Sarbatorile pascale au o bogata si importanta semnificatie religioasa, dar sunt, totodata, momente valoroase si speciale pentru ca sunt petrecute alaturi de cei dragi: familie, prieteni sau colegi. Pentru copii, una dintre marile bucurii este venirea iepurasului, despre care stiu ca le va aduce dulciuri si jucarii si pe care il asteapta, in consecinta, cu mult entuziasm si nerabdare. 

Uneori, insa, este mai complicat sa gasesti cadoul potrivit, mai ales daca cel mic nu si-a exprimat o dorinta anume. Din acest motiv, ideile de cadouri de Paste pentru copii sunt intotdeauna binevenite: vei gasi aici atat idei propriu-zise, cat si inspiratie, asa incat sa faci cea mai buna alegere pentru copilul tau.

1. Cadouri de Paste pentru copii - o traditie inceputa in comunitatile crestine timpurii


Cadourile, in general, sunt o modalitate de a-ti declara dragostea si aprecierea fata de cel caruia i le daruiesti. De langa o sarbatoare precum Pastele, in care e vorba, mai mult decat oricand, despre iubire si generozitate, nu puteau lipsi, in consecinta, cadourile. 

Pastele e o sarbatoare a bucuriei, iar pentru copii a primi un dar e cea mai mare fericire. Asa s-a format, in comunitatile crestine timpurii, traditia de a oferi cadouri de Paste copiilor. 

Ouale rosii sunt elemente bine inradacinate, dar obiceiul de a le oferi in cosuri impodobite cu flori si fundite a aparut in America, in secolul al 19-lea, ca modalitate de a impartasi bucuria si speranta specifice Pastelui.

Cu timpul, continutul cosurilor s-a tot schimbat, ajung astazi la oua de ciocolata si figurine cu puisori si iepurasi, devenite simboluri ale sarbatorilor pascale, jucarii, hainute si multe altele.

2. Idei de cadouri de Paste pentru copii: cele mai vesele sarbatori sunt mai aproape decat crezi


Idei de cadouri de Paste pentru copii cele mai vesele sarbatori sunt mai aproape decat crezi - happy easter (text) si fursecuri - morcov, iepure, flori

Fiecare copil e unic in felul sau, iar preferintele se schimba, in special odata cu varsta. Unii copii isi exprima clar dorintele, cerand o anumita jucarie. Altii, insa, in special cei mai mici, lasa alegerea in sarcina parintilor, iar uneori acestia se pot gasi in dificultate, nestiind cum sa identifice cadoul potrivit. 

2.1. Cadouri pentru copii de Paste - 3 trucuri pentru o alegere inspirata


Exista cateva strategii de care te poti folosi pentru a gasi cel mai frumos cadou pentru copilul tau, iar ele te pot scoate din incurcatura de fiecare data, chiar si cand e vorba despre cadouri pentru alte ocazii, asa ca pune-le bine deoparte, sa le ai la indemana cand va fi cazul. 

  1. Porneste de la pasiunile sau hobby-urile copilului. Daca ai observat ca celui mic ii place muzica, ii poti cumpara jucarii muzicale, sau chiar un instrument, daca e intr-adevar pasionat. Enciclopediile pot fi perfecte pentru un copil care iubeste animalele sau plantele, iar daca e un copil mai mic, dar ai remarcat ca are o afinitate pentru un anumit animal, ia in considerare jucariile de plus. Personajele din desenele animate preferate pot fi, de asemenea, un punct bun de pornire, pentru ca se gasesc tot felul produse personalizate: de la ghiozdane si haine, pana la creioane, abtibilduri sau cani. 
  2. Pe langa interese, un alt aspect important il reprezinta varsta. In special jocurile educative trebuie alese progresiv, pentru a reprezenta o provocare, fara a fi prea dificile. Magazinele te pot ajuta in aceasta privinta, mai ales cele online, unde jucariile pentru copii sunt organizate pe categorii de varsta.  
  3. Valoarea intrinseca si beneficiile. Jucariile educative, cele care dezvolta inteligenta si creativitatea vor fi alegeri mai bune pentru copilul tau, pentru ca il vor incuraja sa invete, sa fie curios si ii vor construi abilitati care il vor ajuta mult in viata. Un copil mai mare va aprecia si cadourile personalizate (cu numele lui sau cu un mesaj), pentru ca devin speciale prin faptul ca sunt unice, asa ca pentru fiecare copil trebuie facuta o evaluare distincta. 

Aminteste-ti ca e important ca cei mici sa se simta ascultati. Uneori, e bine sa il intrebi deschis ce le-ar placea sa primeasca. Poate ca nu le vei cumpara chiar acel obiect, dar vei avea cel putin o idee de la care sa pornesti. 

Daca inca nu ti-a venit inspiratia, poti consulta liste cu idei de mai jos si vei gasi acolo, fara indoiala, o multitudine de variante dintre care sa alegi si de care copilul tau va fi foarte incantat. Unele idei sunt clasice, testate si validate in timp, iar altele au o urma de originalitate, pentru momentele in care simti nevoia de a-i oferi celui mic ceva mai deosebit.

