Un bebe la 7 luni reuseste sa exploreze mediul inconjurator partial pe cont propriu, reusind acum sa-si coordoneze mai bine ochii si mainile. Odata cu dezvoltarea cognitiva, creste si cea emotionala. La aceasta varsta, bebelusul recunoaste fetele familiare sau, din contra, se exprima prin plans ori da semne de teama, daca este inconjurat de persoane necunoscute. Odata cu aceasta etapa de dezvoltare, se stabilesc legaturile afective fata de anumiti oameni, jucarii sau animale. Tot acum au loc o serie de schimbari in ceea ce priveste mobilitatea fizica. Unii bebelusi sunt capabili deja sa stea in sezut fara sprijin total sau se pot rostogoli cu usurinta. In urmatoarele randuri vei descoperi care sunt activitatile, alimentatia, comportamentul si programul de somn ale unui bebelus la 7 luni.

Cuprins:

  1. Bebe la 7 luni – ce activitati sunt incurajate pentru dezvoltarea comunicarii si a motricitatii fine?
  2. Bebelusii la 7 luni, alimentatie si odihna – care sunt schimbarile pe care le impune aceasta etapa?
  3. Bebe de 7 luni si eventuale probleme asociate varstei – cand e cazul sa te adresezi medicului?

Bebe la 7 luni – ce activitati sunt incurajate pentru dezvoltarea comunicarii si a motricitatii fine?

bebe 7 luni - mama, bebelus

Un bebe la 7 luni incepe sa-si foloseasca mainile si degetele pentru a se familiariza cu lumea din jur. Astfel, acesta indica prin degetul aratator anumite obiecte cu care doreste sa se joace.

Pentru dezvoltarea abilitatilor motorii fine sunt recomandate in mod special jucariile interactive, care presupun manevrarea obiectelor de diferite forme si texturi. La fel de utile pentru motricitatea la copii sunt si saltelele interactive, care permit bebelusului la 7 luni sa-si creeze propriul univers, cu ajutorul unui suport moale si a numeroase jucarii in marimi diverse.

De asemenea, la aceasta varsta, copiii incearca sa redea sunetele pe care le aud sau cu care sunt obisnuiti. In acest sens, sunt folositoare si lampile de veghe, care emit sunete si chiar povestiri audio, ceea ce ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Acestea pot fi incurajate si prin alte modalitati. De exemplu, lectura sau vorbitul cu bebelusul la 7 luni sunt cateva dintre solutii. In aceasta etapa, cei mici tind sa se plictiseasca rapid, isi pierd rabdarea si cauta constant jocuri care sa le capteze atentia. Pentru a sustine progresul in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatii de comunicare, cel mai indicat ar fi sa-i creezi un mediu distractiv pentru jocuri interactive. Construieste-i un coltisor sau un mic spatiu dedicat jocurilor, pe care sa-l dotezi cu jucarii din lemn, ideale pentru stimularea simturilor. Acestea ajuta inclusiv la recunoasterea culorilor, identificarea formelor, incurajeaza copilul sa se ridice din sezut si sa faca pe cont propriu cativa pasi.

bebe 7 luni - cuburi din lemn, bebelus

Dezvoltarea emotionala poate fi stimulata prin interactiunea bebelusului de 7 luni cu mediul inconjurator si cu alte persoane. Copiii manifesta acum un interes sporit fata de culori, detalii, sunete si tot acum pot recunoaste pe cineva apropiat dupa miros. Simtul olfactiv atinge apogeul in dezvoltare la aceasta varsta, dar copiii, inca de la nastere, pot distinge mirosurile sarate, amare si cele dulci.

De asemenea, celor mici incepe sa le placa tot mai mult sa atinga diferite texturi si sa simta experienta senzoriala prin distingerea obiectelor uscate de cele umede. Asadar, tot ceea ce face un bebe la 7 luni trebuie incurajat inclusiv prin expunerea acestuia la mediul exterior, din afara confortului casei. Alege un model calitativ de carucioare pentru copii sau un marsupiu pentru bebelusi, pentru a-i darui celui mic mediul confortabil din care sa priveasca lumea sau sa atinga diferite lucruri din natura.

Bebe la 7 luni-baietel blond, jucarie galbena

Dupa cum s-a specificat deja, bebelusul la 7 luni incepe sa distinga limbajul. Astfel, acesta intelege cand i se spune da sau nu, se intoarce atunci cand este strigat pe nume, chiar daca nu urmeaza regulile care i se comunica. Profita de plimbarile pe care le faceti in afara casei si incurajeaza-l sa vorbeasca, prin imitare. Spre exemplu, indica-i copacii, oamenii, animalele, frunzele, apoi numeste-le pe fiecare si cere-i sa repete dupa tine.

