Procesul de dezvoltare in cazul unui bebe de 11 luni atinge un punct crucial, atat pe plan cognitiv, cat si pe plan fizic. Astfel, la aceasta varsta, copilul isi descopera capacitatea de a cuprinde obiectele mici cu degetele, de a se ridica pe propriile picioare si de a se deplasa, chiar daca are nevoie de puncte de sprijin, precum mana unui adult sau lucrurile din jurul lui. De asemenea, copilul incepe sa recunoasca vocile si fetele persoanelor apropiate. Acesta poate imita sunete sau miscari si chiar incepe sa evidentieze anumite preferinte pe care le are fata de persoane, animale, jucarii etc. Descopera in acest articol ce activitati sunt indicate la aceasta varsta, cum arata o rutina alimentara si un program de somn care sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a celui mic.

Cuprins:

  1. Bebe la 11 luni si activitatile care merita integrate in rutina obisnuita – Identifica din timp potentialele semnale de alarma
  2. Bebelusul la 11 luni si alimentele preferate – Ce poate sa cuprinda mesele si gustarile zilnice?
  3. 11 luni la bebe si ciclurile de somn – Obiceiuri care il ajuta sa obtina odihna de calitate

Bebe la 11 luni si activitatile care merita integrate in rutina obisnuita – Identifica din timp potentialele semnale de alarma

Un bebe la 11 luni are nevoie de activitati care sa implice jucarii de diferite marimi si culori, ideale pentru a-i stimula motricitatea fina si grosiera. De exemplu, jucariile din lemn se numara printre cele mai recomandate la aceasta varsta. Materialul este deosebit de rezistent la uzura, nu se deformeaza, culorile raman impecabile si, in plus, astfel de jucarii pot fi usor de curatat pentru a elimina reziduurile dupa fiecare sesiune de joaca. Durabilitatea caracteristica pieselor din lemn pastreaza aspectul acestor jucarii ca noi, deci pot fi ulterior daruite fratilor mai mici sau pot ramane ca amintiri si generatiilor viitoare.

Un bebe la 11 luni incepe sa devina curios si se foloseste de propriile simturi pentru a descoperi lumea in care traieste. Din acest motiv, jucariile interactive, precum cele muzicale sau cuburile senzoriale, contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitiva si la motricitatea fina a celui mic. De asemenea, saltelele interactive asigura copilului un mediu propice de joaca in confortul casei.

Bebe la 11 luni - copil, femeie, mama sarutand copil

Atunci cand bebelusul la 11 luni se distreaza cu salteluta interactiva, tu il vei avea sub observatie si iti vei putea indeplini sarcinile casnice sau task-urile de la munca, in cazul in care lucrezi de acasa. Un bebe la 11 luni si o saptamana se poate confrunta deja cu eruptia dentara, printre alte schimbari majore. Tot acum, acesta face primele eforturi pentru a realiza primii pasi, iar din aceste actiuni ale sale rezulta ca incearca sa-si extinda independenta. Fiecare schimbare necesita suport fie din partea adultilor, fie a mobilierului in care cel mic sa-si gaseasca un suport pentru a inainta prin camera.

Orice bebe la 11 luni si 2 saptamani sau mai mult, isi exprima curiozitatea fata de elementele care compun lumea in care se afla. Asadar, ia toate masurile de precautie si asigura-te ca indepartezi sau acoperi lucrurile care prezinta margini ascutite. De asemenea, elimina obiectele de mici dimensiuni pe care cel mic ar fi tentat sa le bage in gura si tine-l cat mai departe de prize.

Povestile spuse inainte de somn sunt un moft sau o necesitate?

Povestile spuse inainte de culcare nu au doar rolul de a-l adormi pe micut cat mai rapid. Copilul la 11 luni incepe sa-si descopere capacitatea de comunicare, sa memoreze cuvintele din jur si sa le foloseasca la randul sau. Asadar, citeste-i in fiecare seara o povestioara pentru ca, astfel, bebelusul va receptiona pe parcursul timpului cuvinte noi care ii vor forma vocabularul si ii vor ridica performantele la scoala. De altfel, un bebe la 11 luni si 3 saptamani este interesat sa intoarca singur paginile de la carti si reviste. Achizitioneaza carti cu poze care infatiseaza imaginea individuala a obiectelor si fiintelor.

Plimbarile in aer liber, un prilej de a cunoaste mediul inconjurator si de a-si dezvolta simturile

Indica-i cu degetul figurile din poze, explica-i ca asa arata un copac, un cal si lasa-l sa atinga sau sa intoarca singur paginile. In acest sens sunt practice si plimbarile alaturi de carucioarele pentru copii in afara casei. Un astfel de articol este indispensabil si este deosebit de important sa fie echipat corespunzator cu sezut reglabil, manere reversibile, spatii pentru depozitarea obiectelor necesare, si sa fie realizat din materiale durabile.

