Cel mai potrivit mod de a-ti manifesta bucuria fata de venirea pe lume a unui bebelus il reprezinta daruirea unui cadou, menit sa aduca zambete pe chipul parintilor, dar si sa il insoteasca pe cel mic pe drumul cunoasterii lumii exterioare. Pentru a alege in mod eficient, iti punem la dispozitie un ghid pentru alegerea celor mai inspirate surprize pentru primii ani de viata ai celor mici. 


Cum te pregatesti pentru selectia celui mai potrivit cadou pentru bebe?

Alegerea cadourilor pentru bebelusi este o experienta placuta, dar uneori procesul poate fi provocator. Cauta cadoul potrivit din timp, pentru a face o alegere inspirata, care sa ii bucure atat pe parinti, cat si pe micut. Te poti orienta catre hainute si alte produse care sa vina in sprijinul noilor parinti sau catre jucarii care sa il stimuleze pe copil in primele lui descoperiri. 


De ce sunt importante primele alegeri de cadouri pentru nou-nascuti?

Primele alegeri de cadouri pentru nou-nascuti sunt importante pentru ca il ajuta pe cel mic sa descopere noua lume pe care este dornic sa o exploreze. Ele pot deveni printre cele mai dragi cadouri pentru parinti, care le vor aminti de primul zambet al copilului sau de prima încercare de mers de-a busilea a bebelusului lor. 


Totodata, acestea sunt folositoare parintilor, deoarece ii pot ajuta sa parcurga mai usor provocarile din primii ani din viata ai micutilor. 


Care sunt obiceiurile oferirii de cadouri pentru micuti?

Atunci cand un copil se naste, exista obiceiul daruirii unei lingurite de argint, care reprezinta un cadou memorabil, ce poate fi utilizat la hranirea bebelusului, dupa inceperea diversificarii. Argintul este considerat un metal care poarta noroc, dar care are si beneficii asupra sanatatii. 


Alaturi de lingurita de argint, exista o gama bogata de alte cadouri care se pot oferi micutilor, pe care ei le pot utiliza inca din primele luni de viata. De asemenea, alte daruri include hainutele, incaltarile, jucariile sau chiar albumele. 


Recomandari de luat in considerare inainte de alegerea unui cadou pentru bebelusi

bebe


Cu siguranta iti doresti sa alegi cel mai potrivit cadou pentru cel mic. Iata 4 recomandari de care sa tii cont pentru a face o alegere inspirata:


  • Etapa de dezvoltare a copilului

Etapa de dezvoltare a copilului este cel mai important criteriu de care sa tii cont atunci cand esti in cautarea unor idei de cadouri pentru bebelusi. Daca alegi o jucarie bebelusi adecvata varstei lui si achizitiilor acestuia, el se va putea bucura din plin de ea. Din fericire, in magazine poti gasi jucarii cu recomandari de varsta, care te vor ajuta sa faci o alegere corecta. 


  • Necesitatile parintilor

Atunci cand vrei sa cumperi un cadou folositor parintilor, precum o scoica auto sau un sterilizator de biberoane, este bine sa afli care sunt necesitatile lor. Astfel, le vei oferi cadouri practice, de care chiar au nevoie. 


  • Materiale de calitate

O alta caracteristica importanta in alegerea cadourilor pentru bebelusi este reprezentata de calitatea materialelor. Opteaza pentru jucarii din materiale de calitate si sigure pentru copii, lipsite de substante chimice, care pot fi daunatoare. Calitatea trebuie sa se regaseasca atat la jucarii, cat si la perne pentru bebelusi sau la hainute. 


  • Opteaza pentru cadouri memorabile 

Cadourile cele mai inspirate sunt atat cele care pot fi utilizate vreme indelungata, cat si cele care pot fi adaugate in cutia cu amintiri sau care pot fi utilizate de frati si surori. 


Cadouri potrivite pentru prima luna de viata


Odata cu venirea pe lume a bebelusului poti oferi cadouri nou-nascuti inspirate, realizate din materiale moi, precum sunt cele din plus, care il pot insoti la plimbare sau in perioadele de odihna. Poti alege o jucarie pentru bebelusi nou nascuti cu zornaitoare din plus, ce il va ajuta pe micut sa isi dezvolte coordonarea ochi-mana. 


