Niciun drum pe care il parcurgem cu masina impreuna cu bebelusul nostru nu se poate face fara o scoica bebe si scaune auto copii adecvate. Siguranta celor mici depinde de conditiile de transport pe care le punem la dispozitie atunci cand calatorim cu masina, indiferent de distanta parcursa. Chiar si atunci cand te indrepti catre casa cu nou nascutul de la maternitate, ai nevoie de o scoica auto corespunzatoare. 


Ce reprezinta o scoica auto?

Scoica auto este singurul dispozitiv destinat deplasarii copiilor cu autovehiculul de la nastere pana la implinirea varstei de un an sau un an si 6 luni, in functie de modelul ales. Fiind concepute pentru a fi utilizate pentru copiii cu o greutate incepand de la 3,5kg si o lungime de 45cm, acestea sunt obligatorii pentru transportul bebelusilor cu masina, mentinandu-le siguranta, in cazul unui impact. 

Potrivit legii, utilizarea unui cos auto copii si a oricarui ”dispozitiv de retentie” este obligatorie pentru calatoria copilului cu masina, indiferent de distanta parcursa. Prin testele pe care le parcurg inainte de a fi oferite spre vanzare, scoicile si scaunele auto au dovedit rezistenta la impact si asigura astfel, protectie celor mici, in cazul in care un nefericit accident rutier se petrece. 


De ce este necesara o scoica auto pentru bebelusi?

Scoica auto pentru bebelusi este vitala pentru protejarea copiilor pe durata transportului auto. Dat fiind faptul ca nu putem fi responsabili de actiunile celorlalti participanti la trafic, prin neutilizarea unei scoici auto ne incredintam viata copiilor nostri in mainile unor oameni complet necunoscuti. Fara o scoica bebe si accesorii potrivite, calatoria cu masina nu se poate realiza in deplina siguranta. 

Capul unui nou-nascut inseamna o patrime din lungimea totala a corpului, iar oasele craniului sunt moi si nu pot proteja creierul de traumatisme. In aceasta etapa din cresterea lor, bebelusii pot suferi microhemoragii cerebrale de la o simpla zgaltaire, urmarile pe care il pot avea un accident rutier asupra lor fiind devastatore. Astfel, capul copiilor este partea de corp cea mai afectata in cazul unui accident auto. 

De asemenea, muschii gatului sunt slab dezvoltati in primele luni de viata, iar orice leziune le poate fi fatala. Toate acestea nu inseamna ca nu ne putem bucura de calatorii cu masina impreuna cu bebelusii nostri chiar in primele luni de viata, ci ca trebuie sa o facem in mod corect, doar prin utilizarea unui dispozitiv de transport adecvat inaltimii si greutatii acestora. 

In primele luni de viata ale bebelusului tau te poti plimba cu masina, cat timp acesta este asigurat corect intr-o scoica auto, cu spatele la directia sensului de mers. 


Cum sa alegi o scoica auto potrivita nevoilor copilului tau?

Alegerea unei scoici auto potrivita copilului tau poate parea cea mai dificila misiune, dintre numeroase alegeri pe care trebuie sa le faci inainte de a-ti cunoaste micutul. Cu toate acestea insa, este simplu sa alegi o scoica auto pentru nou născuți corecta, daca tii cont de cateva recomandari simple, menite sa te ajute. 

Scoica trebuie sa corespunda normelor de siguranta existente in vigoare, sa fie adaptata varstei si greutatii copiilor, sa fie realizata din materiale calitative si sa asigure confortul de care cel mic are nevoie pe durata calatoriei. 

Exista importante teste care se realizeaza cu periodicitate asupra unora dintre cele mai importante modele de scaune auto pentru copii, pentru a observa rezistenta acestora la impact, dar si usurinta de instalare si calitatea materialelor din care sunt realizate, rezultatele obtinute fiind un indicator al calitatii produselor existente pe piata si al nivelului de siguranta pe care il ofera. 


In ce intervale de varsta se pot utiliza scoicile auto: standarde si reglementari

Scoica auto este conceputa pentru copiii cu o greutate incepand de la 3,5kg si o inaltime de 45cm. Dat fiind faptul ca producatorii recomanda folosirea unui scaun auto tip scoica incepand cu aceasta greutate, Academia Americana de Pediatrie recomanda copiilor prematuri sa fie monitorizati in scaunul auto adus de parinti, pentru a se observa posibile episoade de apnee, brahicardie sau scadere a saturatiei de oxigen, aceasta testare numindu-se ”Infant Car Seat Challenge”. 

Astfel, scoicile se pot utiliza de la nastere, pana la atingerea greutatii de 9kg, in functie de modelul pentru care optati. Exista variante de scoici auto pentru copii cu varste de grupa combinate, ce pot fi utilizate de la nastere pana la varsta de 4 ani. 

Astfel, puteti opta pentru o scoica auto din grupa 0, care poate fi utilizata pana cand copilul va atinge greutatea de 9kg sau scoici auto din grupa 0+, ce pot fi utilizate pana cand copilul va atinge greutatea de 13kg. In magazinul nostru veti gasi ambele variante de scoici auto cu un baby design atractiv, pe care cei mici sa le indrageasca. 