Doar astfel, micutul va beneficia de un mediu perfect confortabil care sa-i sustina corpul intr-o pozitie cat mai naturala in timpul lungilor plimbari. De fiecare data cand iesiti in oras sau prin parcuri, arata-i copacii, animalutele, oamenii si spune-i cum se numeste fiecare fiinta, obiect sau planta. Elibereaza-l pe cel mic din confortabilul marsupiu pentru bebelusi, oferindu-i macar cateva minute prilejul sa exploreze diferite texturi, precum florile, frunzele, iarba sau scoarta copacilor.

Cu prilejul acestor iesiri in exteriorul locuintei il poti sustine pe micut sa exploreze mediul natural apeland la propriile simturi. La aceasta varsta, bebelusul are capacitatea de a distinge forme, culori, sunete si sa raspunde atunci cand recunoaste o voce familiara sau cand isi aude numele. Vorbeste constant cu bebelusul si incurajeaza-l sa repete cuvintele si sa imite sunetul pe care l-ar face o pisicuta, o broscuta sau un catelus. Introdu in dormitorul copilului si lampi de veghe, cu sunete si lumini, realizate din materiale delicate, care asigura o senzatie placuta la atingere.

Fiecare copil creste in ritmul sau: cand este indicata interventia unui specialist?

Toate acestea sunt reactii si actiuni normale pe care le face un bebe la 11 luni. Daca identifici cel putin o problema legata de unul dintre simturi, atunci este bine sa soliciti opinia unui specialist.

  • lipsa interesului fata de pipairea obiectelor din jur (in majoritatea cazurilor, un bebe la 11 luni poate fi interesat sa testeze diferite alimente pentru a le simti textura si aroma - ofera-i tacamuri concepute pentru grupa sa de varsta si urmareste-i reactiile la contactul cu diferite preparate);
  • focus redus in urmarirea persoanelor sau lucrurilor din mediul in care se afla;
  • absenta sau intarzierea unei reactii la sunete puternice;
  • emotii manifestate slab spre deloc (la aceasta varsta, entuziasmul sau furia sunt exprimate fara bariere, iar in acest scop, copilul apeleaza la gesturi si sunete pentru a-ti arata ce doreste, ce ii place sau ce il doare - in plus, la aceasta varsta se poate vorbi despre puseurile de crestere la bebe, etapa in care doreste sa se afirme, sa-si manifeste preferintele, fiind totodata momentul in care incepe sa creasca in greutate si in inaltime).

Alte sfaturi pentru parintii unui copil de 11 luni:

  • Copiii sunt foarte receptivi la emotiile si cuvintele exprimate de parinti sau alte figuri cu autoritate din viata lor. Asadar, alege vorbele cu grija, deoarece acestea pot influenta masiv emotiile copilului si implicit increderea pe care o are in fortele sale. O idee sanatoasa este aceea de a-l incuraja atunci cand se poarta corespunzator, cand asculta de sfaturile tale sau cand incearca sa faca ceva pe cont propriu. De exemplu, sustine-l sa se plimbe, sa tina tacamurile cand mananca, sa se imbrace sau sa se incalte cat mai mult posibil fara sa ceara ajutor.
  • Atunci cand ii daruiesti bebelusului de 11 luni o jucarie noua, comunica-i si cum se numeste aceasta. La aceasta varsta, copiii au cel putin o jucarie preferata, cel mai adesea papusi textile sau plusuri.
  • Un bebe la 11 luni observa ca obiectele casnice sunt un fel de jucarii pentru adulti, deoarece ii vad pe parinti cum le manevreaza, le schimba, le muta etc. Il poti familiariza pe micut cu aceste categorii de lucruri, oferindu-i seturi de bucatarie, truse de machiaj, cantare de masurat si altele asemenea realizate cu piese colorate din lemn pe care sa le introduca in jocurile sale zilnice.
  • Pentru a-i mentine interesul viu asupra jucariilor, aminteste-ti sa le muti periodic in diferite locuri, sa le amesteci cu alte jucarii si sa-i atragi atentia copilului ca plusul lui preferat s-a asezat langa un nou prieten.
  • Permite-i sa stea in casa fara sosete sau papuci. Astfel, elimini orice obstacole care i-ar putea ingreuna mersul.

Lucruri interesante despre ceea ce face un bebe la 11 luni:

  • detine un simt al posesiuni la un nivel destul de ridicat;
  • tinde sa ridice piciorul atunci cand doreste cineva sa il imbrace;
  • are o capacitate dezvoltata de a memora figuri sau mirosuri si de a-si aminti unde si-a ascuns anumite jucarii. Atunci cand recunoaste un obiect, un miros ori o fata familiara se exprima zgomotos;
  • incearca sa repete actiuni sau sunete care ii amuza pe cei din jur;
  • vocabularul sau cuprinde pana la 4 cuvinte. Dezvoltarea limbajului depinde in functie de fiecare copil si se bazeaza in mare masura si de mostenirea genetica, pe langa activitatile dedicate in acest sens.