Cadouri speciale pentru nou-nascutii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 luni

Mama si nou nascut


Fiecare etapa de dezvoltare a bebelusului este asteptata cu nerabdare. Cu siguranta vei simti ca cele mai frumoase momente din viata incep odata cu prima strangere de mana sau primul zambet al copilului tau. 


  • Descrierea perioadei de dezvoltare dintre 0 si 2 luni

In primele luni de viata bebelusul isi descopera propriul corp si lumea care il inconjoara. In aceasta perioada el este interesat de mirosuri si de sunete, fiind inspirate cadourile care ii stimuleaza cu blandete simturile. 


  • Cadouri 0 – 2 luni 

Poti alege un balansoar bebelusi care il va incanta cu miscarile blande de leganare si cu cantecele linistitoare. De asemenea, sunt potrivite jucariile moi si senzoriale, care ii permit sa experimenteze texturi diferite, dar si o lampa de veghe nou-nascut, ce ii va tine companie in fiecare noapte. 


  • Descrierea perioadei de dezvoltare dintre 2 - 3 luni

De la 2 la 3 luni bebelusul va fi tot mai incantat sa urmareasca obiectele in miscare. In aceasta perioada el isi descopera mainile si piciorusele, va incerca sa apuce jucariile si sa duca obiectele la gura. 


  • Cadouri 2-3 luni

Poti alege jucarii zornaitoare, un carusel muzical sau o jucarie muzicala bebe. Zazu Zoe Blue este o lampa de veghe muzicala cu senzor de sunet, care reactioneaza atunci cand copilul incepe sa planga, pentru a porni sunetul si lumina. 



  • Descrierea perioadei de dezvoltare dintre 4 – 6 luni

In aceasta perioada bebelusul incepe sa perceapa toate nuantele si prefera obiectele care produc zgomot. De asemenea, el poate sa tina obiectele in mod voluntar si va fi tot mai incantat sa introduca in gura toate obiectele pe care le are la indemana.



  • Cadouri 4-6 luni

Poti alege jucarii interactive in aceasta perioada, precum o jucarie de plus cu sunete sau un set de cuburi senzoriale. O jucarie de somn pentru bebelus reprezinta in continuare un cadou inspirat, cu atat mai mult cu cat o lampa de veghe va putea fi utilizata o perioada indelungata. 



Cadouri pentru bebelusi cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 luni

Botosei bebe


Noile descoperiri si achizitii ale bebelusului continua, iar jucariile trebuie adaptate acestora. Iata ce jucarii sa alegi pentru perioada cuprinsa intre 7 si 12 luni:


  • Descrierea perioadei de dezvoltare dintre 7 – 12 luni

Bebelusul sta in fundulet, adora miscarea si joaca, a depasit provocarile aparitiei primului dinte, isi coordoneaza foarte bine mainile si ochii. De asemenea, el se poate hrani singur, dar poate si sa paseasca singur sau tinut de mana. 



  • Cadouri 7 – 12 luni

Pentru perioada cuprinsa intre 7 si 12 luni poti alege saltelute de joaca sau jucarii din lemn. In apropierea varstei de 12 luni un antepremergator sau o jucarie pentru echilibru il vor incanta pe cel mic in exersarea primilor pasi. 


Cadouri pentru bebelusi cu varsta cuprinsa intre 12 si 24 de luni

Cadou bebe
Cel de-al doilea an de viata al bebelusului aduce noi schimbari in dezvoltarea acestuia. 


  • Descrierea perioadei de dezvoltare dintre 12-24 luni

Bebelusul intre 1 si 2 ani merge singur, se catara, loveste mingea cu piciorul, mazgaleste si participa cu interes la jocuri de rol. Aceasta perioada este incantatoare si prin numeroasele jocuri de care adultii se pot bucura cu cel mic. 


  • Cadouri 12-24 luni

Cadourile pe care le poti darui copiilor cu varste intre 1 si 2 ani sunt numeroase. Pentru jocurile de rol poti oferi papusi textile, dar potrivite in aceasta perioada sunt si cadourile cu jucarii educative. Un set de legume pentru feliat, o casuta din lemn pentru papusi sau un cub cu activitati sunt cateva dintre alegerile pe care le poti face. In cazul in care copilul nu are inca un antrenor de somn, ii poti darui tu unul care sa ii lumineze camera inainte de culcare. Acestea sunt idei cadou bebe 2 ani pe care cei mici le vor indragi. 


