Anxietatea de separare la bebelusi este o etapa fireasca din procesul lor de dezvoltare. Aceasta debuteaza in jurul varstei de 8 luni si se termina la aproximativ 2 ani. Frica de separare se caracterizeaza prin teama si nelinistea pe care un bebelus o simte atunci cand este separat de parinti, chiar si pentru perioade scurte. 

Anxietatea de separare la bebelusi se poate manifesta in numeroase moduri, precum refuzul de a manca sau de a dormi fara un parinte langa ei. Care sunt celelalte simptome care indica frica de separare? Cum poate fi aceasta prevenita si cand este cazul sa ceri opinia unui pediatru? 

Cuprins:

1. Anxietatea de separare la bebelusi - cauzele principale si varsta la care apare

Anxietatea de separare la bebelusi-copil care plange, patut

Fotografie de RDNE Stock project pe Pexels.com


Apogeul anxietatii de separare la bebelusi este declansat in majoritatea cazurilor la 18 luni, continuand pana cand copilul implineste 2 ani. Exista cazuri in care aceasta teama persista pana la varsta 6 ani. Anxietatea de separare la bebelusi este o etapa fireasca in procesul de crestere al acestora, dar poate deveni o tulburare atunci cand influenteaza comportamentul copilului. 

Exista o serie de factori cu potential generator al anxietatii de separare la bebelusi, precum: 

  • Dezvoltarea psihica 

Pana la varsta de 2 ani, copilul poate experimenta frica de separare atunci cand realizeaza ca o persoana apropiata, parintele sau ingrijitorul, in functie de caz, pleaca de langa ei, avand sentimentul ca nu se mai intorc. Pe masura ce cresc, cei mici incep sa inteleaga ca oamenii dragi nu ii parasesc chiar daca dispar din campul vizual. 

Asadar, odata cu inaintarea in varsta, copilul incepe sa constientizeze ca parintele pleaca la munca si se intoarce la o anumita ora, deoarece acesta este programul normal din fiecare zi. 

  • Asocierea anxietatii cu evenimente neplacute 

Exista situatii in care frica de separare la bebelusi este cauzata de un incident care s-a petrecut in lipsa parintelui. 

  • Comportament predispus 

Chiar daca cel mic a depasit varsta de 2 ani, tot se poate confrunta cu teama de separare. Acest lucru poate avea la baza temperamentul sau predispus la anxietate, fara sa existe o frica justificata in acest sens. 

  • Iesirea din zona de confort 

Anxietatea de separare la bebelusi poate fi favorizata de anumite schimbari care survin in rutina de viata a copilului. Astfel, orice eveniment nou care apare in viata familiei, poate genera sau amplifica aceasta stare de agitatie. 

  • Dependenta emotionala 

Starile de agitatie exprimate prin tipete sau plans intens pot fi explicate pe baza nevoii de afectiune pe care copilul o cere din partea parintilor. Aceste sentimente vor fi evidentiate prin tendinta copilului de a sta lipit de adult si prin refuzul de a se detasa fizic de el. De asemenea, somnul bebelusului in primul an de viata poate veni cu anumite provocari pentru acesta din cauza trezirilor frecvente pe timpul noptii, deoarece parintele nu se afla langa el. Copilul poate simti permanent nevoia sa te atinga, sa te stie langa el, intinzand mana dupa tine, chiar daca te afli in apropierea sa. 

  • Atitudinea de respingere a persoanelor straine 

Atunci cand copilul se afla in prezenta persoanelor straine, anxietatea de separare se poate manifesta prin respingere sau chiar gesturi de agresivitate fata de fetele nefamiliare. 

La cate luni apare anxietatea de separare si cum se manifesta in functie de varsta? 

Poti preveni anxietatea de separare a unui bebe inca de la 6 luni. Atunci apare si frica de abandon, deoarece, la aceasta varsta, copilul nu intelege conceptul de absenta temporara. Asadar, atunci cand dispari din ochii lui, incepe sa se agite crezand ca l-ai parasit. Daca stilul tau de viata este de asa natura incat nu-ti permiti sa petreci permanent timp alaturi de copil, atunci, de la 6 luni, poti incepe sa-i faci cunostinta cu persoanele in compania carora va petrece timpul cand tu lipsesti. Din punct de vedere al simptomelor, bebelusii la 6 luni semnaleaza frica de separare prin plans excesiv, iritabilitate si dificultati in calmarea lor. 

Anxietatea de separare la 9 luni este deja mai pronuntata, deoarece atasamentul fata de parinti se amplifica odata cu varsta. Plansul puternic atunci cand parintii se indeparteaza sau insistentele de a se agata de acestia sunt cele mai comune gesturi care tradeaza anxietatea de separare la un bebe de pana la 1 an.  