2.2. Cadouri de Paste pentru copii: alegeri clasice


Daca iti doresti sa oferi un cadou clasic, iata care ar fi principalele optiuni dintre care poti alege:

  • Oul mare de ciocolata, cu surpriza

Copiii adora dulciurile, iar sarbatorile pascale iti permit sa diversifici alegerile, cu tot soiul de figurine simbolice. Insa copiii adora si surprizele, ceea ce face ca ouale de ciocolata cu supriza sa fie un succes garantat. Cu cat sunt mai mari, cu atat si impresia, uimirea si entuziasmul vor fi mai mari.

  • Jucarii de plus

Poate cele mai clasice cadouri pentru copii de Paste, plusurile si papusile textile se numara printre cadourile favorite ale celor mici, in orice situatie. Unii dintre ei dezvolta un real atasament fata de ele, transformandu-le in parteneri pentru activitatile zilnice, confidenti si plase de siguranta emotionala. Sunt dragalase si mai ales sigure, ceea ce le face optiuni intotdeauna demne de a fi luate in calcul. 

  • Carti si instrumente de colorat

Cartile de colorat, acuarelele si blocurile de desen, cariocile sau creioanele cerate, toate sunt alegeri excelente. Desenul este o activitate benefica pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, pentru ca le stimuleaza creativitatea si dexteritatea, dar ii si relaxeaza. 

  • Jucarii pentru exterior: zmee, creta colorata, seturi pentru jocuri sportive

Un set de badminton ar putea fi o optiune foarte buna pentru doi frati, iar inaltarea un zmeu este o experienta unica, de care fiecare copil ar trebui sa aiba parte. In plus, astfel de jocuri ii stimuleaza sa faca miscare si sa petreaca timp in aer liber, eventual impreuna cu altii copii, departe de ecrane.

2.3. Cadouri pentru copii de Paste: idei originale


Ideile originale pot aduce un zambet mare pe buzele copiilor care vor primi astfel de daruri, atat timp cat sunt alese bine:

  • Cosul de Paste cu dulciuri si jucarii, pe care il poti alcatui chiar tu

Gasesti variante complete in magazine, dar daca vrei un cadou cu adevarat original, poti alcatui cosul de la zero sau poti cumpara unul foarte simplu si sa il completezi dupa preferinte: cu dulciuri, carti, jucarii de lemn, fructe si orice stii ca ii place copilului tau. In final, il poti decora cu fundite, flori sau alte elemente, poti adauga o fotografie sau o nota scrisa, toate acestea in functie de varsta copilului, adica de puterea lui de intelegere. Daca pregatesti un astfel de cos pentru o fetita mai mare, il poti alcatui complet diferit, alegand produse feminine, dar adecvate varstei: creme pentru maini, hainute, bijuterii, un balsam de buze sau un parfum si asa mai departe. Pentru a fi o supriza adevarata, ascunde cosul, provocandu-l pe copil sa il gaseasca. 

  • Un set cu seminte de plantat

Un astfel de cadou va fi nu doar original, ci si o provocare. Copilul va invata ce inseamna sa ingrijeasca un organism viu, sa fie responsabil, udand planta regulat, conform instructiunilor. Partea cea mai frumoasa este ca eforturile ii vor fi rasplatite in final, cand planta va ajunge la maturitate. Desigur, acest cadou este potrivit pentru copiii de varsta mai mare, care au abilitatile necesare, fiind o activitate cu nivel mai ridicat de complexitate. Poate fi vorba si despre un copac, daca stati la curte si copilului i-ar placea. A planta un copac e o activitate distractiva, a-l ingriji e un exercitiu bun, iar a-i consuma fructele cand ajunge la maturitate aduce multa bucurie si satisfactie. 

  • O vanatoare de comori cu indicii si dulciuri pe traseu

Copiii tanjesc enorm dupa timpul petrecut impreuna cu parintii, asa incat vanatoarea de comori va fi printre cele mai apreciate cadouri. Dezavantajul este ca va presupune un consum mai mare de timp pentru tine, necesar pregatirii, procesul avand mai multi pasi:

  • Primul pas este stabilirea traseului, care poate fi organizat in interior sau in exterior, daca locuiti la casa si aveti o curte spatioasa. Traseul trebuie sa aiba un punct de plecare, o destinatie unde se va afla cadoul principal si mai multe alte puncte, ce vor contine indicii. 
  • Al doilea pas e reprezentat de cartonasele cu indicii, care pot fi ambalate in diverse cutiute, alaturi de dulciuri si, eventual, cadouri mai mici. Aceste cartonase trebuie sa fie bine gandite, in special in functie de varsta copiilor: sa nu fie nici prea simple, asa incat cei mici sa nu se simta suficient provocati, dar nici prea complicate, ca sa ii descurajeze. 
  • In ultimul pas din pregatire va trebui sa ascunzi indiciile in locurile alese de pe traseu, iar cadoul cel mare, reprezentand "comoara", la destinatie. 

