Daca esti pentru prima data parinte sau ai un bebe la 8 luni, atunci cel mai probabil ai in minte o lista lunga de intrebari la care cauti raspunsuri. Ce inseamna o alimentatie echilibrata in cazul unui bebe la 8 luni? Ce activitati sunt recomandate pentru o dezvoltare armonioasa? 

Descopera in randurile urmatoare tot ce este important sa cunosti referitor la momentul in care copilul tau implineste 8 luni de viata. Avand la baza o pregatire bine documentata, jucarii si accesorii esentiale pentru aceasta varsta, vei depasi cu succes provocarile care vin odata cu trecerea timpului. 

Cuprins:

Bebe la 8 luni, jucarii recomandate pentru dezvoltarea motricitatii – ce inseamna un program corect de somn la aceasta varsta?

Bebe la 8 luni-baietel cu caciula pe burta

https://www.pexels.com/photo/baby-in-blue-onesie-lying-on-white-textile-3952093/


Un bebe la 8 luni este energic, mereu in miscare, cei mai multi incepand sa mearga de-a busilea, se rostogolesc, se ridica in picioare sprijinindu-se de obiectele din jur. De asemenea, un bebe la 8 luni incepe sa manevreze jucariile cu ajutorul degetului mare si a celui aratator, sa le impinga si sa le mute dintr-o mana in alta. La aceasta varsta, cel mic incepe sa-si exprime emotiile folosindu-se de sunete si va reactiona instant atunci cand recunoaste jucariile preferate, distinge sunete familiare, numele sau fetele persoanelor cunoscute, obiectele cu care este ingrijit zilnic etc. 

Așadar, un bebe la 8 luni incepe sa-si dezvolte dexteritatea, abilitatile sociale, memoria si sa-si descopere independenta incercand sa se deplaseze pe cont propriu. Prin urmare, activitatile pentru incurajarea motricitatii la copii este o regula. De exemplu, saltelele interactive creeaza mediul optim care permite copiilor sa se rostogoleasca, sa se tarasca sau sa se ridice pentru a prinde jucariile prinse deasupra. De asemenea, lampile de veghe si jucariile interactive care implica sunete, culori sau texturi variate sunt ideale pentru stimularea senzoriala. 

Un bebe la 8 luni invata acum sa impinga obiectele mici cu ajutorul degetului aratator. In acest sens sunt indicate si jucariile din lemn, care pot fi miscate pe roti, figurine care pot fi mutate dintr-o mana in alta sau cele zornaitoare care scot sunete atunci cand sunt aruncate pe podea. Trebuie specificat ca aceasta ultima activitate este deosebit de distractiva pentru un bebe la 8 luni, deci daca isi arunca jucariile din carucior poti lua si tu parte la entuziasmul sau. 

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare reprezinta un alt aspect important la aceasta varsta.

De aceea este recomandat sa-i citesti micutului povesti, sa-i vorbesti, sa reciti poezii sau sa cantati impreuna. Daca atunci cand citesti povesti dintr-o carte, bebelusul incearca sa prinda paginile, permite-i sa le atinga si chiar sa le intoarca. 

Rutina normala de somn a bebelusului la 8 luni

Ceea ce face un bebe la 8 luni este la fel de important precum stabilirea unei alimentatii si a unei rutine de somn sanatoase. Asadar, somnul bebelusului in primul an de viata cuprinde aproximativ 14 ore pe zi. Aici sunt incluse 11 ore de somn din timpul noptii si doua reprize din timpul zilei. Daca intampini probleme cu adormitul, atunci imbunatateste rutina de dinaintea orei de culcare cu ajutorul catorva obiceiuri de relaxare. 