Odata cu inaintarea in varsta, copiii sunt tot mai curiosi si dornici sa exploreze mediul care ii inconjoara. Anxietatea de separare la 18 luni se simte si mai intens, cei mai multi dintre copii incepand sa manifeste stari de agitatie si nemultumire, atunci cand sunt lasati in grija altor persoane decat parintii. In astfel de momente, cei mici incep sa se revolte prin plans sau comportamente regresive precum suptul suzetei sau al degetului, desi au renuntat anterior la aceste gesturi.  

Anxietatea de separare la 2 si chiar pana la 3 ani este exprimata prin plans, proteste, agatarea de hainele parintilor si rugaminti insistente ca acestia sa nu paraseasca domiciliul. 

2. Sfaturi pentru a depasi mai usor anxietatea de separare la bebelusi

Anxietatea de separare la bebelusi-femeie, copil blond

Fotografie de Anna Shvets pe Pexels.com


Anxietatea de separare la bebelusi poate fi destul de solicitanta pentru parinti, dar trebuie retinut ca este ceva trecator si chiar benefic pentru copil. Aceasta este perioada dedicata familiarizarii sale cu mediul din jur si cu faptul ca incepe sa constientizeze ca e ceva normal ca parintele sa lipseasca o perioada din aria sa vizuala. Totusi, este important sa gestionezi corespunzator aceasta etapa, astfel incat sa sustii o dezvoltare armonioasa a celui mic din punct de vedere emotional. 

  • Sustinere afectiva constanta 

Anixetatea de separare la bebelusi este solicitanta pentru cei mici, care se confrunta cu teama de abandon atunci cand parintii nu sunt prezenti fizic langa ei. Pentru a preveni dezvoltarea anumitor traume psihologice pe parcursul vietii lor, este indicat sa primeasca permanent sprijin si intelegere din partea ta. 

In acest fel, copilul prinde incredere in tine, dar, treptat, incepe sa-si descopere si propria independenta emotionala, ceea ce face ca plansetele si agitatia sa devina tot mai rare. Aceasta atitudine increzatoare va influenta pozitiv relatiile cu sine si cu cei din jur in viitor. De asemenea, felul in care il ajuti pe cel mic sa depaseasca clipele de panica va contribui la fundamentarea sau, din contra, la slabirea relatiei parinte – copil.  

  • Incurajarea independentei 

Parintele care prezinta un comportament rabdator, bland si linistit, atunci cand apar semne ale anxietatii de separare la bebelusi, contribuie la dezvoltarea autonomiei copilului. Acest lucru ii va da celui mic incredere mai tarziu, mai ales cand va incepe sa mearga, sa exploreze lumea din jur si sa se detaseze treptat de suportul din partea adultilor. 

  • Formarea abilitatilor de rezistenta la stres 

Daca anxietatea de separare la bebelusi este gestionata corespunzator, atunci copilul isi va dezvolta usor rezistenta emotionala in fata provocarilor care vor aparea pe parcursul vietii. 

Aceasta etapa nu este facila, deoarece atat copiii, cat si parintii se confrunta pentru prima data cu astfel de simptome. Chiar si pentru familiile in care exista mai multi copii, anxietatea de separare la bebelusi vine cu alte provocari, deoarece fiecare fiinta are temperamentul sau, iar modul in care isi manifesta temerile si fricile variaza de la un bebelus la altul.  

3. Anxietatea de separare la bebe si cum sa-ti protejezi sanatatea emotionala in aceasta etapa vulnerabila pentru tine si copilul tau?

Anxietatea de separare la bebe este vindecabila cu ajutorul a catorva strategii menite sa promoveze un stil de viata ordonat, atat pentru tine, cat si pentru cel mic. 

  • Respectarea unei rutine 

Dupa cum s-a specificat deja, copiii au nevoie de o rutina care sa le asigure confort emotional. Fiecare zi trebuie sa fie predictibila printr-o serie de obiceiuri clare, care sa-i ofere celui mic sentimentul de siguranta. Mancati impreuna folosind scaune de masa pentru bebelusi, tacamuri colorate, articole cu imprimeuri vesele etc. In acest fel ii oferi micutului un mediu vesel si prietenos in care sa petreaca momente cu tine in timp ce serviti masa. Astfel, va reusi sa se relaxeze inainte de somn sau inainte de ora la care trebuie in mod normal sa pleci de acasa. 

