Joaca contribuie la dezvoltarea psihomotorie a copiilor, cu ajutorul ei acestia reusesc printr-un mod distractiv sa isi imbunatateasca cunostintele si sa dea frau liber imaginatiei.

Realizarea unui loc special de joaca pentru copii chiar la tine acasa va fi modalitatea perfecta prin care ii poti ajuta pe cei mici sa isi consume energia intr-un mod pozitiv. Spatiul de joaca fiind la interior, nu vei depinde niciodata de vreme atunci cand vine vorba de distractia copilului sau copiilor tai. Descopera in acest articol cele mai utile sfaturi si cele mai creative idei pentru amenajarea unui loc de joaca pentru copii la interior!

Cuprins:

  1. Amenajare loc de joaca pentru copii in interior – sfaturi importante de care sa tii cont
  2. Amenajarea locului de joaca pentru copii la interior in functie de varsta
    1. Amenajare loc de joaca pentru copii mici sub 3 ani – activitati pentru dezvoltarea psihomotorie
    2. Loc de joaca la interior pentru copii peste 3 ani – ce isi doreste un prescolar?
  3. Idei de amenajare a locului de joaca pentru copii la interior – creeaza un paradis pentru cei mici
    1. Spatiu de joaca cu animalute
    2. Tematica disco
    3. Supereroi
    4. Printesele - tematica preferata a fetitelor

Amenajare loc de joaca pentru copii in interior – sfaturi importante de care sa tii cont

Un prim aspect important de care este necesar sa tii cont in amenajarea unui loc de joaca pentru copii la interior este siguranta. Indiferent daca este vorba de copii foarte mici sau peste 3 ani, spatiul de joaca trebuie conceput in asa fel incat sa fie sigur, nu doar distractiv. Asadar, la interior este recomandat sa se utilizeze o podea speciala sau covoare moi de care copiii sa nu se loveasca in cazul in care cad.

Totodata, ai grija ca mobilierul ales sa nu prezinte margini ascutite care pot provoca rani. In functie de varsta copilului, spatiul si jucariile alese trebuie adaptate. Citeste cu atentie recomandarile oferite de producatori cu privire la jucariile potrivite pentru fiecare varsta. Este important ca mobilierul sa fie bine fixat in perete si cat mai putine prize si cabluri sa fie expuse in camera de joaca.

Un alt aspect important in amenajarea locului de joaca de copii la interior este alegerea unei tematici. Copiii sunt incantati de culori, de forme interesante si personaje animate. Locul de joaca trebuie sa fie de poveste, o lume magica in care cei mici sa isi dezvolte imaginatia si abilitatile motrice. Nu te feri sa alegi obiecte de mobilier cat mai vesele si colorate, plusuri sau jucarii in tematica camerei. Cateva variante populare pentru stilul amenajarii unui loc de joaca pentru copii la interior sunt: animale safari, creaturi subacvatice, ursuleti, supereroi sau printese.

Amenajare loc de joaca copii interior - camera copil, jucarii copii, jucarii, loc de joaca copii - babymatters.ro

Spatiul poate fi o problema pentru multi parinti atunci cand iau decizia sa realizeze un loc special de joaca pentru cei mici. Acesta poate fi in camera copilului, in living, sub scari, in garaj sau pe balcon. Daca spatiul este restrans exista optiunea sa organizezi mai multe locuri de joaca in diverse incaperi. De exemplu, in cazul proiectelor mai ample, intr-o camera se poate amenaja o zona cu multe jucarii mai mici, de zi cu zi, cum ar fi jucarii din lemn sau jucarii interactive specifice varstei. Iar in camera copilului se poate pozitiona un leagan pentru copii de interior alaturi de o piscina cu bile, o casuta din poveste sau orice alta idee creativa care ar ocupa mai mult spatiu.