Spre exemplu, ii poti citi o poveste, canti un cantec de leagan, activezi lampa de veghe cu sunete ambientale, melodii si sunete linistitoare. Ii poti face o baie calda sau puteti iesi inainte la o plimbare in aer liber. Reprizele de somn din timpul zilei se pot desfasura intr-un marsupiu pentru bebelusi sau intr-unul din carucioarele pentru copii, cu capotina de soare extensibila si design ergonomic, menit sa-l ajute pe cel mic sa se odihneasca in confort. Orele sau durata reprizelor de somn variaza de la un copil la altul.

Acestea sunt influentate de diversi factori, incepand de la programul familiei, rutina de dinainte de culcare si chiar pana la calitatea mediului pentru odihna. Astfel este indicat sa achizitionezi articole pentru camera copilului, fabricate din materiale durabile si prietenoase cu pielea, prin care astfel sa-i asiguri micutului un somn de calitate, fara eventuale intreruperi cauzate de disconfort.

Important! De asemenea, un bebe la 8 luni poate avea treziri frecvente pe parcursul noptii. Acestea pot fi de scurta durata, moment in care se trezeste, plange si apoi adoarme. Sau din contra, plansetele se pot prelungi, iar copilul poate incerca sa-si schimbe pozitia in patut. Este indicat ca  parintele sa-l ia in brate pe bebelus, sa-i cante sau sa-i vorbeasca pentru a-l linisti. Nu-l hrani cand se trezeste noaptea, deoarece in aceste fel organismul se poate obisnui cu mesele nocturne, ceea ce duce la regresia somnului sau ar cauza dezechilibre alimentare ori tulburari de somn. 

Ce mananca bebe la 8 luni – ce alimente (nu) ar trebui eliminate din meniu?

Ce mananca bebe la 8 luni-copil cu bratele intinse, maini cu tatuaje

https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-woman-holding-baby-by-hands-on-knees-in-light-bedroom-3845199/


Ceea ce mananca un bebe la 8 luni fata de primele luni de viata incepe sa cuprinda tot mai multe alimente solide in detrimentul laptelui. Dieta zilnica devine tot mai variata, desi laptele matern sau cel praf raman esentiale in ceea ce priveste procesul de crestere. La aceasta varsta, micutul poate apuca bucatelele mici de alimente cu degetul mare si cel aratator pentru a introduce apoi mancarea in gura. 

In regimul alimentar ar trebui sa fie introduse alimente de obicei preferate pe care orice bebe le mananca la 8 luni, printre care: cereale, caise, piersici, avocado, paste, paine prajita, banane, legume. Acestea pot fi taiate in bucatele mici sau pasate pentru a forma un piure. Cantitatea recomandata de lapte pentru un bebe la 8 luni variaza intre 700 – 900 ml. Pe masura ce se consuma mai multa hrana solida, cantitatea de lapte trebuie sa scada. 

Meniul obisnuit cu ceea ce mananca bebe la 8 luni mai cuprinde si: iaurt, branza de vaci, carne de pui, vita sau curcan, peste, galbenusul de ou. Atunci cand incepe diversificarea la bebelusi, acorda atentie la alimentele care pot favoriza balonarea (varza, fasole) sau sufocarea. Printre acestea se numara boabele de struguri, afine, stafide, popcorn sau morcovii nefierti. De asemenea, cu restul alimentelor admise poti forma bastonase sau mici figurine care sa poata fi manevrate de catre bebelus cu ajutorul degetelor. In orice caz, acesta trebuie supravegheat pe toata durata mesei. 

Este important de stiut si cate mese are bebe la 8 luni. Acesta va avea micul dejun, cina si gustari. Una dintre mesele principale trebuie sa includa lapte, in formula simpla sau cu cereale adaugate. De asemenea, la capitolul gustari pot fi servite copilului piureuri, iaurturi cu biscuiti sau sucuri. La aceasta varsta apar si primii dintisori, deci ceea ce mananca bebe la 8 luni poate avea efect calmant asupra gingiilor. 

Important! Aparitia timpurie sau cu intarziere a primilor dintisori este influentata de factorul genetic. Asadar, daca cel putin unuia dintre parinti i-a iesit primul dinte la 8 luni, mai devreme sau la varsta de 1 an, aceeasi probabilitate poate sa apara si in cazul bebelusului. 

