Odata cu aflarea vestii ca vom deveni parinti, ne afundam in numeroasele decizii pe care trebuie sa le luam pentru siguranta si dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri, iar alegerea unei scoici si a unui scaun auto corespunzatoare ocupa un loc de cinste printre preocuparile noastre. 


Siguranta auto – o prioritate pentru viata

Oricat de vigilenti suntem atunci cand ne aflam la volan, de cele mai multe ori viata noastra si a persoanelor dragi noua se afla in mainilor celorlalti participanti la trafic. Tocmai de aceea este extrem de important sa investim in alegerea unei scoici si a unui scaun auto de calitate, care sa mentina siguranta copiilor in cazul unui accident rutier. 


Potrivit legislatiei rutiere, copiii cu o inaltime de pana la 135 de centimetri pot merge cu masina doar in dispozitive de transport auto destinate acestora, exceptie de la regula facand transportul public de persoane si taxi. Dupa atingerea inaltimii de 135cm, copiii pot folosi centura de siguranta a masinii doar daca aceasta se poate situa la mijlocul claviculei si cel al soldului. 


Cat timp scaunele auto se monteaza pe locurile din spate (sau pe locul din fata in cazul celor rear-facing, atunci cand masina si recomandarile producatorului scaunului permit acest lucru) conform indicatiilor prezentate in manualul de utilizare, cei mici vor fi in siguranta, pentru a se bucura de cele mai distractive calatorii cu masina. 


Scoica auto – aliatul calatoriilor sigure cu masina inca de la nastere


Dispozitivul de transport auto pentru copii, potrivit inca de la nastere, este scoica. Aceasta este conceputa pentru a raspunde nevoilor de siguranta ale copiilor in calatoriile cu masina din primul an de viata al micuților. Gratie formei anatomice, usor curbate, pe care scoica auto o detine, ii permite bebelusului o pozitie sanatoasa si confortabila, protejand coloana sensibila a acestuia si sustinand o dezvoltare armonioasa. 


In primele luni de viata bebelusii isi petrec o mare parte a zilei dormind, iar gratie formei speciale, scoica este un excelent spatiu de dormit atunci cand bebelusul se afla in masina. Avand insert si perna reducatoare, scoica poate face fata ritmului alert de crestere al copiilor in primele 12 luni de viata. Fiind protejat precum intr-un cocon, bebelusul poate pastra pozitia fetala atunci cand este in scoica, in timp ce capul si coloana vertebrala si toracele vor fi protejate. 


Odata ce ai gasit modelul potrivit nevoilor copilului tau, fie ca este omologat R44, fie i-Size, asigura-te ca il instalezi corect, prin citirea cu atentie a manualului de utilizare, dar si ca bebelusul tau adopta o pozitie corecta atunci cand este asezat in scoica. Astfel, inclina spatarul intre 30 si 45 de grade, in functie de recomandarile producatorului, fixeaza corespunzator centura pastrand un deget distanta intre aceasta si umarul copilului si asigura-te ca are caile respiratorii libere si barbia nu este indreptatata catre piept. După ce bebele este asezat corect in scoica auto, poti porni in cele mai interesante aventuri pe patru roti, la inceput cu pauze la fiecare 30-45 de minute. 


Trecerea la scaun auto 

Momentul potrivit pentru a trece de la scoica la scaun auto se face in functie de recomandarile producatorilor, atunci cand se atinge limita de inaltime si greutate. In cazul in care folosesti o scoica auto omologata ECE R44, limita de greutate este de 9kg, pentru aceasta omologare neexistand o limita de inaltime. 

In cazul in care folosesti o scoica auto cu omologare i-Size, momentul oportun pentru a face trecerea la un scaun auto este la atingerea inaltimii de 87cm, respectiv a greutatii de 13kg. Dat fiind faptul ca fiecare copil are un ritm diferit de crestere, trecerea de la scoica la scaun auto nu se poate face la implinirea unei anumite varste. 


In privinta trecerii de la rear-facing la forward-facing, exista o recomandare generala, la nivelul intregi lumi, ca cei mici sa calatoreasca intr-un dispozitiv orientat cu spatele la sensul de mers pana la implinirea varstei de doi ani. De altfel, legislatia in vigoare impune transportul copiilor cu masina doar cu spatele la sensul de mers pana la varsta de 15 luni.


Recomandarea actuala este ca pentru scaunele auto omologate R129 i-Size (pentru copiii cu varste de pana la 4 ani), cat si pentru cele R4404 (pentru copiii cu o greutate de pana la 18-19kg), pozitionarea sa se realizeze tot cu spatele la sensul de mers. In cazul acestor doua grupe insa nu exista o cerinta obligatorie, impusa de legislatia in vigoare, insa este recomandata de catre Academia Americana de Pediatrie si de catre numerosi specialisti in siguranta auto a celor mici. 


