Foarte multi proaspat parinti se intreaba care este momentul oportun pentru a-l scoate pe bebelus afara la plimbare. Chiar daca nou-nascutii sunt sensibili, pentru acestia este benefic sa ia contact cu aerul de afara si sa se bucure de o plimbare. Este bine, insa, sa tii cont de cateva sfaturi inainte de a pleca afara cu cel mic. Inca din primele zile de la nastere il poti plimba pe bebelus in parc, in natura sau in zone care nu sunt aglomerate. Atat timp cat vremea este prietenoasa si cel mic este echipat corespunzator, nu are ce sa ii dauneze. Citeste in continuare acest articol si afla tot ce trebuie sa stii despre plimbarile nou-nascutului!

Cuprins:

  1. Plimbarea nou-nascutului – Cand il poti plimba pe micutul tau?
  2. Plimbarile nou-nascutului – Cum trebuie sa il echipezi pe bebe?
    1. Plimbarea bebelusului vara – Informatii utile pentru parinti
    2. Plimbarea bebelusului iarna – Sfaturi pentru asigurarea confortului termic
  3. Nou-nascutul la plimbare – Aspecte de luat in calcul pentru siguranta bebelusului in masina

Plimbarea nou-nascutului – Cand il poti plimba pe micutul tau?

plimbare bebelus, natura, mama, marsupiu bebelusi - babymatters.ro

Bebelusul poate fi plimbat inca din prima sa zi de viata, respectand anumite conditii. Chiar daca alegi sa il plimbi in marsupiu pentru bebelusi sau in carucior, este foarte important sa nu mergi cu cel mic in spatii aglomerate, cum ar fi supermarketuri, restaurante sau la mall. Evita timp de aproximativ 6-8 saptamani contactul dintre bebe si alti oameni, chiar daca este vorba de prieteni si rude. Explicatia este ca nou-nascutii nu au sistemul imunitar bine dezvoltat, iar orice contact cu microbi, bacterii sau alte viroze sunt de evitat. Orice persoana care atinge bebelusul trebuie sa se spele pe maini, iar daca exista semne de raceala sa se evite complet interactiunea cu acesta. Cel mai bine este sa il scoti pe cel mic la aer curat, in zone linistite, ferite de aglomeratie. In acest fel te poti bucura si tu de un moment de relaxare si poti consolida relatia cu cel mic. Mare atentie ca in primele doua luni sa il protejezi pe bebelus, plimbandu-l doar afara. In interior sunt mari sanse ca aerul sa fie plin de impuritati din cauza sistemelor de ventilatie necuratate regulat.

plimbare nou-nascut, bebelus in carucior, mama bebelus - babymatters.ro

Plimbarile cu nou-nascutul se pot face zilnic, exceptand momentele cand vremea de afara este neprielnica. Evita plimbarile in conditii de vant puternic, umiditate ridicata, soare puternic sau temperaturi extreme. Este bine de stiut ca exista carucioare pentru copii care ofera protectie impotriva vantului, soarelui, ninsorii sau a ploii. Soarele, desi este benefic pentru organism prin oferirea aportului zilnic de vitamina D, poate dauna prin emiterea de radiatii ultraviolete. Pentru a te asigura ca aceasta nu este prea puternic poti opta pentru plimbari de dimineata sau dupa amiaza. In functie de anotimp, cel mic trebuie echipat corespunzator, temperatura ideala pentru acesta fiind de aproximativ 21 de grade celsius.

Plimbarile nou-nascutului – Cum trebuie sa il echipezi pe bebe?

Asa cum am mentionat mai devreme, cel mic poate fi scos la plimbare din prima zi de viata daca este imbracat asa cum trebuie, in raport cu vremea de afara. Multi parinti au tendinta de a-l imbraca mult mai gros pe nou-nascut decat trebuie, insa acest lucru poate duce la supraincalzire. Fie vara, fie iarna, cat timp temperaturile nu sunt foarte ridicate sau scazute, bebelusul tau poate beneficia din plin de o plimbare la aer curat. Asigura-te ca urmezi sfaturile de la medicul pediatru cu privire la momentul optim pentru plimbare.

plimbarea bebelusului, natura, parc, mama - babymatters.ro

Plimbarea bebelusului vara – Informatii utile pentru parinti

Plimbarile nou-nascutului sunt extraordinar de bune pentru sanatatea acestuia. Acestea ofera beneficii importante, cum ar fi intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea circulatiei sangelui, sporirea poftei de mancare, reducere riscului de imbolnavire si oferirea unui somn odihnitor. Nou-nascutul beneficiaza de confort termic la 20-22 de grade celsius. Asadar, zilele toride de vara nu sunt tocmai pe placul acestuia. Este bine sa optezi pentru plimbari de dimineata sau seara, atunci cand nu sunt temperaturi atat de ridicate. Soarele puternic il afecteaza pe bebe, din cauza radiatiilor. Asadar este bine sa il plimbi in carucior acoperit si in zone umbrite. O vizita in parc sau in natura va fi mult mai placuta decat una in spatele blocului. Vegetatia abundenta ajuta foarte mult la confortul termic si contribuie la un aer mai curat. Atat vara, cat si pe tot parcursul anului este bine sa il dai pe bebe cu o crema impotriva razelor ultraviolete.

