Cele mai bune jucarii pentru copilul tau sunt cele care il ajuta sa descopere usor mediul din jurul sau si cele care ii permit sa-si cunoasca simturile si emotiile. Procesul de joaca il motiveaza pe cel mic sa exploreze lumea in care traieste, sa-si extinda logica, imaginatia, memoria, plus numeroase alte abilitati esentiale pentru o dezvoltare perfect normala. Care sunt cele mai bune jucarii pentru copii in functie de categoria de varsta? Care sunt criteriile pe baza carora trebuie selectate articolele de joaca? Ce greseli comit parintii frecvent in achizitionarea jucariilor?

Cuprins:

  1. Top jucarii pentru copiii de 6 luni - 1 an, sfaturi si indrumari – cum sa nu alegi la intamplare articolele de joaca pentru micutul tau?
  2. Top jucarii pentru copiii de 2 ani care sustin dezvoltarea simturilor
  3. Top jucarii pentru copiii de 4 ani - ce reguli importante neglijeaza unii parintii in alegerea acestora si care sunt riscurile?

Top jucarii pentru copiii de 6 luni - 1 an, sfaturi si indrumari – cum sa nu alegi la intamplare articolele de joaca pentru micutul tau?

Cele mai bune jucarii pentru copiii de 1 an-baietel care priveste jucarii in vitrina

Poate ca te afli la prima experienta ca parinte si ai nevoie de unele indrumari in gasirea celor mai bune jucarii pentru noul membru de familie. Citeste mai departe un top al jucariilor pentru copiii de 1 an si daruieste-i celui mic prilejul de a-si stimula abilitatile motorii si nu numai.

  • Inele de stivuire;
  • Suporturi cu forme pentru mingi sau figuri geometrice;
  • Puzzle-uri;
  • Jucarii pentru baie;
  • Jucarii de tragere sau impingere;
  • Sortatoare de forme;
  • Instrumente muzicale simple.

Care sunt caracteristicile unei jucarii perfecte pentru bebelusi?

Acum ca ai notat sugestiile specialistilor care intra in topul jucariilor pentru copiii de 1 an, mai noteaza cateva sfaturi suplimentare pentru siguranta si confortul micutului tau.

  • Alege jucarii mari si silentioase

La aceasta varsta, copiii sunt curiosi sa afle ceea ce se petrece in jurul lor, apeland la simturi. Pentru a preveni riscul de sufocare, asigura-te ca jucariile pe care i le daruiesti sunt mai mari decat gurita lui.

Zgomotul sau sunetele puternice pot periclita auzul copiilor. In plus, jucariile silentioase reprezinta un confort implicit pentru familie, mai ales daca in aceeasi casa mai locuieste alt copil care are nevoie de odihna sau o persoana in varsta.

  • Jucariile sa aiba marginile perfect unite

Inainte sa adaugi in cos o jucarie noua, analizeaza ca marginile acesteia sa fie lipite sau cusute pentru a preveni un eventual risc de accidentare. In plus, daca exista fisuri, acestea isi pot mari dimensiunea cu timpul, facand ca jucaria sa devina inutilizabila.

  • Materialele sa fie moi la atingere

Topul jucariilor pentru bebelusi sau copiii de 1 an include produse realizate din materiale delicate, placute la utilizare si care nu provoaca iritatii sau alte afectiuni ale pielii sensibile.

  • Jucaria sa fie adaptata varstei

Jucariile sunt concepute pe categorii de varsta, iar acest aspect nu este unul intamplator. Specialistii considera jucariile ca fiind instrumente prin care cei mici incep sa se familiarizeze cu modul in care functioneaza totul in jurul lor.

  • Care sunt jucariile recomandate de specialisti pentru copiii de 1 an?

O jucarie destinata unei grupe de varsta mai mare, l-ar putea plictisi pe cel mic sau din contra, sa il frustreze.

  • Sortatoare cu jucarii din lemn

Acestea se numara printre cele mai bune jucarii pentru copiii de 1 an, fiind cadoul ideal pentru ca micutul tau sa inceapa sa-si dezvolte abilitatile motorii fine si simtul tactil. La aceasta varsta sunt indicate materialele usor de curatat, precum jucariile din lemn, care permit dezinfectarea dupa fiecare utilizare. Lemnul este un material durabil, iar vopseaua isi mentine aderenta chiar si dupa lungi perioade in care jucaria a fost manevrata si igienizata.

