Un top al scaunelor auto pentru copii este un real ajutor pentru parinti, intrucat raspunde nevoii de identificare a produsului ideal pentru bebelusi.

In timpul calatoriilor cu masina impreuna cu cei mici, siguranta lor este un factor esential si adesea de stres. Pentru a avea calatorii linistite, este important sa alegi un scaun auto potrivit, care sa respecte toate standardele de siguranta si eventuale cerinte proprii, iar din acest articol vei afla care sunt pasii pentru atingerea acestui obiectiv.

Cuprins:

  1. Cel mai bun scaun auto pentru copii - Clasament TOP 3
  2. Cum aleg cel mai bun scaun auto pentru copii?
  3. Marci recomandate de babymatters.ro
    1. Marca CYBEX Platinum
    2. Marca JOIE
  4. Cum se foloseste un scaun auto pentru copii?
  5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre scaunul auto pentru copii

Cel mai bun scaun auto pentru copii - Clasament TOP 3

Un top al scaunelor auto pentru copii poate fi realizat dupa mai multe criterii: de la cele referitoare la copil, pana la cele tehnice sau de design. Astfel, parerile asupra celor mai bune scaune auto pentru copii vor fi diferite, intrucat si nevoile sunt diferite.

Cu toate acestea, unele modele sunt foarte apreciate atat de catre parinti, cat si de catre expertii in siguranta, fiind considerate optiuni excelente.

Iata 3 recomandari de scaun auto pentru copii, avizate atat de catre experti, cat si de catre parinti:


scaun auto copii cybex platinum sirona zi i-size plus - babymatters.ro

scaun auto copii cybex platinum anoris - babymatters.ro

scaun auto copii joie i-spin 360 - babymatters.ro

ProdusScaun auto CYBEX Platinum Sirona Zi i-Size PLUS pentru copii
Scaun auto pentru copii CYBEX Anoris
Scaun auto pentru copii Joie i-Spin 360°
Despre

Scaunul auto CYBEX Platinum Sirona Zi i-Size Plus este special conceput pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-4 ani.

Are o baza integrata, se roteste la 360° si este confectionat din materiale inovative.

Sistemul de centuri in 5 puncte, caracterul extraergonomic si tehnologia de maxima siguranta fac experientele cu cei mici mult mai placute.

Scaunul auto pentru copii CYBEX Platinum Anoris T i-Size iti permite sa calatoresti cu cel mic in siguranta, chiar si cu fata la sensul de mers, gratie tehnologiei airbag dedicate.


Chiar daca o calatorie cu spatele la sensul de mers este mai sigura, pozitia nu este cea mai fericita pentru cel mic, contactul vizual este anevoios, iar confortul copilului, per total, destul de scazut.


Toate acestea pot fi evitate cu ajutorul acestui mod de scaun auto pentru copii, care asigura un confort deplin, fara rabat de la siguranta.

Scaunul auto pentru copii Joie i-Spin 360° este un model ce iti ofera moblitate maxima, alaturi de un design ingenios.

Este un produs foarte usor de manevrat, dotat cu cele mai inteligente tehnologii, precum sistemul de fixare ISOFIX si sistemul de protectie laterala Guard Surround Safety™, cu care bebelusul va fi in siguranta pe parcursul oricarei calatorii.

Plusuri

Este usor de comutat intre pozitiile rear facing (cu spatele la sensul de mers) si forward-facing (cu fata la sensul de mers);


Are o tetiera cu 12 trepte de inaltime, ajustabila pe masura ce copilul creste;  


Poate fi rotit la 360°, ceea ce face foarte usoara imbarcarea copilului pe partea portierei;


Sistemul L.S.P integrat reduce forta impactului lateral cu 25%;


Este dotat cu un sistem de centuri magnetic, ce face scoaterea si instalarea copilului in masina extrem de facile;


Include insertul pentru nou-nascut si are baza integrata.

Este dotat cu un sistem airbag ce se activeaza in milisecunde si reduce cu 50% riscul de vatamare in caz de impact frontal.


