Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai emotionante momente din viata cuiva. Desi implica multa anticipare si dorinta de a-ti strange in brate micutul sau micuta, pentru cei care vor deveni parinti pentru prima oara (dar nu numai!) vine la pachet si cu multe emotii in privinta felului in care vor decurge lucrurile. Iubirea si grija sunt importante pentru a porni cu dreptul in aceasta calatorie minunata, dar, bineinteles, conteaza foarte mult si cat de informati sunt parintii. Un nou nascut are nevoie de multa grija si atentie si, mai ales in primele zile de viata, totul poate parea coplesitor.

Din fericire, poti reduce din emotii atunci cand te pregatesti temeinic. Drept urmare, citeste articolul pentru a afla la ce sa te astepti in primele zile de viata ale lui bebe: totul de la mancare, spalare, somn, pana la aspecte ce tin de pregatire, siguranta si sanatate.

1. Ingrijirea bebelusului in primele zile de viata


Sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand il aduci pe bebe acasa. Tocmai de aceea, poate parea ca nici nu stii de unde sa incepi sau ce informatii sa citesti pentru prima oara. In mare, nevoile unui nou nascut sunt cele de baza: somn, mancat, schimbat de scutecel. Printre aceste momente ale zilei, vei petrece mult timp observand sunetele si miscarile bebelusului, majoritatea dintre care vor fi perfect normale.

1.1 Alaptarea bebelusului in primele zile

Alaptarea bebelusului in primele zile

Laptele este singura forma de mancare pe care un bebelus trebuie sa o consume in aceasta perioada. In mod ideal, copilul va consuma lapte matern direct de la san, iar in mod alternativ, lapte praf de calitate, care sa ii ofere cat mai multi nutrienti. 

Un nou nascut isi va petrece majoritatea timpului dormind, trezindu-se in principal pentru a manca. Cel mic va avea intre 8 si 12 mese in fiecare ciclu de 24 de ore. Majoritatea copiilor se vor trezi pe timpul noptii atunci cand le este foame pentru a cere hrana, insa pot exista bebelusi care trebuie treziti, asa ca este foarte indicat sa contorizezi cat de des mananca bebe in cursul zilei. Este insa de preferat sa eviti crearea unui program rigid de hranire in primele cateva luni. Fiecare bebelus este diferit, iar aceasta perioada este bine sa fie utilizata pentru a stabili nevoile si preferintele celui mic – poate este mai gurmand la anumite ore sau poate, din contra, are anumite ore cand refuza laptele.

Poti deduce atunci cand cel mic se hraneste suficient la o masa atunci cand observi ca suge la fiecare san cate 10-15 minute sau daca bea 60-70 ml de lapte praf.

Pierderea in greutate si cand sa discuti cu medicul pediatru

In primele 5 zile de viata ale bebelusului, cel mai probabil va pierde aproximativ o zecime din greutatea inregistrata la nastere, indiferent de cat de mult lapte primeste in aceasta perioada. Este un fenomen normal, iar in ziua 10 ar trebui sa puna la loc acele grame pierdute. 

In aceste zile, este bine sa monitorizezi comportamentul vizavi de hranirea celui mic: daca adoarme in timpul hranirii sau intoarce capul de la san sau biberon in primele 10 zile, ar fi bine sa discuti cu pediatrul. Copiii care fac acest lucru inainte sa revina la greutatea de la nastere pot sa slabeasca si mai mult.

1.2 Spalarea bebelusului in primele zile


Multi parinti noi se intreaba cand ar trebui sa planifice prima baita a celui mic. Indicat ar fi ca prima spalare sa aiba loc la aproximativ o saptamana de la nastere, intr-un moment cand stii sigur ca nu vor aparea intreruperi care ar putea sa il sperie pe micut. 

Nu imbaia bebelusul imediat dupa masa pentru a nu-i agita stomacul. De asemenea, de regula, nou nascutii sunt mai activi dimineata, motiv pentru care poti incerca sa incorporezi baita intr-o rutina de seara, finalizata cu o ultima hranire. La inceput, opteaza pentru o clatire usoara cu un burete moale inmuiat in apa.

Legat de frecventa spalarii, bebelusii mici nu au nevoie decat de maximum 2-3 baite pe saptamana. Pana nu incep sa se deplaseze pe jos, nu au cum sa acumuleze prea multa murdarie, asa ca nu este invocata o nevoie de a-i imbaia frecvent, deoarece pielea sensibila a nou nascutului se poate usca!