  • Cresterea treptata a perioadei de absenta 

Daca trebuie sa parasesti domiciliul pentru scurt timp, atunci explica-i copilului ca revii imediat si lasa-l in preajma unei persoane cunoscute. Vorbeste-i pe un ton calm ca pleci si evita sa te reintorci atunci cand il auzi ca plange sau se agita. In acest fel, ajuti la diminuarea anxietatii de separare a bebelusului, iar apoi poti mari gradual aceste perioade de absenta. 

Intre timp, cel mic se va familiariza cu obiceiul tau si va avea certitudinea ca fiecare iesire din sfera sa vizuala este urmata de intoarcerea ta. Atunci cand il lasi sub supravegherea altcuiva, poti atenua anxietatea de separare a bebelusului asezand langa el jucaria preferata, precum plusuri, papusi textile, suzete si alte articole de care se simte atasat. In acest fel, poate fi distras de jucarii si obiecte familiare, care ii vor conferi acel sentiment de securitate. 

Anxietatea de separare la bebelusi ii pune la incercari dificile si pe parinti. De aceea, este indicat sa abordezi o noua rutina in care sa ai grija si de propria sanatate pentru a-ți mentine echilibrul emotional. Doar asa ii vei putea oferi protectie copilului tau pentru a traversa cu bine aceasta etapa fireasca din procesul sau de dezvoltare.  

Care sunt sugestiile de care e bine sa tii cont pentru beneficiul confortului personal? 

  • Tehnici de relaxare 

Pentru a trece cu bine peste aceste perioade solicitante din punct de vedere emotional este indicat sa abordezi o serie de metode menite sa te ajute in gestionarea stresului. Cu ajutorul celor mai performante sisteme de supraveghere pentru bebelusi vei putea monitoriza ceea ce face copilul tau cat timp tu iti dedici 20 de minute de yoga, meditatie etc. De asemenea, in acest timp, copilul va putea sa stea in leagane pentru bebelusi, unde sa se joace sau sa se relaxeze. Acolo se va bucura un mediu confortabil de unde te va putea tine sub observatie. 

  • Premiaza-ti efortul 

Aceasta perioada reprezinta o lupta si pentru tine, o provocare cu care te confrunti poate pentru prima data in viata. Cu siguranta nu-ti este prea usor, de aceea orice efort merita rasplatit. Alege ceea ce este cel mai potrivit pentru copilul tau din gama de balansoare pentru bebelusi, apoi iesi in curte, la iarba verde sau oriunde in natura, unde sa organizezi un picnic sau unde pur si simplu sa profiti de vremea placuta. Achizitioneaza modelul preferat din gama de marsupii pentru bebelusi si bucura-te de putina miscare si de recreere alaturi de cel mic, fie in parc, in oras, fie ca mergi in vizita la alti prieteni care au si ei copii.  

  • Solicita sfaturi de la alti parinti 

Intreaba si alte familii cum au reusit sa depaseasca aceste perioade. Cere sugestii, recomandari si ia in calcul sfaturile primite, dar, atunci cand le aplici, tine cont ca personalitatea si temperamentul copilului tau sunt diferite fata de cele ale altor copii.

Cand devine o problema anxietatea de separare la bebelusi? 

Exista cateva semnale care pot atrage atentia ca aceste stari de nervozitate necesita opinia unui specialist.  

  • Alte semnale de anxietate 

Daca sesizezi ca bebelusul se confrunta cu teama de situatii noi, de obiecte, persoane, regresia somnului, atunci este recomandat sa programezi o vizita la cabinetul medicului pentru stabilirea cauzelor. 

  • Stari de agitatie intense in mod constant 

Asa cum s-a mentionat deja, varsta de 8 luni este de obicei momentul in care apare anxietatea de separare la bebelusi. Aceasta poate depasi pragul de 2 ani in unele cazuri, dar motivele de ingrijorare apar atunci cand anxietatea este constanta si nu prezinta semne de ameliorare. 

Asadar, daca cel mic plange exagerat, nu poate fi calmat decat dupa mult timp sau daca frica de separare se manifesta prin varsaturi sau alte reactii fizice, atunci este cazul sa soliciti opinia unui medic pediatru. 

Anxietatea de separare la bebe poate fi epuizanta pentru parinte si pentru copil, dar merita sa petreceti timp impreuna in liniste si calm, adoptand obiceiuri care vor consolida relatia parinte – copil pe termen lung. 

In concluzie, frica de separare la copii nu trebuie sa te sperie, ci sa te incurajeze sa construiesti relatia ta cu cel mic, sa il sustii in dezvoltarea sa si sa-l pregatesti de pe acum pentru un viitor adult inteligent emotional. Aplica aceste sfaturi, nu ezita sa soliciti ajutor din partea celor care au trecut prin aceleasi experiente si, cel mai important, fii atent ca simptomele asociate anxietatii de separare sa nu indice probleme de alta natura.