  • Antemergator cu activitati

Cauti cea mai buna jucarie pentru bebelusul tau? Adauga in topul jucariilor pentru copii, un antemergator cu activitati interesante. Astfel, micutul tau va face primii sai pasi, iar datorita activitatilor va avea prilejul sa-si dezvolte puterea de concentrare, imaginatia si rabdarea.

Produsul este realizat din lemn, un material ecologic, sustenabil si sigur la contactul cu pielea sensibila a micutului tau. In plus, antemergatorul este usor de asamblat si de igienizat, iar designul vesel colorat ii asigura copilului o experienta vizuala si distractiva perfecta pentru varsta lui.

  • Jucarii de stivuire

De pe lista celor mai bune jucarii nu puteau lipsi cele de stivuire. Acestea contribuie la procesul de invatare a culorilor, dar in acelasi timp stimuleaza coordonarea mana-ochi. De asemenea, turnul multicolor este simplu de transportat ca activitate de exterior, oricand iesiti la picnic, la plaja sau la aer liber in curte.

Pe langa turnuletul colorat, copilul tau se poate bucura de un trenulet sau alte astfel de jucarii pentru stivuire. Trenuletele sau masinutele ii motiveaza pe cei mici sa-si puna la treaba imaginatia, sa creeze combinatii de culori si forme, fiind o activitate perfecta care favorizeaza abilitatile motrice fine.

Ce jucarii sunt recomandate bebelusilor de 6 luni?

In primele 6 luni, cel mic incepe sa manifeste interes pentru lucrurile si persoanele care il inconjoara. Chiar si atunci cand sta in sezut, se indreapta in directii diferite ca sa apuce obiecte, sa le pipaie, sa le duca la gura, sa le simta textura, sa le cunoasca. Topul jucariilor pentru bebe de 6 luni este reprezentat de piese colorate, texturate, usor de apucat si mutat dintr-o mana in alta. Sunt recomandate lampile de veghe, jucarii muzicale, plusuri, figurine cu sunete, papusi textile, jucarii colorate, senzoriale sau care lumineaza.

Top jucarii pentru copiii de 2 ani care sustin dezvoltarea simturilor

Top jucarii pentru copiii de 2 ani-masinute, figurine miniatura dezasamblate

La aceasta varsta, copiii devin tot mai activi, iar majoritatea continua sa prefere jucariile formate din mai multe piese, cele muzicale, jucariile care emit sunete sau cele care pot fi manevrate prin miscari de impingere sau tragere. Iata asadar, topul jucariilor pentru copiii de 2 ani, care sa te orienteze catre gasirea cadoului perfect.

  • Jucarii din plus

Figurinele din plus sunt adorate de copii pentru versatilitatea lor, cromatica vie, dar si pentru textura lor placuta la atingere. In plus, plusurile sau papusile textile pot deveni camarazi de joaca, iar copiii obisnuiesc sa le atribuie diferite roluri in diferite jocuri care sa le stimuleze imaginatia.

  • Seturile interactive

Cele mai bune jucarii pentru copiii de 2 ani sunt de asemenea si seturile de bucatarie, de construit, de gatit sau masutele cu accesorii pentru machiaj. Fiecare dintre acestea ajuta la dezvoltarea simtului tactil, recunoasterea obiectelor cel mai des utilizate la gatit, coafat, construit, etc. De asemenea, acestea incurajeaza implicarea ta ca parinte, deoarece ai prilejul sa ,,prepari’’ retete pentru musafiri alaturi de copilul tau, sa va pregatiti impreuna parul sau sa socializati la masuta cu cescute de ceai. Mai mult, astfel de seturi pot fi integrate in jocuri de rol, ceea ce sprijina copiii sa-si imbogateasca imaginatia si abilitatile de comunicare.

  • Carucioarele pentru papusi

Acestea pot fi utile inclusiv in timpul plimbarilor, cand copilul te insoteste alaturi de jucaria preferata. Utilizarea carucioarelor pentru papusi poate servi ca suport pentru mentinerea echilibrului in timpul mersului.