Lista de obiecte utile pe care sa le iei cu tine la plimbarea bebelusului vara:
  • daca alaptezi si nu te simti confortabil sa faci asta in public este bine sa ai la tine biberon cu lapte pompat;
  • daca nu alaptezi este bine sa ai la tine lapte praf;
  • babetele;
  • scutece;
  • haine de schimb;
  • servetele umede si uscate;
  • o jucarie;
  • evantai.

Plimbare bebelusului iarna – Sfaturi pentru asigurarea confortului termic

Iarna, parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita felului in care il imbraca pe cel mic. Nou-nascutul este sensibil la temperaturi joase si trebuie echipat corespunzator pentru vremea de pe timpul iernii. Nu este recomandat sa iesi afara cu bebe daca temperaturile scad sub 10 grade. In aceasta perioada este si sezonul virozelor – deci, cu atat mai mult trebuie sa ai grija ca bebelusul tau sa nu ia contact cu persoane racite si sa nu fie plimbat in spatii inchise si aglomerate. Cand vine vorba de plimbarea nou-nascutului iarna, nu mai este necesar sa il scoti afara pe cel mic asa de devreme precum vara, caci temperaturile sunt mai usor de suportat in jurul pranzului, cand soarele isi face catusi de putin simtita prezenta.

plimbare bebelus iarna - babymatters.ro

Atunci cand urmeaza sa il imbraci pe cel mic pentru o plimbare iarna, imagineaza-ti ca te imbraci pe tine si mai adauga inca un strat. Este bine sa optezi pentru haine mai subtiri, dar in mai multe straturi, astfel incat sa ii permita pielii bebelusului sa respire. Porneste de la un body sau maieu si pantaloni lungi, apoi adauga o bluzita cu maneca lunga, geaca, manusi si ghetute comode cu captuseala calduroasa. Pentru a te asigura ca nu l-ai imbracat prea gros pe bebelus il poti verifica la ceafa, daca este umed si cald inseamna ca s-a supraincalzit.

plimbare nou-nascut iarna, zapada, bebelus in carucior - babymatters.ro

Lista de obiecte utile pe care sa le iei cu tine la plimbarea bebelusului iarna:
  • o paturica;
  • biberon cu lapte;
  • babetele;
  • scutece;
  • haine de schimb;
  • folie de protectie pentru carucior;
  • servetele;
  • o jucarie;
  • o pelerina.

Nou-nascutul la plimbare – Aspecte de luat in calcul pentru siguranta bebelusului in masina

Dupa ce treci de bucuria primirii unui nou membru in familie, cel dintai lucru cu care te vei confrunta in calitate de parinte este primul drum spre casa. Bineinteles, decizia modului in care se va transporta micutul se ia inainte, dar asta nu inseamna ca va fi un drum lipsit de emotii si intrebari. De la teorie, pana la practica este o distanta considerabila presarata cu emotia fiecarui pas de facut din momentul plecarii pana acasa. In orice caz, orice parinte este constient ca siguranta este pe primul loc cand vine vorba de prima plimbare a nou-nascutului si se informeaza inainte pentru a alege cea mai buna varianta pentru acesta. Exclus fiind, bineinteles, transportul in brate, deoarece este deosebit de periculos doar prin prisma manevrelor facute cu masina, cu atat mai mult in cazul unui accident.

Gama cu produse de transport pentru masini este destul de vasta – astfel ca, exista: landouri auto, scoici auto si scaune auto adaptabile pe mai multe grupe de varsta. Scoica auto este printre cele mai sigure variante de transport al nou-nascutilor, asta pentru faptul ca este gandita cu aceasta destinatie. Sunt destule tari europene care impun prin lege aceste masuri de siguranta si prezenta unei scoici la momentul externarii bebelusului din maternitate. Scoica este conceputa pentru a raspunde nevoilor copilului in primul an din viata. Astfel ca, este gandita ca odata ce micutul incepe sa creasca aceasta se poate ajusta eliminand perna si insertia reducatoare pentru a lasa mai mult spatiu pentru cel mic. Scoica este gandita sa protejeze copilul, mai ales in cazul unui soc puternic. Forma de cocon protejeaza atat capul, cat si coloana vertebrala a copilului. Totodata, permite bebelusului sa respire in mod corespunzator. Scoica auto asigura o pozitie semi-verticala ce distribuie in mod egal presiunea in cazul unui impact, protejand si sustinand foarte bine nou-nascutul.