Pentru ca este important ca cei mici sa isi descopere pasiunile din timp, asigura-te ca in spatiul de joaca vor exista elemente pentru desen, pictura, instrumente muzicale sau jucarii de construit. Probabil ca stii cat de mult iubesc copiii sa deseneze pe pereti, de aceea o solutie foarte buna si creativa este sa folosesti cel putin pe un perete o vopsea lavabila speciala tip tabla de scris cu creta.

Amenajarea locului de joaca pentru copii la interior in functie de varsta

Un loc de joaca in interiorul casei este ideal atunci cand vremea de afara sta in calea distractiei celor mici. Asa cum mentionam mai devreme, amenajarea locului de joaca pentru copii la interior trebuie sa tina cont de varsta. Fiecare copil trece prin diverse etape de dezvoltare, iar alegerea jucariilor si activitatilor cu siguranta trebuie gandite in asa fel incat sa contribuie la evolutia celui mic.

Amenajare loc de joaca pentru copii mici sub 3 ani – activitati pentru dezvoltarea psihomotorie

Nou nascutii nu vor avea propriu zis un loc de joaca, insa poti decora camera acestora dupa bunul plac si agata de tavan diverse decoratiuni pentru captarea atentiei. In patut poti pune diverse plusuri moi dragalase si jucarii destinate varstei. O alta optiune pentru bebelusi este joaca pe saltele interactive dotate cu stimuli vizuali si tactili. Acestea pot fi pozitionate oriunde si stimuleaza abilitatile de concentrare si dezvolta imaginatia.

Amenajare loc de joaca copii interior - bebelusi, loc de joaca bebelusi, saltea de activitati bebelusi, jucarii nou nascut - babymatters.ro

Copiii dupa varsta de 6 luni incep sa isi manifeste dorinta de joaca si de interactiune cu parintii si mediul incojurator. Intre 7 si 12 luni copilul trece prin cateva momente importante precum statul in fundulet, rostirea primelor silabe si mersul. In acest timp bebelusul se transforma intr-un adevarat explorator, iar obiectele de catarat fie ele si improvizate, din perne de exemplu, il vor distra de minune. Pentru un plus de siguranta poti opta pentru o zona ingradita. In amenajarea locului de joaca la interior poti sa incluzi elemente geometrice din burete tip obstacole, tuneluri sau piscina cu bile. Pentru ca cei mici descopera lumea folosind cele 5 simturi si abia invata sa le foloseasca, tablitele senzoriale sunt foarte potrivite, la fel si alte jucarii sau activitati de tip montessori.

Amenajare loc de joaca copii interior - loc de joaca copii, jucarii lemn copii, jucarii copii - babymatters.ro

Copilul de 1-2 ani va fi incantat sa realizeze chiar si activitati simple pentru dezvoltarea indemanarii, cum ar fi turnarea apei dintr-un pahar intr-altul. Poti amenaja locul de joaca pentru copii la interior cu un covor special tip oras alaturi de jucarii de sortare, puzzle-uri si masinute de impins/tras. De asemenea, nu uita sa-i oferi un loc special destinat desenului sau picturii. Forte utila este o masuta de copii unde sa poata face activitati creative, cum ar fi joaca cu plastelina sau pictura cu degetele.

Dupa varsta de 2 ani copilul poate realiza deja foarte multe activitati si sporturi precum inot sau dans. Este recomandata joaca in aer liber pe cat posibil, iar achizitionarea unei triciclete de copii este ideala dupa aceasta varsta. Interactiunea cu alti copii are de asemenea un rol important in dezvoltare si este bine sa realizezi impreuna cu cel mic cat mai multe plimbari afara. Numarul jucariilor si posibilitatilor de amenajare a unui loc de joaca in casa cresc considerabil la aceasta varsta, pentru ca poti afla ce isi doreste copilul.

Montarea unui leagan suspendat in casa este o idee foarte creativa potrivita pentru copii si bebelusi. Nu este necesar sa ai curte pentru a-i aduce prichindeilor tai distractia oferita de leagan sau tobogan la interior. Daca spatiul permite, un tobogan cu piscina cu bile de mici dimensiuni va deveni atractia principala din camera copilului.