In aceasta etapa a vietii sale, bebelusul are memoria destul de dezvoltata, deci a sosit momentul perfect sa retina cum arata pisica, soricelul sau cainele. Stabiliti impreuna un obiect al vostru. Copilul va memora acest lucru si il va asocia cu adultul. Atunci cand esti nevoit sa pleci la cumparaturi sau sa lipsesti putin de acasa din diferite alte motive, plaseaza respectivul obiect in campul vizual al copilului. Acesta va intelege ca nu ai plecat definitiv, cat timp obiectul se afla inca acolo. O astfel de solutie poate ajuta la calmarea anxietatii de separare, care incepe sa apara de la aceasta varsta si care poate sa persiste pana la 2 ani.

Ce alte activitati pentru bebelusii de 7 luni ai mai putea adauga pe lista?

  • Citeste-i povesti inainte de culcare. Opteaza pentru carti cu imagini care sa ilustreze oameni, pasari, animalute, copaci si alte elemente din natura. Explica-i cum se numeste fiecare element din poza si roaga-l sa repete. De asemenea, intreaba-l cum face pisica sau pune-l sa redea sunetele pe care le emit cateii sau pasarile.
  • Ofera-i un sortator cu forme si culori diferite, apoi lasa-l pe el sa le potriveasca.
  • Daca a inceput diversificarea, atunci lasa-l sa atinga alimentele, sa le descopere textura si sa se joace cu ele.
  • Pune-i la dispozitie jucarii pe care sa le impinga, sa le traga, sa le sorteze si aseaza-le la o distanta mica de copil. Astfel isi dezvolta independenta, folosindu-se de brate si ridicandu-se in picioare pentru a ajunge la jucaria preferata.
  • Da-i o lampa de veghe si lasa-l sa adoarma ascultand povestea pe care o reda dispozitivul.

Bebelusii la 7 luni, alimentatie si odihna – care sunt schimbarile pe care le impune aceasta etapa?

bebe 7 luni - mama, bebelus, scaun de masa, mancare

Un program de somn adecvat este crucial pentru cresterea armonioasa a bebelusilor la 7 luni. Fiecare copil se adapteaza diferit la rutina de somn, deci nu exista reguli stricte in aceasta privinta. Totusi este esential ca parintii sa stabileasca un program de odihna pe care sa-l respecte zi de zi. In acest fel, se va imbunatati si relatia bebelusului la 7 luni cu somnul, care va intelege cand e timpul de odina.

Perioada de acomodare poate veni cu o serie de provocari pentru copii si parinti, deopotriva. De aceea, solutia salvatoare poate consta in realizarea unui ritual care sa pregateasca bebelusul pentru somn. De exemplu, ii poti citi o istorioara, poti activa povestea audio ori sunete din natura la lampa de veghe. Imbaierea sau alaptarea pot fi de asemenea cateva activitati relaxante pe care copilul sa le asocieze cu rutina de dinaintea orei de culcare, ceea ce il va face mai usor de convins sa stea linistit in patut.

Daca te afli la prima experienta sau inca nu stii cat dorm bebelusii la 7 luni in mod normal, atunci afla ca majoritatea au un program de odihna care implica 14 ore de somn. Dintre acestea, doar 2-4 ore sunt rezervate odihnei pe timpul zilei, iar restul compun somnul de noapte.

Desi respecti o rutina de relaxare inainte de somn, totusi poate nu intelegi de ce bebe de 7 luni se trezeste plangand. Afla ca, aceste treziri frecvente sau regresia somnului sunt ceva normal, iar cauzele sunt de natura diferita. Spre exemplu, nevoia de hrana, schimbarea scutecului, prezenta unui factor care ii creeaza alt tip de disconfort se numara printre cele mai frecvente motive care explica de ce plang bebelusii la 7 luni. Trezirile constante din somnul bebelusului in primul an de viata vor deveni o raritate odata cu cresterea in varsta. Cu scopul de a-i asigura un mediu sanatos pentru odihna neintrerupta, investeste in articole pentru camera copilului, create din materiale delicate, prevazute cu structuri rezistente si suporturi care mentin pozitia naturala a coloanei vertebrale in timpul orelor de somn.

In ceea ce priveste dieta, si alimentele solide fac parte din ceea ce mananca bebe la 7 luni, dar acestea trebuie introduse treptat. Pentru diversificarea la bebelusi sunt recomandate cerealele, apoi piureuri din fructe si legume, precum si preparate din carne de pasare.

Cum arata o dieta alimentara sanatoasa pentru un bebelus de 7 luni?

