Indiferent daca esti la primul sau la al doilea copil, grija pentru bebelusul tau ramane aceeasi. Chiar daca i-ai pregatit deja camera si ai pus la punct aspecte precum organizarea acesteia, a hainutelor si a produselor de ingrijire ale bebelusului, tot ai impresia ca mai sunt lucruri pe care le-ai putea achizitiona pentru ca micutul tau sa fie fericit si protejat pe parcursul intregii zile.

Fiecare parinte ar trebui sa cunoasca si sa analizeze toate detaliile despre lucrurile pe care urmeaza sa le achizitioneze pentru copilul sau, dar si legate de beneficiile pe care acestea le ofera. O alternativa eficienta prin care iti poti tine puiul mereu aproape de tine, indiferent daca desfasori activitati casnice, mergi la plimbare sau chiar la cumparaturi, este achizitionarea unui marsupiu ergonomic. Mai mult, aceste sisteme de purtat bebelusi ii garanteaza un confort sporit si o pozitie corecta copilului tau pentru o perioada indelungata de timp.

1. Marsupiul ergonomic: ce inseamna marsupiu ergonomic

Ergonomicitatea reprezinta proprietatea unui sistem de a asigura un confort sporit in utilizare si de a ocupa spatiul minim necesar desfasurarii corespunzatoare a functiei pentru care acesta a fost proiectat. Marsupiul ergonomic este un sistem pentru purtarea bebelusului care ii asigura acestuia atat o dezvoltare corespunzatoare in ceea ce priveste anatomia, cat si momente de relaxare intr-o pozitie naturala, pentru ca fiecare clipa pe care o petrece alaturi de parintii sai sa fie una relaxanta si linistitoare.

Marsupiu ergonomic_ce inseamna marsupiu ergonomic_ bebelus, marsupiu ergonomic, tata, natura, drum, cer

Un sistem de purtare care nu este ergonomic tine copilul intr-o pozitie nefireasca, inconfortabila, majoritatea modelelor de acest tip avand spatele buretat, fapt ce poate duce la diverse probleme ale micutului tau, cum ar fi cele de spate, solduri, membre inferioare sau superioare. Comparativ cu un sistem de purtare care nu dispune de ergonomicitate, marsupiul ergonomic iti ofera numeroase avantaje, precum o pozitie confortabila si sanatoasa pentru buna crestere a copilului tau, acesta fiind usor de depozitat, montat si transportat, aducandu-va in acelasi timp atat tie, cat si familiei tale clipe de neuitat petrecute alaturi de cel mic.

1.1. Port bebe ergonomic: beneficii si caracteristici

Un marsupiu ergonomic le ofera bebelusilor o pozitie cat mai naturala si confortabila, apropiata de cea pe care au avut-o in burta mamelor, pentru ca momentele petrecute in el sa fie unele placute. Exista anumite elemente prin intermediul carora parintii isi pot da seama daca un sistem este sau nu ergonomic si reglat intr-o pozitie benefica bebelusului. Printre caracteristicile fundamentale ale acestuia se numara atat pozitia corecta a coloanei si a picioarelor, cat si reglajele facute de catre adult. Este ideal sa optezi pentru un marsupiu confectionat din materiale usoare, moi si fara intarituri sau bureti grosi in partea posterioara a acestuia, care sa nu conduca la fortarea intr-o pozitie nefireasca si daunatoare atat a spatelui tau, cat si a copilului.

Marsupiile ergonomice sunt reglabile si adaptabile in functie de varsta si greutatea bebelusului si se ruleaza intr-un mod compact si avantajos, mamicile avand posibilitatea de a le depozita intr-o geanta sau in ghiozdan. Mai mult, tesaturile speciale si calitative din care sunt confectionate acestea ii absorb rapid transpiratia celui mic, se usuca rapid si mentin atat pielea acestuia, cat si a parintelui uscata si catifelata.

1.2. Sisteme de purtare ergonomice pentru bebelusi: tipuri si modele

Exista numeroase tipuri si modele de marsupii pentru bebelusi, acesta fiind ideal pentru mamicile care isi doresc sa formeze o conexiune unica cu puii lor inca din primele luni de viata. Pe langa elementele standard precum bretele, punte, interior moale si cureluse de sustinere, fiecare tip de marsupiu se diferentiaza de celelalte prin marime, design, confort, durabilitate, material si culoare.

In functie de varsta si de nevoile micutului tau, purtarea acestuia in marsupiu difera. Imediat dupa nastere, este de preferat ca bebelusul sa fie tinut cu fata catre purtator, Mai apoi, dupa varsta de aproximativ sase luni, acesta se poate intoarce cu fata catre sensul de mers, un lucru foarte benefic pentru ca acesta sa poata descoperi lumea inconjuratoare. Poti alege modelul sau nuanta care simti ca se potriveste atat gusturilor tale, cat si nevoilor bebelusului tau. De exemplu, pe o vreme insorita este de evitat ca marsupiul sa aiba culori inchise precum negru sau bleumarin, insa, daca zona in care locuiesti este adesea innorata si cu precipitatii sporite, aceste modele se potrivesc de minune.

2. Marsupiu pentru nou-nascut: de la cate luni se pune bebe in marsupiu

Este ideal ca puiul tau sa aiba parte de o conexiune speciala si de momente unice alaturi de tine si de partenerul tau de viata inca de la nastere. Acest lucru se poate realiza cu usurinta cu ajutorul marsupiului ergonomic, fiind un produs versatil, care poate fi folosit inca din primele zile de viata ale bebelusului, pana cand acesta creste daca modelul este ales intr-un mod corespunzator.