Potrivit studiilor efectuate, copiii cu varsta de pana la 24 de luni au cu 75% mai putine sanse sa sufere rani grave sau fatale in cazul unui accident rutier, atunci cand se afla intr-un scaun pozitionat cu spatele la sensul de mers, decat in cazul forward-facing-ului. 


Beneficiile scaunelor auto pozitionate rear-facing sunt demonstrate de teste efectuate in Suedia, potrivit carora acestea ofera protectie de 92%, spre deosebire de modelele pozitionate forward-facing, care ofera o protectie de 60%. 


Scaun auto convertibil – de la nastere pana la 4 sau 12 ani

In cazul in care iti doresti utilizarea unui singur dispozitiv de transport auto pentru copii pentru mai multi ani, poti utiliza un scaun auto convertibil, precum sunt cele din grupa 0-1, 0-1-2 sau 0-1-2-3, ce pot fi folosite pana la atingerea greutatii de 18, 25 sau 36kg. 


Gandite special pentru a–i insoti pe cei mici in calatoriile cu masina inca de la nastere, pana la 12 aproximativ 12 ani, aceste scaune devin obiecte dragi, de care cu greu te vei mai desparti. Daca in primele luni de viata confera suport pentru coloana in forma de C a bebelusilor, pe masura ce acestia cresc, devin tot mai spatioase, raspunzand nevoilor lor in fiecare etapa de crestere.


Cum alegi corect dispozitivul de transport auto pentru copii?

Alegerile nu sunt deloc usor de facut atunci cand vine vorba despre siguranta auto a copiilor. Cu toate acestea, exista o oferta generoasa de scoici si scaune auto calitative, realizate din materiale sigure, care indeplinesc cele mai exigente cerinte si mentin siguranta celor mici atunci cand inevitabilul se produce, iar un nedorit accident rutier are loc. 


Cauta scaune auto cu eticheta portocalie, care arata ca acestea respecta cerintele de siguranta impuse de normele europene in vigoare. Aceasta eticheta este prezenta pe scaunele omologate R44 sau i-Size si arata ca acestea au rezistat testarii la un impact frontal de 50km/h si la un impact din spate cu o viteza de 30km/h, cat si a unor teste cu impact prin rasturnare. 


Odata ce ai gasit un scaun auto potrivit din punct de vedere al omologarilor si al testelor de siguranta, iti mai ramane un singur lucru de facut: sa alegi o culoare inspirata, pe care cel mic sa o adore. Daca optezi pentru o culoare vesela, este posibil ca cel mic sa fie foarte incantat de alegerea facuta. 


Greseli de evitat in instalarea unor scaune auto

Ai gasit scaunul auto potrivit pentru copilul tau? Atunci te poti considera norocos si poti porni in micile tale calatorii, dar nu inainte de a te asigura ca utilizezi corect noua achizitie. Astfel, asigura-te ca scaunul este instalat corect, lucru mult mai usor de realizat cu un scaun cu sistem de prindere isofix. 


Citeste manualul de utilizare oferit de producator, urmareste tutoriale de instalare si solicita ajutor specializat atunci cand ai nevoie. De o instalare corecta depinde siguranta copilului tau. 


Fixeaza corect centurile de siguranta. Atunci cand intre acestea si copil poti adauga mai mult de un deget, acestea sunt prea largi si nu confera protectia corespunzatoare. Nu esti convinsa ca centura este prea larga? Atunci incearca testul ciupirii! Apuca centura cu doua degete ca si cum ai vrea sa o ciupesti. Daca reusesti sa o prinzi intre degete, inseamna ca este necesar sa o mai strangi putin. 


Important este sa fixezi centurile de la nivelul umerilor copilului sau mai sus in cazul scaunelor rear-facing si de la nivelul umerilor sau mai josin cazul celor cu orientare catre directia de mers. Nu de putine ori se poate intampla ca centura sa se rasuceasca. Dupa ce ai instalat scoica in masina si ai verificat daca centura este suficient de larga, asigura-te ca nu este rasucita. 


Nu in ultimul rand, pozitionarea trebuie sa se faca corect, cu spatele catre sensul de mers, mai ales atunci cand folosesti o scoica auto potrivita pentru primele 15 luni de viata ale copilului. 


Spune NU scaunului auto second hand!


Desi atunci cand vorbim despre haine sau jucarii, utilizarea celor second hand ne poate fi la mare indemana, acest lucru este exclus atunci cand dorim sa achizitionam un scaun auto. Nu putem stii exact daca scaunul pe care dorim sa il cumparam la mana a doua a fost sau nu protagonistul unui accident rutier.


De regula, producatorii recomanda schimbarea scaunului dupa o anumita perioada de utilizare, fie ca sunt 4 ani, 8 ani sau 12 ani. 


Intelept este sa urmam cu strictete recomandarile producatorului, indiferent daca fac referire la instalarea scaunului, fie la durata de utilizare, deoarece siguranta copiilor nostri este prioritara.