1.3 Somnul bebelusului in prima saptamana


Cum spuneam, nou nascutii petrec foarte mult timp dormind – in jur de 16 ore pe zi. In general, dorm in calupuri de cate 4 ore, dupa care se trezesc pentru a fi hraniti. Evident, acest lucru variaza de la un copilas la altul. 

Cat despre cel mai bun mod prin care bebelusul se poate odihni, cea mai buna optiune este patutul lui, de preferat localizat in camera parintilor. Nou nascutul trebuie sa doarma pe spate, cu capul descoperit.

1.4 De ce plange bebe in primele zile acasa?

De ce plange bebe in primele zile acasa

Plansul bebelusului poate fi ingrijorator pentru parinti, mai ales daca este prima oara cand au un copil – exista tendinta sa te intrebi mereu ce este in neregula cu copilasul si oare de ce are nevoie? In majoritatea cazurilor, plansul indica urmatoarele lucruri:

  • II este foame;
  • Are nevoie sa i se schimbe scutecul;
  • Ii este prea cald sau prea frig;
  • Simte nevoie de compania parintelui.

Chiar si daca ti se pare ca cel mic plange mult, de cele mai multe ori nu este un motiv de ingrijorare – nou nascutii tind sa planga foarte des! Insa, daca ti se pare ca nu faci fata si ai niste ingrijorari, niciodata nu strica sa contactezi medicul pediatru pentru a te linisti. Este indicat sa vorbesti cu un doctor daca bebelusul:

  • Are un plans foarte ascutit;
  • Are un plans care pare slabit si se aseamana cu un gemut;
  • Plange perioade lungi si nu este linistit de nimic.

1.5 Siguranta bebelusului acasa si in afara ei


Desi este la o varsta la care nu se deplaseaza in afara patutului sau, bebelusul trebuie mereu supravegheat si este bine sa fie luate masuri de siguranta. Fiind foarte mic, nu poate comunica daca ceva este in neregula sau daca apare un pericol. 

Cea mai comuna ingrijorare pentru parinti este cel mic sa nu pateasca un accident in timpul somnului: sa se intoarca in patut si sa nu respire cum trebuie, sa i se infasoare patura sau alt material in jurul membrelor sau gatului, sau pur si simplu sa i se faca rau din senin. Este important de notat ca preventia este mereu buna si ca nu trebuie ca parintii sa se panicheze cu gandul la aceste posibile scenarii.

Monitoarele de supraveghere a copiilor sunt o optiune preferata de parintii care fie nu impart dormitorul cu cel mic, fie au nevoie sa observe miscarile celor mici atunci cand sunt in alta camera. De asemenea, marsupiile pentru bebelusi sunt nemaipomenite pentru transportul celui mic atat in casa, cat si in afara ei, deoarece reprezinta o modalitate ideala pentru a il avea pe bebe alaturi de tine si de a putea sa iti folosesti mainile in acelasi timp.

1.6 Schimbarea scutecului unui nou nascut


Pregateste-te din timp cu suficiente articole pentru schimbat si infasat. In primele zile de viata ale celui mic, vor avea loc multe schimbari in ceea ce priveste scaunul. Initial, va fi negru si lipicios, urmand sa dobandeasca o culoare asemanatoare mustarului atunci cand va incepe hranirea cu lapte matern. In timp ce este inca in spital, copilul va fi monitorizat de asistente. Acestea se vor asigura ca bebelusul si-a facut ambele nevoi cel putin o data. Dupa aceea, te poti astepta la doua scutece ude in ziua 2, trei in ziua 3, patru in ziua 4, cinci in ziua 5, sase in ziua 6 si fiecare zi dupa aceea.

Un bebelus va avea scaun destul de frecvent in primele zile, iar in ceea ce priveste frecventa schimbarii scutecului, poti face acest lucru la fiecare hranire a copilului sau chiar mai des, atunci cand observi ca scutecelul este prea ud sau prea murdar.

2. Aspectul bebelusului in primele zile de viata


Bebelusul va avea parte de anumite transformari in primele sale zile de viata, in special daca anumite situatii la nastere i-au alterat infatisarea. De exemplu, copilul poate avea capul de o forma usor conica, ca urmare a unui spatiu de nastere ingust, de exemplu. In cateva zile, forma ar trebui sa se modifice si usor, usor sa devina rotunda si normala.

Nou nascutul poate ramane si cu anumite umflaturi sau vanatai ca urmare a nasterii – si ele trebuie sa dispara in primele cateva zile de viata.