Inaltimea tetierei se poate regla, pentru a asigura o pozitie confortabila si sigura pentru copil;


Este prevazut cu indicatori LED, pentru o confirmare a instalarii corespunzatoare, senzori de temperatura si alte tehnologii inteligente.


Omologarea i-Size asigura cel mai inalt grad de protectie;


Poate fi reglat cu usurinta pentru pozitia de somn, fara a trezi copilul;


Este usor de curatat.

Datorita sistemului de blocare Smart Ride™, se poate utiliza in pozitia cu spatele la sensul de mers de la nastere, iar cu fata de la 15 luni, in conditii de maxima siguranta;


Este omologat conform standardului i-Size si are un sistem de prindere ISOFIX;


Include ghidajele pentru sistemul ISOFIX;


Panourile de protectie Surround Safety™ se cupleaza automat in momentul in care hamul este strans;


Este dotat cu insertia de alungire Grow-with-me, pentru o potrivire personalizata in orice etapa a cresterii;


Are un picior de sustinere reglabil in 19 pozitii, pentru stabilitate maxima;


Tetiera ofera un plus de siguranta prin intermediul celor trei straturi cu spuma de memorie;


Are un sistem de protectie laterala cu 3 straturi, care protejeaza copilul de impactul lateral.

Minusuri

Nu se poate detasa de pe baza (uneori, aceasta caracteristica poate fi considerata un avantaj);


Nu este compatibil cu toate masinile;


Este potrivit de la nastere, insa doar pana la varsta de 4 ani.

Nu este potrivit de la nastere, ci abia de la 15 luni in sus, pana la 6 ani;


Nu poate fi rotit 360°;


Este destul de greu, comparativ cu alte modele, ceea ce face manevrarea destul de dificila.


Are un pret ridicat, comparativ cu alte produse din aceeasi categorie, disponibile pe piata.

Cantareste aproape 15 kg, ceea ce face mutarea dintr-o masina in alta destul de anevoioasa.


Are un pret destul de ridicat, comparativ cu alte produse din aceeasi categorie, disponibile pe piata;


Nu este compatibil cu toate masinile.


Vezi AICI pretVezi AICI pretVezi AICI pret

Cum aleg cel mai bun scaun auto pentru copii?

Scaunele pentru copii pot parea produse universale, insa realitatea este ca fiecare copil are nevoi proprii, iar scaunul auto este esential pentru siguranta lui. Trebuie sa ii acorzi atentia cuvenita, pentru ca reprezinta nu doar un produs necesar, ci o reala investitie.

Iata principalele criterii pe care este recomandat sa le ai in vedere:

Sistemul de fixare. In prezent, majoritatea scaunelor auto pentru copii de pe piata au sistemul ISOFIX, iar masinile fabricate dupa 2010 sunt cu siguranta compatibile cu acesta. Verifica daca masina ta este compatibila sau nu, pentru a nu achiziona un scaun pe care sa nu il poti folosi.

Varsta, inaltimea si greutatea copilului. Unii copii cresc mai repede, altii mai incet, unii sunt mai neastamparati, altii mai linistiti. Pentru nou-nascuti, cel mai adesea se folosesc scoicile. Modelele noi de scaune auto pentru copii, însă, sunt create pentru a putea fi folosite inca de la nastere si pana la 4, chiar 6 ani, fiind ajustabile.

Mobilitatea. Scaunele cu sistem de rotatie 360° sunt cele mai usor de utilizat. Este mai usor sa asezi copilul in scaun daca este intors spre usa, decat daca este cu fata spre directia de mers, in special atunci cand este agitat si se opune instalarii in scaun. Cu sistemul de 360°, il poti instala usor indreptandu-l mai intai spre tine, adica spre exteriorul masinii si roti, ulterior, in pozitia dorita.

Flexibilitatea. Daca tot ai decis sa investesti intr-un scaun auto de calitate premium, asigura-te ca poti ridica si cobori tetiera pe masura ce copilul tau creste. De asemenea, asigura-te ca poti inclina scaunul suficient de mult incat sa ii asiguri celui mic un nivel ridicat de confort.