Loc de joaca la interior pentru copii peste 3 ani – ce isi doreste un prescolar?

Amenajare loc de joaca copii interior - loc de joaca copii, jucarii prescolari, jucarii copii, bucatarie de jucarie - babymatters.ro

Prescolarul sau copilul cu varsta intre 3-6 ani se afla la o etapa in care se dezvolta foarte mult atat fizic, cat si psihic. Acest moment este cel in care are loc dezvoltarea motricitatii fine, copiii fiind si mai atrasi de tot ce tine de arta sau activitati meticuloase. Prescolarul isi dezvolta mult capacitatea de gandire, la varsta aceasta poate deja sa retina nume, adrese, cantece si poezii. Asadar, cu siguranta incepe sa isi manifeste dorintele si preferintele. In amenajarea spatiului de joaca de copii la interior poti tine cont de personajul preferat al copilului tau, animalul preferat sau culoarea pe care cel mic o adora.

Daca acesta are o inclinatie mai mare catre arte, foloseste in decorul camerei diverse planse creative de desenat care sa stimuleze memoria, atentia si spiritul artistic. Puzzle-urile sunt de asemenea o buna modalitate de a-i distra pe cei mici si de a ii tine ocupati. Copiii adora sa faca activitati pe care le vad la parinti, asadar o casuta de poveste, o bucatarie de jucarie, un kit de asistenta medicala sau orice alta meserie preferata pot fi integrate in locul de joaca din interior. Un copil atras de sport are nevoie de o zona de joaca in care sa nu se plictiseasca, bogata in obstacole, labirinturi si activitati care dureaza timp mai indelungat. Un cort nu poate lipsi din incapere, caci are un rol atat decorativ, cat si practic, fiind un spatiu de odihna pentru copil.

Idei de amenajare a locului de joaca pentru copii la interior – creeaza un paradis pentru cei mici

Cand vine vorba despre amenajarea unui loc de joaca pentru copii la interior trebuie sa dai dovada de creativitate. Pentru un design armonios si pe placul celor mici este bine sa stabilesti o tema. Intreg spatiul va transmite astfel o poveste pe care cel mic urmeaza sa o descopere in timp ce se joaca. Inspira-te din aceste idei pentru designul spatiului de joaca al copilului tau!

Spatiu de joaca cu animalute

Daca micutul tau iubeste animalele si se bucura atunci cand ia contact cu ele, sa ii amenajezi zona de joaca in aceasta tema cu siguranta il va face fericit. Norocul face ca in general copiii sa fie atrasi de animale, mai ales de cele micute si din acest motiv pe piata exista o varietate destul de mare de jucarii si obiecte cu aceasta tematica. Vorbim despre o camera, deci pentru inceput alegem tapetul si covorul. Alegerea este simpla, tapet ce ilustreaza natura in diverse variante: jungla, ferma, elemente naturale precum frunze, copaci ori chiar animalute. Carpeta poate sa fie verde, maro sau plina de elemente conexe temei: animalute, fructe specifice, plante, flori etc.

In functie de varsta putem amenaja camera si cu cateva zone senzoriale, blanite ce imita blana animalelor, diferite tipuri de scoarta si plante. Tavanul poate avea leduri inserate astfel incat atunci cand este intuneric se transforma in cerul plin de stele sclipitoare. Bineinteles, pe langa aceste elemente, nelipsitele jucarii trebuie sa existe si ele. Acestea vor fi alese in functie de tema si totodata, o zona muzicala ce imita sunetele facute de animale este foarte probabil sa ii incante pe copii.

Amenajare loc de joaca copii interior - loc de joaca copii, mobilier copii, mobila camera copil, pat copii - babymatters.ro

Tematica disco

Si daca tot am amintit de zona muzicala, este foarte important sa cunosti ca asa cum adultii iubesc muzica si copiii o fac in egala masura. Asadar, daca un copil este mai agitat, dansul este o varianta foarte buna de a-i consuma energia. Muzica dezvolta oamenii cultural, social si daca in aceasta ecuatie inserezi si dansul, copilul are parte de o experienta foarte sanatoasa si distractiva.