Cordonul ombilical se va usca si se va innegri, iar intr-un final va cadea de la sine. Acest lucru trebuie sa se intample pana in maximum 10 zile de la nastere, timp in care parintele trebuie sa se asigure ca locul va fi curat si ferit de umezeala. Contacteaza medicul pediatru daca observi roseata si iritatie in zona cordonului ombilical.

3. Posibile probleme de sanatate ale unui bebelus in primele zile

Posibile probleme de sanatate bebelus primele zile

Sanatatea este cea mai importanta, indiferent de varsta. Este si sursa celor mai multe griji pentru parinti, fie ca sunt noi in aceasta minunata lume, fie ca nu sunt la primul copil. Pentru a te linisti si pentru a nu deveni o victima a panicii in momentul in care observi ceva iesit din comun la micutul tau, iata la ce fel de comportamente si simptome comune te poti astepta din partea bebelusului.

  • Distensie abdominala: Stomacul copilasului poate parea umflat, in special dupa hranire. La atingere, insa, ar trebui sa fie usor moale. Daca atunci cand apesi usor se simte tare, atunci ar putea exista probleme digestive, cum ar fi constipatie sau prea multe gaze.
  • Albastreala: Manutele si piciorusele celui mic pot avea o culoare verde-albastruie in anumite momente. Acest lucru este normal, in conditiile in care ele redevin roz atunci cand sunt incalzite. Totodata, fata, limba si buzele bebelusului se pot albastri si ele atunci cand plange foarte intens. Si aici culoarea ar trebui sa dispara atunci cand se linisteste. Contacteaza un pediatru daca albastreala persista si atunci cand copilul este linistit si bine incalzit; poate fi un indicator al unor probleme respiratorii.
  • Tuse: Cel mic poate tusi sau poate suna de parca se inneaca atunci cand se hraneste cu lapte. In general, acest lucru se intampla pentru ca micutul nu este familiarizat cu procesul de hranire si laptele curge putin prea repede. Daca aceasta situatie persista, consulta un doctor pentru a te asigura ca nu sunt probleme digestive la mijloc.
  • Icter: Aceasta este o conditie caracterizata de o tenta galbena a pielii bebelusului. Ea este cauzata de un exces de bilirubina, un pigment biliar asociat cu ficatul, in sangele celui mic. Acest lucru se poate intampla si unui copil perfect sanatos, nivelul de bilirubina putand fi tinut sub control si echilibrat de hranirea la san intre 8 si 12 ori pe zi. Majoritatea spitatelor efectueaza teste inca din primele 24 de ore de viata pentru a detecta icterul.

Alte momente cand este indicat sa vorbesti cu un doctor:

  • Cel mic nu se hraneste suficient;
  • Uda mai putin de 6-8 scutece pe zi;
  • Pare nervos si letargic, fiind foarte greu sa il trezesti pentru hranire.

4. Pregatiri pentru viata cu bebelusul


O lista de necesitati pentru noua ta viata cu bebelusul poate fi nesfarsita; fiecare parinte are preferintele sale, insa, bineinteles, sunt anumite provizii de baza pe care orice familie trebuie sa le aiba pregatite, unele dintre ele chiar din spital. Pentru transportarea celui mic acasa, este nevoie de scoici auto pentru calatoria cu masina sau carucioare pentru nou nascuti pentru un drum mai scurt.

Scutece, lapte praf (chiar si daca va fi hranit cu lapte matern, este util in caz de urgente), haine, paturi, patut si servetele umede sunt doar cateva dintre obiectele necesare pentru primele zile cu bebe acasa. Nu uita nici de amuzamentul celui mic: jucarii care sa ii atraga atentia si balansoare pentru copii care sa il ajute sa adoarma, daca e cazul.

In cazul in care ai familie, prieteni si alte cunostinte care te vor vizita in primele zile, nu este nicio rusine in a te asigura ca darurile ce ti le vor aduce iti vor fi si de folos. Poti sugera sa iti ofere hainute, jucarii sau cadouri pentru nou nascuti special echipate cu obiecte utile in primele zile de viata.

Asadar, iata la ce te poti astepta, in mare, atunci cand iti aduci bebelusul acasa. Informatiile sunt aproape fara limita, insa este la fel de important sa si stii unde sa te opresti, pentru a te asigura ca esti pregatita pentru cele mai probabile scenarii. Pentru orice situatie iesita din comun, nu ezita sa contactezi medicul pediatru.


Sursa foto: unsplash.com, pixabay.com

Surse informatii: https://medlineplus.gov/commoninfantandnewbornproblems.html