Atunci cand vrei sa amenajezi camera bebelusului exista multe aspecte de care trebuie sa tii cont, siguranta si confortul celui mic fiind cele mai importante dintre acestea. Din fericire, exista obiecte de mobilier, alaturi de jucarii si accesorii, cu ajutorul carora poti pregati corespunzator camera noului membru al familiei. 

Cum te pregatesti pentru amenajarea camerei bebelusului 

Inainte de a incepe sa amenajezi camera bebelusului, aceasta trebuie pregatita pentru a fi locuita. Prin urmare, se recomanda sa zugravesti peretii cu cateva saptamani inainte de venirea noului membru al familiei. Opteaza pentru o vopsea non-toxica, in culori pastelate, care va induce o stare de bine copilului. 

Odata ce ai pregatit peretii, ocupa-te de ferestre si cauta modalitati pentru a le acoperi atunci cand micutul doarme. Desi este bine sa patrunda suficienta lumina naturala in camera lui pe durata somnului, vei avea nevoie de draperii care sa faca intuneric, pentru reglarea ritmului circadian. Totodata, iti poti alege un covor care iti va fi de mare folos atunci cand el incepe sa mearga de-a busilea. 

Alegerea mobilierului:  Care sunt piesele de mobilier necesare?

Pat bebelusi
Dupa ce ai pregatit camera bebelusului pentru amenajare, este momentul sa alegi piesele de mobilier. Patutul bebelusului este cea mai importanta dintre acestea. Opteaza pentru patuturi copii confortabile si durabile, de preferat din cele care au inaltimea ajustabila si o distanta intre zabrele de cel mult 4 centimetri. 

Poti alege patuturi pliabile, care sunt sigure datorita sistemului de blocare cu care sunt prevazute. Unele dintre acestea se transforma rapid intr-un tarc de joaca si pot fi transportate cu usurinta in masina. 

Alaturi de patutul bebelusului, unii parinti prefera sa aiba in camera micutului un pat confortabil sau o canapea pe care sa poata dormi atunci cand este nevoie. In ceea ce priveste tipul de saltele patut pe care sa il alegi, este recomandat sa folosesti o saltea antialergenica si ferma, care permite pielii sa respire. 

O alta piesa de mobilier camera bebelusi care iti va fi utila este scaunul pentru alaptat. Alege un model cat mai confortabil, deoarece vei petrece destul de mult timp alaptandu-ti copilul sau hranindu-l cu formula si biberon. Poti opta pentru un mic fotoliu sau chiar pentru un balansoar. 

Nu in ultimul rand, vei avea nevoie de o mobila bebelusi incapatoare, pentru a depozita hainutele, paturicile si accesoriile celui mic. 

Importanta spatiilor de depozitare: evitati dezordinea

Organizare scuteceSpatiul de depozitare este un criteriu de care este obligatoriu sa tii cont atunci cand te ocupi de amenajarea camerei bebelusului. Indiferent de tipul de locuinta, dar cu atat mai mult in spatiile mici, este important sa folosesti inteligent fiecare centimetru pe care il ai la dispozitie, pentru a putea depozita corespunzator toate jucariile si produsele pe care le vei folosi pentru ingrijirea bebelusului. 


Poti utiliza un dulap simplu cu rafturi, care este potrivit pentru depozitare pe etape de varsta. De asemenea, se poate folosi spatiul de sub patut, prin alegerea unor cutii de dimensiuni potrivite pentru a depozita obiectele micute. Totodata, poti opta pentru rafturi suspendate, pe care poti pastra obiectele la care nu vrei ca bebelusul sa ajunga. 


Este foarte usor sa se faca dezordine intr-o camera bebelus, dar atunci cand ai la dispozitie spatii de depozitare este mai usor sa pastrezi totul organizat.  


