunsuri exagerate din partea sistemului imunitar, care genereaza o serie de simptome specifice, dar riscante pentru viata lor. Intoleranta alimentara nu afecteaza imunitatea. In plus, poate fi recunoscuta dupa o serie de semne precum: migrene, nervozitate, eructatii, probleme digestive sau scaune moi. Aceasta afectiune apare atunci cand organismul nu poate sa digere anumite substante, dar simptomele nu pun viata in pericol.
Cum pot fi tinute sub control simptomele alergiilor alimentare la bebelusi?
Cand copilul a fost diagnosticat cu alergie alimentara, parintii trebuie sa adopte o serie de masuri privind siguranta acestuia. De asemenea, aceste solutii de preventie trebuie respectate si in cazul in care exista banuiala ca un copil ar putea fi predispus la o reactie alergica. Astfel, daca te afli in postura unui parinte al carui copil sufera de alergie alimentara, analizeaza ingredientele de pe ambalajul alimentelor pentru a evita alergenul.
Acelasi sfat se aplica si in cazul alimentelor cu care copilul este deja obisnuit. Produsele pot trece prin schimbari in ceea ce priveste tipul de ingrediente, cantitatea acestora si procesul de fabricatie. Daca cel mic mananca in afara casei, informeaza persoana care pregateste masa cu privire la faptul ca ai un copil alergic.
Alergia la bebelusi si diversificarea – Lista alimentelor interzise si a celor benefice pentru consum
Cand bebelusul implineste varsta de 6 luni, atunci incepe diverisificarea. Aceasta etapa nu se rezuma doar la avantajul de a-i furniza copilului o gama mai larga de vitamine si minerale pe care laptele matern nu i le poate asigura.
Consumul unei varietati de alimente incepand cu varsta de 6 luni poate reduce potentialul unei reactii alergice pe viitor si de asemenea poate diminua dupa varsta de 3 ani eventualele simptomele care pot sa apara in timp. Programul de diversificare in alimentatia la bebelusi incepe cu un singur aliment care va fi oferit in prima parte a zilei, iar urmatorul la distanta de 3 zile.
Daca noul aliment afecteaza sistemul imunitar al copilului, simptomele vor aparea pe parcursul zilei. Durata de 2-3 zile este suficienta pentru a depista o potentiala alergie. Se recomanda hranirea bebelusului cu cantitati mici din noul aliment si fara a-l forta sa manance tot. Daca observi prezenta unor simptome ale alergiei la bebelusi pe corpul acestora imediat dupa ce au consumat un anumit aliment poti adopta urmatoarele masuri:
- noteaza pe hartie tot ce a consumat copilul in 4 zile;
- elimina pe rand de pe lista produsele care predispun bebelusul la reactii alergice;
Important! Printre cele mai problematice alimente din acest punct de vedere sunt: aditivii alimentari, crustaceele, oul, lactatele, graul, porumbul, rosiile, scortisoara, nuca de cocos, mazarea, mustarul, carnea de porc, zaharul, fructele de padure, untul de arahide, soia si citricele. Taie pe rand aceste alimente din dieta copilului si observa-i starea de sanatate in urmatoarele zile.
- reintrodu alimentul problema in dieta copilului, dar incepand cu cantitati mici si verifica daca reapar simptomele. Este posibil sa nu fie vorba despre nici o reactie alergica la aliment, ci o stare de rau sau slabiciune care a coincis cu consumul acestuia;
- o data la 3-4 zile mareste cantitatea produsului pe care l-ai reinclus in dieta copilului. Poti astfel sa descoperi ca este vorba despre o reactie alergica provocata de consumul unei cantitati careia organismul nu-i face fata.
Nota! Cele mai indicate alimente cu potential alergenic redus si care merita incluse in dieta de diversificare la bebelusi sunt: uleiul de floarea soarelui, stafidele, strugurii, carnea de miel, curcan sau vitel, somonul, cartofii dulci, sparanghelul, morcovii, orezul, carnea de pui, salata verde, merele, perele, papaya, mierea, orzul, ovazul, curmalele, dovleacul, caisele etc.