  • Jucarii de imbinare sau constructie

Topul jucariilor pentru copiii de la 2 si pana la 3 ani mai poate fi completat de seturile de constructie si imbinare. Jucariile de constructie favorizeaza puterea de concentrare, astfel incat copiii sa poata manipula si sorta piese de diferite marimi si culori. Jucariile de imbinare si constructie incurajeaza intelegerea conceptului tip cauza-efect. In plus, copiii la aceasta varsta incep sa compare marimi si forme, sa recunoasca si culorile, invata sa faca asocieri si sa priveasca rezultatul in ansamblu.

Top jucarii pentru copiii de 4 ani - ce reguli importante neglijeaza unii parintii in alegerea acestora si care sunt riscurile?

In topul jucariilor pentru copiii de 4 ani, adesea se regasesc urmatoarele optiuni:

  • Jocuri cu cartonase sau de memorie si in general jocuri interactive care stimuleaza comunicarea, atentia si rabdarea;
  • Jocuri de constructie;
  • Seturi, cantare sau truse din lemn pentru construit, gatit, etc.;
  • Jocuri de echilibru din lemn;
  • Figurine si papusi din plus sau materiale textile.

Selectarea acestora pare o treaba relaxanta, dar in realitate trebuie privita cu responsabilitate. Motivul este faptul ca, jucariile au un rol semnificativ in dezvoltarea unor abilitati de care cel mic se va folosi ulterior fie la scoala, fie de-a lungul vietii. Ce aspecte cruciale tind unii adulti sa ignore atunci cand achizitioneaza jucarii pentru micutii lor?

  • Nu verifica daca jucaria include sau nu, anumite parti care pot cauza sufocarea prin inghitire;
  • Cumpara produse din magazine care nu sunt specializate in jucarii pentru copii;
  • Achizitioneaza articole de joaca din materiale sau vopsele toxice;
  • Opteaza pentru jucarii care prezinta panglici sau snururi cu care copilul s-ar putea sufoca;
  • Promoveaza in mod inconstient anumite stereotipuri. Exista jucarii care pot sustine stereotipiile, in special cele care sunt legate de gen. Daruieste-i copilului tau o varietate de optiuni, din care sa aleaga jocuri de constructie sau masinute chiar daca e fetita, o mini bucatarie sau papusi textile pentru baietelul tau.
  • Adesea, parintii considera ca cele mai bune jucarii pentru copiii lor sunt cele de natura ,,educationala’’, cele care se concentreaza pe invatarea numerelor, literelor sau formelor. Aceste atuuri sunt esentiale pentru viitorii ani de scoala, dar la fel de importanta este intelegerea si controlul emotiilor, dezvoltarea creativitatii si a gandirii strategice. Jocurile de societate, de constructie, jocurile de rol sunt cateva dintre sugestiile care incurajeaza dezvoltarea acestor abilitati.
  • Cumpara o anumita jucarie, datorita pretului convenabil. Trateaza jucariile pentru copilul tau, cum selectezi hainutele sau hrana. Pune accent pe calitate si mai putin pe cantitate si astfel eviti riscurile privind sanatatea si siguranta celui mic.
  • Tot referitor la pret, se poate intampla ca ceva scump sa fie toxic pentru copilul tau. Jucariile care contin cadmiu sau plumb in cantitati ridicate sunt daunatoare pentru sanatatea rinichilor, functiei respiratorii sau chiar pentru sistemul osos.
  • Ignora importanta igienizarii jucariilor. In privinta materialelor este imperios necesar ca acestea sa fie curatate in mod regulat pentru a preveni contaminarea cu bacterii. Asadar, tie ca parinte iti revine responsabilitatea de a verifica daca jucaria pentru cel mic este realizata dintr-un material ce permite curatarea usoara. Ca sugestie, te poti indrepta catre figurine din lemn care poate fi igienizat simplu, manual. De asemenea, poti completa colectia de jucarii cu piese din plus sau material textil, ce permit spalarea la masina cu solutii delicate.

Alegerea celor mai bune jucarii pentru copiii tai nu reprezinta o treaba atat de anevoiaosa, precum poate sa para la prima vedere. In acelasi timp, acest aspect trebuie tratat cu responsabilitate prin respectarea categoriei de varsta in care se incadreaza jucaria, precum si prin verificarea materialului din care sunt confectionate. Pe cat posibil cauta astfel de produse fabricate din materiale organice, textile, lemn de calitate superioara si care au fost vopsite cu substante non-toxice. Retine ca si preferintele copiilor trebuie cerute si respectate din partea adultului, inainte de a porni in cautarea jucariei perfecte.

Sursa foto: pexels.com