Ce articole de alimentatie sunt esentiale in procesul de diversificare? 

Daca bebe nu sta in sezut la 8 luni, atunci folosirea unor scaune de masa ar putea ajuta in acest sens. Spatarul si sezutul pot fi reglate, astfel incat sa ofere o pozitie confortabila in timpul mesei in functie de greutatea si varsta copilului. De asemenea, scaunele de masa sunt echipate cu tavite ajustabile si detasabile, pe care cel mic poate servi masa in deplin confort. Sunt indicate articolele pentru diversificare si alimentatie, dotate cu materiale organice, antiaderente, cu design colorat in forme haioase care transforma mesele intr-o distractie pentru copilul tau. 

Ce suplimente alimentare ar putea fi introduse in dieta bebelusului la 8 luni? 

Pentru a-i asigura bebelusului o crestere armonioasa trebuie sa ai in vedere ca dieta lui sa fie cat mai variata. Poti discuta acest aspect cu medicul pediatru care sa-ti ofere cu acest prilej si sfaturi referitoare la administrarea suplimentelor alimentare. De exemplu, vitamina D este vitala pentru o imunitate de fier. Plimbarile in aer liber si expunerea la soare in orele sanatoase sunt surse naturale de vitamina D.

Ai grija sa acoperi capul bebelusului cu o palariuta daca il porti in marsupiu. Extinde suportul de protectie solara al caruciorului, astfel incat sa-l protejezi pe cel mic de razele nocive din timpul amiezii, pentru zilele in care plimbarile voastre isi maresc durata. Totusi, expunerea la soare pentru 10-15 minute pe timpul verii este suficienta pentru micutul tau. 

Scaunele si urinarea: indicii care pot semnala urgenta la medic 

Ceea ce poate manca bebe la 8 luni aduce modificari inclusiv in ceea ce priveste frecventa urnarii, consistenta sau culoarea scaunelor. Un numar normal de scaune este de 5, dar nu trebuie sa te ingrijoreze daca frecventa este mai rara sau numarul lor este mai des de atat, daca textura si culoarea lor este normala. In schimb, daca scaunele sunt apoase, cu mucus sau tari, atunci apare un semnal de alarma. De asemenea, daca scaunul se prezinta negru, alb sau rosu, trebuie sa ceri opinia pediatrului. 

Indiferent de numarul scutecelor pe care le murdareste, urinarea sau scaunele nu ar trebui sa fie niciodata dureroase. Contacteaza medicul pediatru in cazul in care micutul da semne de plans sau iritabilitate, care pot indica probleme ale tractului urinar.  

Important! De asemenea, daca urina este inchisa la culoare, atunci bebelusul la 8 luni ar trebui sa consume mai multe lichide. De exemplu, 120 ml reprezinta cata apa bea bebe la 8 luni intr-o zi. In mod normal, aportul zilnic de lichide la aceasta varsta variaza intre 800 ml si 1 litru, in care sunt incluse fructele, legumele, precum si cantitatea de lapte matern sau praf care nu trebuie sa lipseasca din meniu. Din acest calcul rezulta, ca micutul nu necesita prea multa apa consumata separat. 

Daca te afli la prima experienta ca parinte sau te intereseaza sa stii cate kg are bebe la 8 luni, studiile arata ca la aceasta varsta greutatea normala la baieti este de aproximativ 8.6 kg, respectiv 7.9 kg in cazul fetelor. 

Ce face bebe la 8 luni, sfaturi mai putin stiute – cand e indicat sa te adresezi pediatrului?