Se poate varia foarte mult, singura limita fiind creativitatea ta. Poti sa folosesti indicii sub forma de ghicitori sau sub forma de versuri care rimeaza. Cadoul poate fi impartit, daca e format din mai multe jucarii, carti etc., iar fiecare componenta sa fie ascunsa pe traseu. La final, copilul o va gasi pe cea mai valoroasa, iar daca e un singur cadou, mare, precum o tricicleta pentru copii, atunci indiciile pot fi simple cartonase, insotite sau nu de dulciuri. 

Poti sa pornesti fie din interiorul locuintei, iar cadoul sa fie in afara ei, fie invers. Vei crea cu siguranta cele mai interesante indicii, iar „comoara” va fi pe masura. Important e sa va distrati in timp ce urmati traseul, iar copilul va ramane cu una dintre cele mai frumoase amintiri de Paste.

3. Cadoul de iepuras pentru copii adaptat fiecarei varste


Cadoul de iepuras pentru copii adaptat fiecarei varste - un iepure si un cos cu oua colorate impastiate

Varstele diferite inseamna si nevoi, respectiv dorinte, diferite. Unii copii sunt mai pretentiosi, altii se bucura de aproape orice. Cadourile trebuie alese in functie de personalitatea fiecaruia dintre ei si ideal ar fi sa contribuie la dezvoltarea lor, in timp ce ei se distreaza utilizandu-le.

3.1. Cadoul de iepuras potrivit pentru bebelusi


Din fericire, bebelusii protesteaza rareori pentru ca ar fi nemultumiti de cadou. Pe de alta parte, insa, cadourile pentru ei trebuie sa fie complet sigure, iar paleta este, in general, mai restransa, motiv pentru care un ghid de cadouri pentru bebelusi s-ar putea sa se dovedeasca extrem de util. Ca exemple la care sa te raportezi, ai putea alege:

  • Un clasic animal din plus, eventual in forma unui iepuras, moale si perfect pentru imbratisat;
  • Carti ilustrate sau educative, precum cele cu sunetele animalelor;
  • Jucarii pentru dentitie, care sa calmeze disconfortul gingival intr-un mod mai placut;
  • Covoare de joaca tip puzzle, colorate sau a caror atingere declanseaza anumite sunete, fiind un mediu sigur pentru explorare, adica ceva ce bebelusii adora;
  • Jucarii pentru baie, haioase si care transforma orice baita intr-o activitate distractiva.

Poti folosi drept inspiratie si articolele pe care le-ai considera potrivite pentru a fi oferite drept cadouri aniversare pentru copilul de 1 an, precum hainutele sau jucariile de dezvoltare. 

3.2. Cadou de Paste pentru copiii intre 2 si 5 ani


De la 2 ani in sus, paleta de optiuni se extinde, devenind disponibile si alte tipuri de jucarii:

  • Fetitele vor iubi papusile, care nu pot fi niciodata prea multe, asa ca ele vor reprezenta intotdeauna un inceput grozav al cautarilor;
  • Cuburi sau puzzle-uri adaptate varstei, nemaipomenite cand vine vorba de dezvoltarea inteligentei si motricitatii;
  • Instrumente muzicale si jucarii pentru sport;
  • Seturi de unelte sau de bucatarie, haine pentru papusi si altele asemenea, care ii fac pe cei mici sa se simta parte din lumea adultilor;
  • Jucarii senzoriale, cu luminite si texturi, excelente pentru dezvoltarea armonioasa; 
  • Plastilina si alte kit-uri de activitati creative, ale caror beneficii nu mai au nevoie de nicio prezentare. 

3.3. Cadouri de iepuras pentru copiii peste 5 ani


Odata cu implinirea varstei de 5 ani, paleta de optiuni se extinde si mai mult:

  • Jocurile de societate, din ce in ce mai complexe, devin o alegere buna, pentru ca cei mici incep sa inteleaga structuri si reguli. In plus, au nevoie de cel putin doua persoane pentru a fi jucate, ceea ce le transforma in instrumente de socializare, copiii invatand, practic, ce inseamna munca in echipa, rezolvarea de probleme, competitia, toate acestea in timp ce experimenteaza emotii noi. 
  • Si jucariile pentru exterior se diversifica: de la trotinete, biciclete si role, pana la corturi si curse cu obstacole. Avantajul lor este ca cei mici vor face miscare si vor respira aer proaspat, ambele fiind esentiale pentru ca ei sa creasca sanatosi. 
  • Seturi de constructie, precum cele din categoria LEGO, sau instrumente muzicale (clape, tobe, ukulele, muzicute si fluiere), tinand cont de preferintele si abilitatile fiecarui copil. 

Alegerile pentru cadourile de iepuras pot fi reale provocari, insa cei mici sunt mai putin pretentiosi comparativ cu adultii. Pentru ei, ideea de a primi ceva este o autentica sursa de entuziasm, iar elementul de surpriza in sine le aduce fericire. Cel mai important ramane sa le acorzi atentie, adica sa petreceti cat mai mult timp impreuna, distrandu-va si bucurandu-va din plin de Paste. 


Sursa foto: pexels.com