Marsupiu nou-nascut_de la cate luni se pune bebe in marsupiu_bebelus, mama, marsupiu ergonomic, copaci, soare

Copiii care sunt familiarizati cu marsupiul inca din primele luni de viata si obisnuiti cu pozitia in el sunt cei care accepta cu o mai mare usurinta trecerea de la purtarea in brate la asezarea lor intr-un sistem de purtare. Daca aceasta tranzitie este intarziata pe o perioada lunga de timp, micutul tau va avea tendinta de a refuza orice cu exceptia plimbarilor in brate sau cele cu care a fost obisnuit inca din primele zile de viata, precum caruciorul sau scaunul auto

3. Marsupiul: sistem de purtare ergonomic

Marsupiul ergonomic este un prieten de incredere, datorita versatilitatii pe care o poseda in ceea ce priveste multitudinea de locuri si situatii in care poate fi utilizat. Mai ales in primele luni de viata ale bebelusilor, majoritatea mamicilor petrec foarte mult timp in propria casa, fiind nevoite sa desfasoare activitati casnice, fara a-si putea lasa micutii nesupravegheati. De asemenea, acest sistem de purtare este o alternativa benefica si in cazul unor plimbari prin parc, a unor vizite sau a cumparaturilor periodice.

Alt avantaj pe care il ofera acest produs este legat de posibilitatea ca orice apropiat sau membru al familiei tale sa poata avea parte de momente unice alaturi de micutul tau, pentru ca tu sa te poti relaxa sau sa poti desfasura alte activitati, avand garantata siguranta puiului tau. Usurinta de prindere si desfacere nu iti va da batai de cap nici tie si nici celorlalte persoane care il folosesc, datorita cataramelor foarte la indemana cu care se fixeaza de corp, oferind astfel libertate de miscare sporita si flexibilitate in toate momentele in care ai nevoie.

3.1. Pozitia corecta in marsupiu a bebelusului: cum poti sa pui bebelusul in marsupiu

Este foarte important sa cunosti modul in care trebuie sa iti asezi corect copilul in toate accesoriile pe care le folosesti in cadrul plimbarilor alaturi de acesta, precum in carucior, sistem de purtare sau scaun destinat masinii. Pozitia de baza in care sta bebelusul in cazul marsupiului ergonomic imediat dupa perioada nasterii sale este cu genunchii ridicati si cu spatele curbat sub forma literei C, iar mai apoi, odata cu cresterea acestuia, spatele incepe sa se indrepte, rezultand o pozitie relaxata, apropiata de forma literei J. Datorita unei pozitii corecte, bebelusul tau va avea parte atat de o crestere armonioasa, fara dureri si alte aspecte negative care sa ii afecteze starea de sanatate si buna functionare a organismului, cat si de clipe relaxante si pline de liniste.

Un alt aspect important care tine de pozitia bebelusului in marsupiu este reprezentat de modul in care stau picioarele. Este recomandat ca acestea sa fie asezate sub forma literei M, iar materialul din care este confectionat sistemul de purtare sa fie unul moale, elastic si indeajuns de lung, care sa ii permita bebelusului sa se miste natural si sa aiba o pozitie confortabila pe tot parcursul purtarii acestuia in marsupiu.

3.2. Cum se pune marsupiul la parinti

Pentru a-i ofei copilului tau cea mai buna pozitie in marsupiu, este necesar sa cunosti cateva reguli de baza care tin de punerea corecta a acestuia. Pe langa confortul pe care i-l oferi bebelusului tau in momentul in care ai pozitionat corect marsupiul, vei reusi sa ai parte de plimbari relaxante si pentru tine, deoarece marsupiul nu te va stanjeni atunci cand stai sau mergi. In prima faza este nevoie ca reglarea marsupiului sa se faca in functie de statura celui care il poarta. Trebuie sa fii atent ca centura acestuia sa fie paralela cu solul, evitand plasarea ei la inaltimi diferite dintr-o parte in cealalta a braului. Este bine sa te asiguri ca greutatea bebelusului este distribuita uniform intre solduri si umeri, pentru a nu avea parte de dureri musculare si articulare, eventuala reglare facandu-se cu ajutorul curelelor de care dispune sistemul de purtare.

Strangerea si fixarea centurii in jurul taliei trebuie sa se faca intr-un mod in care nu va aparea indoirea acesteia odata cu pozitionarea copilului in marsupiu. De asemenea, inaltimea ideala la care copilul trebuie sa ajunga atunci cand este plasat in sistemul de purtare este aproximativ la nivelul gatului tau si trebuie sa iti permita sa il poti pupa pe caput cu usurinta, fara  a-l stanjeni sau sufoca. Nu trebuie sa omiti nici detalii referitoare la dimensiunile potrivite ale panoului marsupiului, care este necesar sa acopere gatul si intregul spate al bebelusului, mai ales la copiii care nu au un control foarte bun asupra capului la o varsta frageda, nici in legatura cu deschizatura sezutului, care trebuie sa ofere suport intre genunchii micutului tau.

In concluzie, alegerea unui marsupiu ergonomic este excelenta atat in cazul unor activitati scurte casnice sau in afara casei, cat si atunci cand mergi la cumparaturi sau in vizita alaturi de micutul tau, oferindu-i acestuia momente relaxante alaturi de diversi membri ai familiei sau apropiati si posibilitatea unei cresteri armonioase in sanul casei sale.

 

Sursa foto: unsplash.com.