Parintii trebuie sa urmareasca indeaproape pozitia micutului pentru a nu optura caile respiratorii. Sugarii, in primele luni de viata nu au capacitatea de sustinere a capului si isi pot duce barbia in piept, situatie care poate duce la obstructionarea cailor respiratorii. In egala masura centurile scoicii sunt de urmarit pentru a nu fi prea stranse ori prea moi. In prima situatie, exista riscul de a produce leziuni nou-nascutului prin stransoare sau chiar blocarea cailor respiratorii daca exista presiune pe torace. In situatia numarul doi, o centura slaba poate strangula copilul si in egala masura sa nu asigure protectia necesara. Centurile trebuie reglate astfel incat sa existe simetrie, pentru a te asigura ca sunt indeajuns de stranse verifica prin a incerca sa le prinzi intre degete, cand nu mai poti face acest lucru inseamna ca centurile sunt stranse corect si in acelasi timp asigura si confort micutului.

plimbare bebelus, scaun auto, siguranta bebelus, scaun masina copii - babymatters.ro

Siguranta din timpul plimbarilor cu masina a nou-nascutului

Este obligatoriu sa supraveghezi copilul pe toata perioada calatoriei pentru faptul ca bebelusul in primele luni de viata nu are capacitatea de a mentine capul sau sa isi corecteze pozitia astfel incat sa respire corect si din acest motiv are nevoie de ajutor. De asemenea, pozitia de montare a scoicii este cu spatele la sensul de mers. Este necesar sa se monteze asa din mai multe considerente, primul si cel mai important este cel al sigurantei. Mergand cu spatele nu exista riscul propulsarii copilului la o eventuala franare brusca ori impact. Manerul are si el un rol in privinta sigurantei, acesta se pozitioneaza in sus cu fata catre spatarul banchetei pentru a evita situatia in care, la un eventual impact, bebelusul se afla intre spatar si scoica si este privat de aer. Un alt considerent este acela ca in aceasta pozitie bebelusul priveste direct catre mama/tata (persoana care il insotese pe bancheta din spate). Scoica este un dispozitiv ce asigura transportul o perioada destul de indelungata si este recomandata schimbarea ei doar in momentul in care bebelusul ajunge la greutatea pe care fiecare producator in parte o indica in functie de model.

Alte metode de transport

Landoul auto - chiar daca pare o varianta sigura de transport, nu este cea mai recomandata. Ca pozitie, landoul se monteaza paralel cu bancheta si in cazul unui impact acesta nu asigura o protectie foarte buna a corpului. La nivel international este recomandat ca transportul bebelusilor in masina sa fie efectuat cu spatele. Faptul ca in landou bebelusul sta intins pe spate nu asigura protectie deoarece zona capului nu este sustinuta, iar restul corpului este fixat prin centuri, fapt ce duce la leziuni majore ale coloanei si a capului in cazul unui impact. Landoul poate fi util in alte situatii, insa nu este tocmai potrivit pentru plimbarile cu masina a nou-nascutilor.

Scaunul auto este o varianta pentru cei ce doresc un dispozitiv de transport pentru o durata de timp indelungata. Scaunul auto poate fi utilizat in primul an de viata, pana la varsta de 6 ani. Producatorii au conceput special scaune pentru nou-nascuti care sa le permita sa stea intr-o pozitie corecta. Scaunele auto sunt variante destul de sigure, mai ales in cazul copiilor trecuti de primul an de viata, insa pentru faptul ca sunt dedicate mai multor categorii de varste devin mai greu de ajustat astfel incat sa ajungi la pozitia ideala ce asigura si confort dar, totodata si siguranta. Este bine sa alegi scaunul auto in functie de greutatea si varsta copilului.

In concluzie, plimbarile sunt extrem de benefice pentru sanatatea nou-nascutului si multi medici le recomanda inca din primele zile. Nu uita ca cei mici sunt sensibili in primele luni de viata si trebuie feriti de microbi si imbracati corespunzator pentru vremea de afara. Daca vei tine cont de sfaturile de mai sus cu siguranta nu vei avea probleme cu un nou-nascut la plimbare. Pentru orice nelamurire nu ezita sa il intrebi pe medicul pediatru care se ocupa de bebe.

Surse foto: unsplash.com, pexels.com