Intr-o camera destinata dansului si muzicii se pot distra deopotriva copiii si adultii. Alegand tematica aceasta pentru un spatiu de joaca poti adauga si cateva instrumente, ele pot exista acolo in prima faza pentru distractie si ulterior pot genera pasiuni nebanuite din partea celor mici. Din fericire, aceasta tema este chiar mai populara decat cea a animalelor si poti decora camera cu atat de multe elemente ce au legatura cu domeniul, precum: lumini colorate, lumini ce pulseaza pe ritmul muzicii, tapet colorat si mocheta cu tematica, poate chiar si un glob disco. Pentru cei mai mici exista covorare speciale prin care pot invata diferite miscari de dans, covorare care cu siguranta ajung sa fie distractive si pentru parinti.

Amenajare loc de joaca copii interior - camera copil, instrumente muzicale, instrumente muzicale copii, jucarii copii - babymatters.ro

Supereroi

Mai ales in cazul baieteilor, supereroii sunt personaje marcante in copilarie. Supereroii devin modele pe care toti copiii incearca sa le imite, iar cum nu vor putea sa o faca prin super puteri, vor incerca, bineinteles, prin personalitate. Este foarte important sa canalizezi atentia copilului catre personajele pozitive pentru a ii insufla valori corecte inca de la inceput. Fiecare copil in parte are un super erou preferat si fiecare are o poveste diferita. Asadar, in functie de origini si povestea lui poti configura camera micutului.

De exemplu, daca Superman este personajul ales, pentru ca acesta vine de pe o alta planeta poti decora peretii cu zone ce tin de univers ori poate cu fotografii ale unui oras mare, asa cum este orasul fictiv Metropolis pe care eroul il apara. Si in cazul supereroilor exista o varietate imensa de elemente decorative ce te pot ajuta sa amenajezi camera unui copil intocmai cum isi doreste. Un dresing cu costume este, probabil, visul oricarui copil, deoarece cum altfel sa te pui mai bine in pielea personajului daca nu purtandu-i hainele. Poti organiza mici trasee prin camera imitand astfel obstacolele pe care un supererou trebuie sa le depaseasca. Armele de jucarie sunt de evitat, insa daca acestea sunt cat mai colorate si sigure pentru copil se poate face un compromis.

Printesele - tematica preferata a fetitelor

Daca mai devreme am vorbit mai mult despre baieti, de aceasta data atentia o sa fie asupra fetitelor si personajelor pe care ele le imbratiseaza. In general, fetitele au si ele supereroi dar care intruchipeaza personaje ceva mai vesele si blande, precum: zane, sirene, animalute sub diferite forme dar toate avand o caracteristica destul de comuna, titlul de printesa. Fetele inca de mici adora acest concept si il dezvolta pana in adolescenta. Din acest motiv, daca decorezi spatiul de joaca sub aceasta tema nu poti da gres.

Chiar daca este usor cliseic in aceasta privinta, rozul inca este culoarea printeselor. Un spatiu de joaca dedicat unei printese are un usor aer elegant, dar trebuie sa fie distractiv in acelasi timp. Din acest motiv, din viata un printese nu trebuie sa lipseasca muzica. Printesele sunt intotdeauna aranjate si este de inteles ca este necesar sa existe o zona de machiaj si rochite. Nu uita de jucariile specifice: casuta de papusi ce imita un castel, papusi cu printi si printelese, o zona de pictat (pentru ca printesele au intotdeauna o latura artistica) si mobilier ce imita forma unui castel sau poate chiar o caleasca. In ceea ce priveste plusurile, un unicorn va fi cu siguranta nelipsit din peisaj.

Amenajare loc de joaca copii interior - loc de joaca fetite, camera fetite, loc de joaca printese, camera copii printese - babymatters.ro