Asigurati-va ca totul este la indemana langa masa de infasat

Unul dintre produsele pe care le vei aprecia foarte mult in camera bebelusului este masa de infasat. Poti opta pentru un suport pentru infasat si schimbat sau poti folosi o masa de infasat pe care sa o asezi in apropiere de patut. Indiferent de alegerea pe care o vei face, asigura-te ca ai la indemana toate produsele de care ai nevoie, precum scutecele, prosoapele si produsele destinate ingrijirii pielii. 


Alegerea tapetului de pe perete

Pentru un decor pentru camera bebelusi cat mai atractiv, poti opta pentru un tapet vesel, care va adauga o pata de culoare incaperii. Alege un tapet cu nuante indraznete, personaje de desene animate pe care ei le vor indragi cand vor creste, animale sau plante. 

Tapetul ii poate ajuta pe cei mici sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea, fiind suficient sa decorezi 2 pereti din camera unui bebelus, in stiluri si culori atractive, pentru a intregi o amenajare perfecta. 


Lumina din camera lui bebe

Lumina camera bebelusIn orice dormitoare bebelusi este nevoie de o sursa principala de lumina, motiv pentru care poti alege o lustra vesela, decorata intr-o maniera distractiva, perfecta pentru copii. Alaturi de aceasta, iti este de mare ajutor o lampa de veghe pentru bebe. Ea dispune de o luminozitate ajustabila si functie de oprire automata, oferind atat o lumina alba puternica, potrivita pentru citit, cat si o lumina slaba, portocalie, ideala pentru somnul bebelusului. 


Poti  folosi de asemenea o lampa de veghe care ofera o lumina de noapte si 5 melodii pre-programate, alaturi de sunete care imita bataile inimii, cantece traditionale si muzica relaxanta. Totodata, o astfel de lampa este echipata cu un senzor cu activare vocala, astfel incat atunci cand bebelusul se trezeste, sunetul si lumina vor porni. Datorita acestor functii, o astfel de lampa de veghe este un insotitor minunat pentru somnul bebelusului. 


Daca vrei sa ii oferi copilului o jucarie de somn, poti achizitiona o jucarie pentru somnul bebelusului care sa ii serveasca acestuia drept obiect de confort. La fel de atractiva este o jucarie de somn pentru bebe din plus, care ofera o lumina delicata de noapte si muzica. Bebelusul tau va fi incantat de cantecul de leagan, muzica ambientala si sunetele din natura pe care jucaria le ofera. 


Cum alegi pozitia corecta a patutului?

Patutul se asaza in dormitorul copiilor departe de ferestre sau de alte corpuri de mobila. Pe masura ce bebelusul creste va fi tot mai interesat sa se catere pe geamuri sau pe piesele de mobilier din jurul patului. Prin urmare, este bine ca patutul sa nu fie inconjurat de obiecte pe care cel mic se poate urca. Totodata, este recomandat ca patul sa fie asezat departe de orice sursa de caldura. 


Cum influenteaza amenajarea camerei odihna micutului?

Bebelus in patCele mai inspirate amenajari camera bebelusi creeaza spatiul ideal pentru ca cel mic sa se bucure de un somn odihnitor. Tocmai de aceea este recomandat sa optezi pentru culori blande, care induc o stare de bine, dar si pentru un pat confortabil si sigur, cu o saltea ferma, care sa ii asigure odihna de care are nevoie. 


Alege o lenjerie patut din bumbac si asigura-te ca inainte de culcare indepartezi orice stimul care i-ar putea ingreuna procesul de adormire. Daca utilizezi o lumina delicata si zgomote albe sau cantece linistitoare de leagan, ajuti bebelusul sa adoarma mult mai usor. 


Alte aspect practice

Exista si alte aspecte practice de care sa tii cont in amenajarea camerei bebelusului. Unul dintre acestea consta intr-o saltea interactiva bebelusi, care are forme si culori atractive, fiind perfecte in primul an de viata al copilului. La fel de potrivit poate fi un balansoar (leagan) de bebelusi, care incanta prin miscarile de leganare si cantecele de leagan.