Odata ce introduci un aliment nou, asteapta cateva zile pana la urmatorul. Doar asa poti observa eventuale reactii alergice si poti identifica ingredientul care le-a provocat. Laptele ramane pe lista alimentelor pe care le mananca un bebe la 7 luni. Avand in vedere ca bebelusul a inceput sa consume mancare solida, este indicat sa-l hidratezi zilnic cu o cantitate de 50-100 ml de apa.

Cate mese are un bebe la 7 luni pentru o digestie sanatoasa? In aceasta etapa, copiii trebuie sa manance aproximativ 3 mese principale, dar sunt admise si gustarile. Cel mai important aspect este acela ca programul de alimentatie sa fie respectat constant. Aceasta disciplina ajuta la reglarea apetitului, prevenirea supraalimentarii si la functionarea digestiei. La fel ca si in cazul disciplinei de somn, crearea unui mediu confortabil este o regula care se aplica si in privinta alimentatiei. Mesele vor deveni o placere si chiar o joaca prin utilizarea unor scaune de masa si a unor articole pentru diversificare si alimentatie, cu design atractiv, culori vesele, imprimeuri nostime si materiale rezistente. Aceste articole au o structura incapatoare si uneori compartimentata, ceea ce le recomanda pentru organizarea meselor in timpul deplasarilor in oras, calatoriilor, vacantelor sau iesirilor la iarba verde.

Diversificarea bebelusilor la 7 luni: sfaturi si contraindicatii

Diversificarea bebelusilor de 7 luni trebuie sa includa alimente variate, care sa furnizeze organismului un aport echilibrat de fibre, minerale si vitamine. Asadar, pe lista pot fi introduse urmatoarele recomandari:

  • carne de pui sau curcan fiarta;
  • piureuri de fructe sau legume;
  • cerealele fara gluten.

In schimb, un bebe la 7 luni nu mananca lapte de vaca, alimente cu gluten, oua sau miere de albine pentru a nu provoca diaree, constipatie, colici si alte probleme ale sistemului digestiv.

In ceea ce priveste consumul de lapte, in dieta celui mic este ideal sa se introduca o cantitate de 400-600 ml. Bebelusul poate sa-l bea simplu sau in adaos de cereale. Nu trebuie neglijat faptul ca fiecare copil are ritmul propriu de crestere, deci dieta trebuie adaptata la nevoile si dezvoltarea sa.

Necesarul de lapte la aceasta varsta ar trebui stabilit impreuna cu medicul, care va oferi sfaturi in acest sens, prin raportare la greutatea corporala si in functie de aportul nutritiv al celorlalte alimente care compun dieta.

Bebe de 7 luni si eventuale probleme asociate varstei – cand e cazul sa te adresezi medicului?

Un bebe la 7 luni ar putea intampina probleme de sanatate, care se pot manifesta adesea prin urmatoarele semnale:

  • varsaturi;
  • diaree;
  • febra constanta;
  • apetit redus;
  • stari de apatie permanenta;
  • iritabilitate;
  • dificultati de somn frecvente;
  • episoade dese de plans;
  • dificultati la inghitire;
  • eruptii cutanate nejustificate.

Alte sfaturi daca ai un bebe de 7 luni:

  • Vitamina D trebuie sa faca parte din dieta unui bebe de 7 luni, indiferent de anotimp. Astfel, se poate intampla ca acesta sa refuze alimentele care contin aceasta vitamina, deci suplimentele alimentare pot deveni solutia salvatoare. Vitamina D ajuta la imunitate, sustine sanatatea sistemului osos si lupta contra rahitismului.
  • De asemenea, nu trebuie neglijata importanta fierului in procesul de crestere. Cercetarile arata faptul ca, la nastere, copiii au deja in organism o cantitate suficienta de fier pana cel tarziu la varsta de 7 luni. Aceste rezerve trebuie reinnoite prin alimentatie, deoarece deficitul de fier poate duce la imunitate scazuta, probleme de concentrare pe termen lung sau chiar o dezvoltare slaba a creierului.
  • Mancarea trebuie servita la temperatura camerei. De asemenea, evita sa introduci zahar sau sare.
  • Explica-i importanta igienei inainte de masa. Ajuta-l sa-si spele manutele inainte si dupa masa, sa-si aranjeze bavetica etc.

Asadar, varsta de 7 luni are la baza un proces care atinge punctul culminant in mai multe privinte, incepand cu dezvoltarea cognitiva, motorie, senzoriala si pana la modificarile in ceea ce priveste dieta alimentara si cea de somn. Este vital ca alimentatia sa fie diversificata, rutina de zi cu zi sa aiba la baza disciplina, iar activitatile zilnice sa te includa si pe tine. Doar astfel, cel mic va deveni un adult sanatos fizic si dezvoltat corespunzator din punct de vedere al inteligentei emotionale.

Sursa foto: pexels.com