Alergii la bebelusi de la caldura - Care sunt tipurile frecvente de reactii la care sunt predispusi nou-nascutii?
Alergia la bebelusi de la caldura apare adesea pe fondul unei atitudini hiperprotective din partea adultilor. Acest tip de alergie nu se dezvolta doar in anotimpul cald, ci ori de cate ori copilul este imbracat prea gros pentru vremea de afara si transpira. Alaturi de alergiile la bebelusi de la caldura, lista mai cuprinde si alte tipuri de reactii alergice la care sunt predispusi nou-nascutii, dupa cum urmeaza:
- Alergiile sezoniere
Alergiile sezoniere la bebelusi sunt semnalate prin nas infundat, stranut, durere de urechi si alte simptome provocate de polenul plantelor. Alergia la polen sau rinita alergica de sezon este declansata de polenul transportat de vant. Acesta, odata inhalat, patrunde in caile respiratorii, favorizand astmul, dermatita atopica si alte afectiuni severe.
Principalele surse alergizante sunt plopul, mesteacanul, alunul, fanul, gazonul, plantele de camp, pomii infloriti si plantele din ghivece. Alergiile sezoniere la copii pot fi confundate cu simptomele unei banale raceli. Totusi, daca acestea persista in ciuda medicamentelor, atunci o vizita la medic ar putea lamuri daca este vorba de o alergie sau despre o alta problema medicala.
Cum poti sa deosebesti o raceala obisnuita de alergia sezoniera? Fii atent daca bebelusul tau prezinta urmatoarele simptome:
- stari frecvente de nervozitate;
- stranut constant;
- nas infundat cu secretie excesiva;
- ochii rosii si umezi;
- dificultati de respiratie;
- senzatie de mancarime in zona gatului, urechilor si nasului.
Daca sesizezi la cel mic cel putin una dintre manifestarile enumerate anterior, atunci cel mai probabil va confruntati cu o reactie alergica.
- Alergii de interior
Plusurile sunt cele mai comune surse care favorizeaza reactiile alergice la bebelusi. Jucariile din plus sunt prietenoase cu pielea, ofera o senzatie placuta la atingere, iar textura scade semnificativ riscurile de accidentare in timpul utilizarii produsului respectiv. Cu toate acestea, au si o parte mai putin placuta, deoarece permit acumularea particulelor de praf. La acestea se mai adauga si praful prezent in tesatura covoarelor, articolelor de pat, perne si draperii.
Cum iti protejezi bebelusul de simptomele alergiilor de interior? Acorda o importanta deosebita igienei din locuita voastra, focusandu-te pe camera in care cel mic petrece majoritatea timpului. Iata ce poti face:
- aspira si sterge praful cel putin de 2 ori pe saptamana;
- schimba saptamanal filtrele de aer;
- spala lenjeriile la temperaturi de peste 60 °C;
- in fiecare saptamana, pune plusurile intr-o punga pe care sa o lasi la frigider minim 3 ore;
- foloseste saltele si perne antialergice<
- renunta la storuri orizontale, huse de perne, draperii sau perne decorative care nu fac decat sa acumuleze impuritatile;
- aeriseste pe cat posibil in afara orelor de trafic;
- linoleumul si gresia sunt variante mai igienice decat mochetele si covoarele;
- poti investi intr-un aspirator echipat cu filtre speciale;
- renunta la vaporizatoare si umidificatoare.
- Alergii la animale
Animalele de companie sunt indicate familiilor cu copii, datorita efectului terapeutic pe care il ofera contactul cu un catel sau pisica. De asemenea, adoptarea unui animal de companie il face pe cel mic sa isi dezvolte simtul responsabilitatii, reduce stresul si imbunatateste starea generala de spirit.
Din pacate, blana animalelor poate fi o sursa de alergeni. Firul de par nu este alergen, dar blana contine substante de acest tip, precum particule de praf sau reziduuri de piele moarta care ajung pe covor, lenjerie, haine, iar de acolo in organismul copilului. Alergiile provocate de blana animalelor genereaza de regula dermatita, stranut frecvent, senzatii de mancarime la urechi si ochi sau chiar astm. Nu doar cainii si pisicile constituie surse potentiale de alergeni. Concret, alergiile la blana animalelor mai pot fi provocate inclusiv prin contactul cu hamsterii, iepurii, purcelusii de Guineea sau soarecii.