Sfaturi si indicatii pentru cumpararea unor jucarii sigure

Siguranta este esentiala in cumpararea unor jucarii. Iata cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare:


  • Informarea

Informeaza-te cu privire la care sunt cele mai potrivite jucarii pentru etapele de dezvoltare ale copilului. De asemenea, acorda atentie criteriilor de siguranta pe care acestea ar trebui sa le indeplineasca. Opteaza pentru jucarii din materiale non-toxice, care se pot curata cu usurinta. Totodata, poti verifica pe site-urile de stiri daca exista jucarii retrase de pe piata, pentru a te asigura ca achizitionezi doar produse sigure, care nu reprezinta niciun pericol pentru siguranta celor mici. 



  • Citirea mentiunilor de pe ambalaj

Etichetele produselor pe care vrei sa le cumperi iti pot oferi informatii pretioase. Pe eticheta sunt mentionate atat intervalul de varsta si materialele utilizate, cat si instructiunile de utilizare. Toate acestea te vor ajuta sa faci o alegere corecta. 



  • Sfaturi de utilizare

Multe jucarii contin piese mici, etichete si snururi ce pot fi inghitite cu usurinta de cei mici. Tocmai de aceea este recomandata despachetarea jucariilor inainte de a fi oferite copiilor. In cazul jucariilor cu baterii mici, asigura-te ca cei mici nu au acces la ele, acestea putand fi inghitite.


Exista jucarii care necesita o atentie deosebita

Jucariile din plus sunt preferate de bebelusi, datorita formei lor atractive. Desi acestea pot fi utilizate in siguranta, dar este recomandat sa verifici cu regularitate cusatura acestora, pentru a te asigura ca nu este desfacuta. Atunci cand o jucarie este desfacuta, materialul din interiorul ei poate fi inghitit de copil. 


Idei de cadouri potrivite pentru evenimente speciale precum botezul

Botezul este un bun prilej pentru a darui cadouri bebelusului, dar si parintilor. Iata cateva idei de cadouri:


  • Cadouri practice pentru parinti si micuti

Cadourile pentru bebelusi aduc bucurie celor mici si celor mari, deopotriva. Daca vrei sa alegi cadouri practice, pot opta pentru marsupii, o camera supraveghere bebe sau articole voiaj, perfecte pentru primele calatorii cu bebelusul. Nu in ultimul rand, poti alege un incalzitor lapte, cu ajutorul caruia pregatirea laptelui este mult mai simpla. 



In cazul in care cauti cadouri practice pe care sa le oferi fara o ocazie anume, poti opta pentru o protectie pat, niste botosei bebelusi, un aspirator nazal, o lenjerie patut, niste incalzitoare biberoane, accesorii baie, saci de dormit, un set cadou de jucarii, diferite produse care sa fie utilizate in camera bebelusului, o masa pentru bebe sau pentru un set ingrijire care le va fi foarte folositor parintilor. 


  • Cadouri de fetite

Daca esti in cautarea unor cadouri de fetite pe care sa le daruiesti la botez, poti alege un obiect pentru decorarea camerei, o lumina de noapte deosebita sau o jucarie atractiva. 


  • Cadouri de baietei

Baietilor li se pot oferi jucarii interesante, precum si obiecte de decorare a camerei sau chiar hainute pentru a le completa garderoba. 


  • Cadouri cu valoare simbolica

Printre cadourile cu valoare simbolica se afla o rama foto mai speciala, un kit pentru amprenta bebelusului, un pandantiv norocos sau chiar un tablou cu chipul micutului. 


Concluzii

Cat timp alegi produse de calitate, adecvate varstei bebelusului, vei putea oferi un cadou inspirat, cu care sa ii incanti pe parinti, dar si pe cel mic. Din fericire, poti alege dintr-o gama variata de produse pe cele mai inspirate, pentru a oferi cadouri practice, pe atât copiii, cât și adulții, sa le foloseasca cu drag.