Pozitia de somn este un alt criteriu pe care il poti avea in vedere. Ideal ar fi un model de scaun care permite inclinarea in timpul somnului, in asa fel incat, daca cel mic a adormit, sa il poti aseza intr-o pozitie adecvata somnului fara a-l ridica din scaun, asadar fara riscul de a-l trezi in timpul operatiunii.

Prinderea centurilor. Exista un minim de 3 puncte in care aceasta se poate prinde, iar modelele care tintesc spre cel mai inalt nivel de siguranta au chiar 5. Este important ca ele sa fie si flexibile, adaptabile in functie de inaltimea copilului, pentru ca acesta sa stea cat mai confortabil.

Materialul din care este confectionat. Desigur ca designul si culoarea sunt aspecte de care poti tine cont in alegerea scaunului auto, dar cel mai important este materialul. Poliesterul este cel mai des intalnit si prezinta avantajul durabilitatii, insa este un material care se incinge pe timp de vara, cauzand discofort copilului. In functie de ceea ce conteaza pentru tine, poti alege si materialul adecvat: poliester, piele ori atasarea unor huse speciale.

Starea produsului. Adesea, scaunul auto pentru copii cu pareri bune si multe recomandari, are si un pret destul de piperat. Rezista tentatiei de a cumpara un produs second hand, pentru ca siguranta bebelusului este mai importanta. Testele de siguranta arata ca un scaun auto ce a trecut printr-un accident, trebuie obligatoriu inlocuit, pentru ca nu mai intruneste conditiile necesare. Problema produselor second hand este ca nu le cunosti istoria, asa incat risti sa cumperi un scaun compromis si sa iti pui in pericol copilul.

Marci recomandate de babymatters.ro

Atat CYBEX Platinum, cat si JOIE, sunt marci consacrate in industria scaunelor auto pentru copii si catre care isi indreapta atentia parintii care isi doresc produse de calitate superioara pentru bebelusii lor.

Gama este destul de variata, asa incat fiecare parinte poate gasi produsul cu caracteristicile dorite, alegerea depinzand, in principal, de preferintele individuale.

Marca CYBEX Platinum

CYBEX a fost fondata in 2005, in Hong Kong, iar din 2014 face parte din grupul Goodbaby International. CYBEX ofera atat scaune auto pentru copii, cat si scoici, carucioare si mobila pentru cei mici. Filosofia din spatele businessului este centrata pe design unic, siguranta si functionalitate inteligenta. Focusul pe inovatie i-a adus marcii o pozitie de lider pe piata. Produsele CYBEX Platinum sunt considerate varful de gama, cele mai complexe modele, cu cele mai avansate tehnologii. Celalalte doua game, Silver si Gold, aduc siguranta si caracteristici suplimentare comparativ cu produsele standard, insa la preturi mai accesibile decat CYBEX Platinum.

Marca JOIE

JOIE este un brand britanic de produse pentru copii: scaune auto, balansoare, carucioare si multe alte accesorii. Marca JOIE este renumita pentru calitatea produselor, spiritul inovativ si promisiunea sigurantei. Materialele din care sunt confectionate scaunele JOIE sunt testate pentru rezistenta la contact cu diverse substante, sunt durabile, confortabile, dar usor de curatat si sustenabile, acesta fiind un aspect de mare interes pentru brand.

Produsele JOIE au fost supuse mai multor teste europene de siguranta si au primit numeroase certificari de-a lungul timpului.

Cum se foloseste un scaun auto pentru copii?

Cele mai bune scaune auto copii sunt dotate cu tehnologii avansate, care le fac destul de complicat de instalat, montat, demontat etc. Din fericire, ele vin insotite de manuale de instructiuni suficient de detaliate, incat interactiunea cu ele sa fie cat mai prietenoasa.

In consecinta, cel mai important este sa stii care sunt cele mai bune scaune auto pentru copii si cum sa alegi produsul ideal pentru tine. Mai departe, conteaza sa respecti recomandarile pentru scaunul auto de copii ale specialistilor.