- Iata cum poti sa recunosti prezenta alergiei la animale in cazul copilului tau:
- senzatii de mancarime la ochi;
- ochi rosii si aposi;
- urechi infundate;
- dificultati de respiratie;
- respiratie accelerata;
- eczeme;
- urticarie;
- durere in gat;
- greata sau varsaturi;
- constipatie sau diaree;
- durere de stomac;
- oboseala continua;
- cefalee;
- buze sau limba umflate;
- stranut frecvent.
- Care sunt principalele solutii de tratament in cazul alergiilor la copii?
In cazul in care copilul a fost diagnosticat cu un anumit tip de alergie, medicul va prescrie un plan de actiune pentru identificarea si tratarea simptomelor asociate. In cazul in care simptomele alergice se agraveaza, medicul poate recomanda utilizarea autoinjectorului de epinefrina.
Daca apar complicatii este necesar sa apelezi numarul de urgenta pentru ca cel mic sa fie luat sub supraveghere medicala. Supravegherea medicului este cu atat mai importanta cu cat exista un risc potential ca apara inca un val de simptome severe.
- Alergii la caldura
Alergia la caldura in cazul bebelusilor poate fi recunoscuta prin prezenta unei eruptii rosiatice sau mici ridicaturi pe pielea protejata de haine. Aceasta este consecinta unui blocaj in procesul de eliminare a transpiratiei, fapt care provoaca senzatia de mancarime a pielii.
La copiii mici, alergia de acest timp se manifesta prin eruptii localizate in zona umerilor, capului si pe gat. Eruptiile nu necesita ingrijire medicala in cazurile obisnuite, decat daca simptomele au o durata de cateva zile sau daca se instaleaza febra. Eruptiile nu conduc de obicei la infectii, dar trebuie luat in calcul totusi si acest risc. Semnele de infectie apar sub urmatoarele forme:
- febra de minim 37.8 °C;
- puroi in zona afectata;
- dungi rosii sau disconfort accentuat in zona cu probleme;
- frisoane.
- Ce masuri de tratament pot fi luate in cazul copiilor cu alergie la caldura?
In majoritatea cazurilor, alergia la caldura la bebelusi este o problema care trece de la sine. In schimb, disconfortul cauzat de simptome poate fi diminuat prin cateva masuri simple:
- evitarea lotiunilor si cremelor pe pielea afectata;
- racirea zonei inflamate;
- aplicarea pe zona afectata a unui unguent cu hidrocortizon, daca este prescris de medic;
- uscarea zonei in mod natural, fara tamponarea prosopului.
Din dorinta fireasca de a-si proteja copilul, parintii il expun in mod inconstient acestor reactii alergice. Asadar, pentru a-ti scuti micutul sa se confrunte cu disconfortul cauzat de eruptii provocate de caldura, respecta urmatoarele sfaturi:
- setarea unei temperaturi confortabile in camera de odihna;
- eliminarea umezelii de pe piele si pastrarea acesteia curata si uscata;
- in sezonul cald copilul trebuie imbracat in haine confortabile, adaptate temperaturilor si care sunt fabricate din bumbac sau alte materiale naturale ce permit pielii sa respire;
- dupa vindecarea eruptiilor, pielea copilului trebuie expusa gradual la temperaturi ridicate.
Asadar, alergiile la copii pot fi o provocare pentru parinti, deoarece se confrunta alaturi de copil cu disconfort si simptome care ar putea degenera in lipsa interventiei corespunzatoare.
In consecinta, este indicata consultarea medicului specializat in alergii pediatrice. Doar asa se poate obtine un diagnostic corect si un plan de tratament personalizat in functie de natura si stadiul simptomelor pentru a indentifica factorii declansatori.
Sursa foto: unsplash.com, freepik.com