Nu in ultimul rand, vei avea nevoie de un cantar electronic pentru bebelusi. El iti va permite cantarirea periodica a celui mic, pentru a te asigura ca are o greutate corespunzatoare. In cazul in care vrei sa iti monitorizezi bebelusul de la distanta, atunci ai nevoie de un aparat si monitor supraveghere bebe


Idei decorare camera bebe

Secretul atmosferei calde si vesele in orice camera bebelusi – decorul – poate fi pus in valoare prin numeroase modalitati, tapetul fiind una dintre acestea. El este usor de aplicat, rezistent si disponibil intr-o varietate de modele pe cei mici le vor indragi. 


Totodata, exista nenumarate decoratiuni camera copilului pe care le poti folosi, precum cele din materiale textile, care il introduc pe copil intr-o lume de poveste. Poti opta, de asemenea, pentru decoratiuni handmade, care confera incaperii un farmec aparte. La fel de inspirate sunt tablourile personalizate cu imagini din momentele reprezentative pentru primele luni de viata ale bebelusului. In felul acesta ii poti decora camera pe masura ce el creste. 


Modele de amenajari pentru fetite si baietei

Daca vrei sa amenajezi o camera copii pentru fetite, poti include elemente decorative pe care acestea le indragesc, precum obiectele de mobilier cu forme rotunjite, perdelele in culori delicate si decoratiunile din materiale textile fine.


Poti alege culori pastelate, care vor crea o atmosfera relaxata, potrivita pentru primii ani de viata. Foarte inspirat poate fi un nor decorativ albastru cu stele aurii,  care ii va stimula creativitatea. Poti alege, de asemenea, o luna galbena cu stele aurii, perfecta pentru a-i citi povesti inainte de culcare. 


Personalizarea camerei bebelusului

Atunci cand cauti idei de amenajare pentru o camera de bebelus este recomandat sa alegi in functie de varsta acestuia. In primul an de viata decorul camerei poate fi simplu, fara prea multi stimuli care sa il suprasolicite. Pentru personalizarea camerei poti alege o rama foto personalizata care il va ajuta sa recunoasca persoanele apropiate. 

De asemenea, poti opta pentru decoratiuni luminoase sau cutii de depozitare cu un design deosebit, cu care isi va putea organiza singur jucariile atunci cand va fi mai mare. Incepand cu varsta de un an, bebelusul va fi tot mai atras de obiectele din jurul lui. Prin urmare, ii poti personaliza camera cu jucarii din lemn pentru copii. Acestea sunt incantatoare prin forma si culoare, ajutandu-l pe cel mic sa descopere lumea inconjuratoare. Foarte atractive sunt si jucariile interactive, cu care bebelusul se va juca cu drag de fiecare data. 


Spatiu de relaxare pentru adulti

Poate fi inspirata includerea unui spatiu de relaxare pentru adulti in camera bebelusului. Dat fiind faptul ca vei petrece foarte mult in aceasta camera, poti amplasa un fotoliu, un scaun sau un balansoar, alaturi de o masuta. Aici iti poti citi cartea preferata, in timp ce vei fi aproape de copilul tau, pentru a-i supraveghea somnul. 


Recomandari si concluzii

Poti gasi cu usurinta un mobilier potrivit pentru camera copilului tau, care sa fie sigur si practic. Alaturi de mobilierul potrivit, exista numeroase obiecte si decoratiuni pe care le poti utiliza pentru a amenaja o camera copii in functie de varsta acestora.  

Opteaza pentru decoratiuni cat mai simple in primii ani de viata ai copilului, urmand ca pe masura ce acesta creste sa le poti alege impreuna cu el. Cat timp vei tine cont de calitatea si siguranta oferite de produsele utilizate la amenajarea camerei, vei face cu siguranta cele mai bune alegeri.