Ce face bebe la 8 luni-copil pe burta

https://www.pexels.com/photo/baby-lying-on-white-fur-textile-1648376/


Ceea ce face bebe la 8 luni este diferit de la un copil la altul, deoarece in procesul de dezvoltare intervin numerosi factori. Aici intra cei de natura genetica, programul de viata al parintilor, obiceiurile, personalitatea si ritmul propriu de crestere al organismului. Cu toate acestea, exista o serie de indicii care ar putea semnala eventuale nereguli pentru care este necesara o programare la medicul pediatru. Asadar, fii atent la copilul tau daca apar aceste semne: 

  • bebelusul nu se misca deloc. Nu se rostogoleste, nu incearca sa se ridice, sa se tarasca sau sa se sprijine de obiectele din jur pentru a face pasi; 
  • nu manifesta interes pentru nici un fel de obiecte sau jucarii; 
  • nu face contact vizual; 
  • nu recunoaste vocile sau fetele persoanelor familiare; 
  • nu reactioneaza la sunete sau nu manifesta interes in a le imita. 

Ceea ce face bebe la 8 luni are impact semnificativ asupra dezvoltarii sale fizice si intelectuale. Elimina din jurul sau dispozitive, telefoane cu jocuri, televizorul sau altele asemenea, deoarece l-ar putea distrage de la ceea ce este mai important: jocul. Prin aceasta modalitate il ajuti sa-si descopere corpul, sa-si exprime emotiile si sa se familiarizeze cu mediul din jurul sau. Foloseste-te de jucariile preferate pentru a crea jocuri interactive. 

  • Invatarea prin mijloace interactive 

Arata-i poze sau imagini din carti care reprezinta diferite animale. Spune cate ceva despre fiecare fiinta in parte, in timp ce-ti indica animalutul despre care-i vorbesti. Ulterior, poti compune jocuri prin care imiti suntele specifice animalutelor pe masura ce bebelusul le arata in poze ori pe care le numeste. 

  • Incurajarea curiozitatii departe de pericole 

La 8 luni, copiii sunt deosebit de activi si mai ales curiosi fata de tot ceea ce-i inconjoara. Permite-i sa exploreze propria locuinta si insoteste-l in fiecare camera. Nu uita sa-i creezi un mediu sigur luand cateva masuri de baza pentru prevenirea celor mai frecvente riscuri. Astfel, elimina din peisaj solutiile de curatare, obiectele ascutite si chiar cosmeticele ale caror recipiente colorate ar putea sa-i capteze atentia bebelusului tau. 

Foloseste protectii pentru prize si sisteme de blocare pentru usile dulapurilor. Arata-i micutului de la distanta obiectele mici, daca isi manifesta interesul in acest sens. Eventual il poti lasa sa le atinga, sa le mute dintr-o mana in alta, sa le roteasca intre degete pentru a le simti forma si textura, dar doar sub supravegherea ta. 

  • Importanta igienei orale 

Ca si pana la aceasta varsta, igiena unui bebe la 8 luni este prioritara. La rutina obisnuita se adauga si igiena gurii, deoarece in aceasta etapa incep sa apara si dintii. Asadar, jucariile pentru dentitie ar trebui dezinfectate de fiecare data inainte sa-i fie oferite. Ritualul de ingrijire orala trebuie completat de folosirea solutiilor speciale pentru curatarea gingiilor si a cavitatii bucale. 

  • Rolul plimbarilor desculte 

Nu este indicat sa incalti un bebe la 8 luni, decat atunci cand iese la plimbare. Mergand descult, copilul isi dezvolta musculatura picioarelor, sa simta textura podelei, a covoarelor sau a altor obiecte pe care calca, ceea ce ii dezvolta abilitatile senzoriale si echilibrul. 

Asadar, ceea ce face bebe la 8 luni implica tot mai mult interactiunea cu parintii. Cu cat acestia abordeaza mai mult jocuri si activitati care sa-i stimuleze abilitatile, cu atat bebelusul se dezvolta mai rapid si mai armonios. Atitudinea rezervata fata de persoanele straine, statul in sezut fara sprijin, jocurile cu propriile picioruse sau reactia prompta atunnci cand este strigat pe nume sunt cateva semne normale care marcheaza aceasta etapa din viata sa.