Bebelusul la 11 luni si alimentele preferate – Ce poate sa cuprinda mesele si gustarile zilnice?

Bebelusul la 11 luni - bebe, mama, scaun de masa

Bebelusul la 11 luni are deja mai multi dinti, deci este momentul ideal sa-i sustii abilitatile de masticatie. Ofera-i alimente bogate nutritiv pe care sa le rontaie cu placere, incepand de la morcovi, varza, fructe uscate si pana la felii de mere si dovlecei. Supravegheaza-l pe cel mic in timp ce sta la masa pentru a preveni riscul de a se sufoca inghitind bucati prea mari.

Ceea ce mananca bebe la 11 luni sunt alimente comune cu cele preferate de adulti, deci scapi partial de efortul pe care il presupune gatitul separat. Este bine ca cel mic sa consume alimente fierte sau la aburi, fara adaos de sare. Creeaza-i un mediu atractiv care sa-i starneasca apetitul. Rezerva pentru el un spatiu special compus din scaune de masa din materiale confortabile, precum si articole pentru diversificare si alimentatie in culori vesele. Un bebelus de 11 luni necesita o alimentatie variata, care sa includa cereale, iaurt, cascaval nesarat, branza de vaci, carne de peste, pui sau curcan, mazare verde, salata fiarta, conopida, spanac, fasole verde, afine, mere, piersici fara coaja, zmeura etc.

La aceasta varsta poti incepe sa reduci cantitatea de lapte de pe lista alimentelor zilnice. Stabileste o rutina alimentara care sa cuprinda 2 gustari si alte 3 mese principale. In acest fel, te asiguri ca bebelusul la 11 luni primeste aportul de vitamine, fibre, minerale si proteine, vitale pentru o crestere armonioasa.

11 luni la bebe si ciclurile de somn – Obiceiuri care il ajuta sa obtina odihna de calitate

11 luni bebe - pat, lenjerie de pat alba, bebe

Durata somnului este importanta la varsta de 11 luni a unui bebe. De asemenea, programul de odihna trebuie sa fie unul constant, dar acesta poate fi influentat de activitatile de pe parcursul zilei. De exemplu, daca micutul este mai energic si are chef de joaca pana seara, atunci cel mai probabil va acumula mai multe ore de somn noaptea.

In mod normal, somnul bebelusului in primul an de viata variaza intre 10 si 12 ore pe noapte si alte 2 in timpul zilei. Este important sa-i asiguri un spatiu confortabil de dormit, in care sa integrezi articole pentru camera copilului adecvate nivelului sau de dezvoltare si pozitiei de somn. In primul an de viata este sanatos ca bebelusul sa doarma pe spate. Apoi, dupa 12 luni, micutul poate dormi pe burta.

Daca micutul obisnuieste sa se trezeasca frecvent pe timpul noptii, atunci incepe ca pe timpul zilei sa-l expui la lumina naturala, apoi pe parcursul serii sa-i activezi lampa de veghe. Un bebe la 11 luni are nevoie de somn pentru eliberarea hormonului de crestere, dezvoltarea memoriei, extinderea vocabularului si pentru maturizarea creierului. Somnul deficitar afecteaza cresterea in inaltime a copilului, favorizeaza hormonul foamei si scade hormonul satietatii. Asadar, cel mic se va confrunta cu intarzieri in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, precum si cu o pofta de mancare mai mare decat de obicei.

Cate somnuri are bebe la 11 luni?

Primul ciclu de somn variaza intre 50-60 de minute. In acest timp, copilul obisnuieste sa-si miste membrele, sa tresara sau chiar isi poate modifica expresia faciala prin zambete sau mici grimase. Al doilea ciclu de somn este unul linistit. Atunci cand respiratia devine lenta, corpul nu mai tresare si aceasta etapa dureaza aproximativ 20 de minute. Apoi, copilul trece iar la somnul activ.

Iata cateva sfaturi care sa il ajute pe cel mic sa beneficieze de un somn de calitate:

  • evita activitatile stimulante inainte de ora la care de obicei copilul merge la culcare;
  • renunta la ideea de a monta un televizor sau alte dispozitive care emana lumina albastra in camera celui mic;
  • indu-i starea de somn cu ajutorul unei lampi de veghe muzicale si citindu-i o poveste inainte de culcare;
  • orice bebe la 11 luni de viata are un plus preferat. Permite-i sa-si ia jucaria favorita cu el in pat doar atunci cand este capabil sa se rostogoleasca.

In concluzie, cel mai important de retinut este faptul ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Deci, respecta-i individualitatea, fii rabdator si ofera-i sprijinul necesar in fiecare etapa a sa de crestere.

Surse foto: pexels.com, freepik.com