Primul pas il constituie alegerea scaunului potrivit in raport cu varsta, inaltimea si greutatea copilului. Mai departe, el trebuie instalat conform instructiunilor producatorului. Odata fixat, scaunul este gata de utilizare, ori de cate ori va fi nevoie.

O atentie deosebita trebuie acordata asezarii copilului in acesta, facand toate reglajele necesare. Uneori, pe parcursul calatoriilor mai lungi, sunt necesare verificari, pentru a te asigura ca scaunul este, in continuare, bine fixat, iar pozitia copilului este corecta, sigura si confortabilă pentru acesta.

De asemenea, utilizarea unui scaun auto difera in functie de varsta celui mic. Pentru calatorii complet sigure, fara griji, exista unele recomandari suplimentare.

Scaun auto pentru copii bun - recomandari pentru copiii sub 4 ani:

  • Pozitioneaza-l cu spatele la directia de mers. Unii copii sunt mai agitati si s-ar putea sa refuze, insa testele de siguranta arata ca, cel putin pana la varsta de 4 ani, riscul de vatamare in caz de impact este redus cu pana la 80% daca pozitionarea este rear facing.
  • Cel mai bun scaun auto pentru copiii de varsta foarte mica este cel care corespunde inaltimii si greutatii acestora. Varsta nu este un criteriu foarte bun, pentru ca dezvoltarea celor mici variaza.

Scaune auto pentru copii - cel mai bun produs: recomandari pentru copiii de la 4 ani in sus:

  • Asigura-te ca centura de siguranta a autovehiculului trece peste umarul copilulul, piept si solduri, nu este stransa prea tare, dar nici prea larga si, foarte important, ca nu traverseaza gatul micutului, o astfel de pozitionare fiind extrem de periculoasa.
  • Nu aseza niciodata scaunul auto pentru copii pe scaunul din fata, mai ales daca ai airbag.
  • Incurajeaza-ti copilul sa stea drept si sa nu se aplece in timpul calatoriei, astfel incat centura de siguranta sa aiba o pozitie corecta. Din acest motiv, utilizarea de dispozitive, adica telefoane sau tablete, este complet nerecomandata.

Este esential sa le asiguri copiilor confort si un mediu sigur in timpul calatoriilor cu masina, iar alegerea unui scaun auto potrivit este cel mai important pas.

Foloseste-te de toate informatiile disponibile si fa cele mai bune alegeri pentru familia ta!

Surse foto: babymatters.ro, freepik.com

Intrebari si raspunsuri frecvente despre scaunul auto pentru copii

Ce este ISOFIX?

ISOFIX este acronimul de la „International Standard Organization Fix" si reprezinta un standard international de prindere a scaunului auto pentru copii in bancheta autoturismului, fara a mai fi nevoie de centura masinii, fiind considerat cel mai sigur pentru ancorarea scaunelor bebelusilor. Inainte de a cumpara un scaun cu acest sistem, asigura-te ca masina ta are componentele ISOFIX integrate.

Pana la ce varsta trebuie folosit scaunul auto pentru copii?

Transportul copiilor in scaune auto speciale este obligatoriu, potrivit legii, pana la varsta de 3 ani sau inaltimea de 150 de cm.

Cat de sigur este un scaun auto second hand?

Scaunele auto second hand nu sunt recomandate de specialistii pentru siguranta transportului celor mici cu autoturismul, intrucat istoricul lor este necunoscut, iar in timp, anumite componente se pot uza, diminuand gradul de protectie in caz de accident.

Scaunul auto pentru copii este obligatoriu?

Da, legea prevede obligativitatea transportarii copiilor cu varsta pana la 3 ani sau inaltimea de 150 de cm in atutovehicule echipate cu sisteme de siguranta. Peste 3 ani si inaltimea de 150 de cm, copiii pot fi transportati in autovehicule neprevazute cu sisteme de siguranta, insa doar pe scaunele din spate, niciodata pe cel de langa sofer.