Cum alegi cele mai bune modele de scoici auto pentru bebe?

  1. Ghid pentru parinti

Cand te aventurezi in cautare unei scoici auto, inarmeaza-te cu rabdare. Vei gasi exact modelul de care copilul tau are nevoie! Alege produse de calitate, destinate utilizarii de la nastere, pentru a putea calatori impreuna cu copilul tau in deplina siguranta. 

Tine cont de greutatea si inaltimea acceptate, materiale de calitate, respectarea reglementarilor existente, usurinta de instalare si asigura-te ca o poti instala corect. O scoica auto instalata gresit este complet nefolositoare si nu va asigura celor mici protectia de care au nevoie. 

  1. Standarde de calitate

Exista 2 reglementari valabile in cazul scoicilor si al scaunelor auto copii. Acestea sunt:

  • Omologarea R44, care indica ca scaunul auto respecta cerintele de siguranta stabilite in standardul european de siguranta ECE R44. Acestea au fost testate la impact frontal si din spate si sunt clasificate pentru 0+, 1, 2, 3, clasificarea facandu-se in functie de greutatea copilului. Copiii pot fi purtati cu fata la sensul de mers incepand cu greutatea de 9kg. 

  • Omologarea i-Size clasifica scaunele auto in functie de inaltimea copilului si de greutate. In cazul acestora, copiii trebuie transportati cu fata la sensul de mers pana la implinirea varstei de 15 luni. La fel ca cele reglementate R44, si acestea au fost testate la impact frontal si din spate, dar si din lateral. 

  1. Sisteme de fixare

Atunci cand vorbim de fixarea unor scoici si scaune auto pentru copii, avem doua variante, prima fiind varianta simpla, de utilizare a centurilor masinii. Aceasta insa, este mai anevoiasa. A doua varianta consta in utilizarea unui scaun cu isofix, ideala atat pentru bebe și confortul lui, dar si pentru confortul tau. Va fi mult mai usor sa instalezi scoica auto, in doar cateva clipe, atunci cand folosesti un sistem isofix. Cu un cosulet auto pentru bebelusi, poti pleca linistita la plimbare cu cel mic. Ajuta-te de o jucarie preferata a celui mic, iar succesul calatoriei este garantat!

  1. Centuri de siguranta

Acorda atentie centurilor de siguranta pe care un scaun auto tip grupa 0, 0+ il ofera. O scoica auto cu centura in 5 puncte este cel mai sigur mod de a-ti proteja copilul in timpul calatoriilor cu masina. In cazul unei coliziuni, centura va proteja copilul corespunzator, intrucat doua centuri prind copilul de umeri, alte doua de solduri si una se aseaza intre picioare. 

  1. Cu baza sau fara

O alta varianta de alegere a unei scoici auto este cu baza sau fara, cea cu baza fiind cu sistem de prindere isofix, ce garanteaza o prindere rapida si sigura. Iti trebuie doar cateva secunde pentru o conexiune stabila si permanenta intre scoica auto si scaunul masinii, dupa cum s-a dovedit la testele realizate. 

In cazul prinderii cu centurile masinii, este important sa o faci corect, pentru a asigura protectie celor mici. 

Modele pe care ti le recomandam in anul 2021

Iata cateva modele pe care ti le recomandam in anul 2021 (si nu numai):

Aceasta scoica este perfecta pentru confortul bebelusului, fiind un model i-Size, cu centura de siguranta in 5 puncte, ce poate fi utilizata de la nastere pana la aproximativ 1 an. Dispune de protectii suplimentare pentru impactul lateral, functii inteligente precum instalare cu un singur clic pe baza i-Size si protectie optima in zona capului, prin Dynamic Force Absorber. 

Copilul este in siguranta in aceasta scoica, fiind perfecta pentru a porni in cele mai frumoase calatorii impreuna. 

BeSafe de la Babyzen iti propune o scoica auto din clasa 0+, ce poate fi utilizata de la nastere pana la 12 luni, cand copilul va avea 13kg si 75cm. Dispune de sistem de reducere a socului, posibilitate de instalare cu spatele la sensul de mers si protectie in caz de impact lateral, pentru a asigura copilului tau confortul de care are nevoie, dar si pentru a-ti permite o utilizare usoara. 

Aceasta scoica auto cantareste doar 2.3kg si surprinde prin nivelul ridicat de protectie pe care il ofera, dar si prin numeroasele caracteristici pe care le are. Este rezistenta la foc, atrage prin design si functii utile, fiind o scoica pe care cei mici o vor indragi. 

Fie ca vrei sa alegi o scoica auto copii i-Size, o scoica bebe confort, un suport scoica bebe, jucarii copii, scaune masa si diferite produse, pentru nou nascuti si copii, de calitate, pe care cei mici sa le indrageasca, la Babymatters iti stam la dispozitie cu o gama diversificata de produse, adaptate nevoilor tale și ale celor mici.