Poate una dintre cele mai dificile si frumoase perioade din viata unui copil este primul an de viata. Acesta trece repede si este marcat de momente importante care merita imortalizate. Bebelusul se dezvolta rapid sub ochii parintilor, de exemplu de la a scoate doar cateva sunete, la rostirea cuvintelor mama si tata. Cel mic castiga noi abilitati pe parcursul primului an de viata, cum ar fi rostogolirea, mersul in patrupedie, tararea, sezutul si in final mersul de unul singur. Exista cateva etape firesti in dezvoltarea neuro-motorie a unui copil si este important sa le cunosti pentru a te asigura ca micutul tau se dezvolta cum trebuie. Citeste in continuare acest articol si afla ce se petrece in primul an de viata al copilului!

Cuprins:

  1. Primul an din viata bebelusului – care sunt etapele prin care trece cel mic?
  2. Dezvoltarea copilului in primul an de viata – informatii utile pentru parinti
  3. Alimentatia in primul an de viata - in ce consta aceasta?
  4. Cresterea sugarului in primul an de viata - cat creste bebelusul in primul an?

Primul an din viata bebelusului – care sunt etapele prin care trece cel mic?

Conform unor studii, bebelusul in primul an de viata trece prin mai multe etape unde trebuie sa indeplineasca cateva criterii pentru o dezvoltatre psiho-motorie armonioasa. In fiecare luna de viata micutul dobandeste anumite abilitati motorii, castiga diverse reflexe motrice ce pot fi semne pentru o buna sanatate si trece prin mai multe schimbari. Este de retinut ca unii copii se dezvolta mai lent, iar altii mai rapid, insa este bine sa tii cont de aceste repere pentru ca cel mic sa aiba o dezvoltare neuro-motorie buna, specifica varstei.

In jurul varste de 2 luni, bebelusul incepe sa aiba deja controlul capului. Acesta poate fi stimulat prin asezarea lui pe burta, cu capul intr-o parte, in timp ce este strigat sau se face un zgomot de la distanta. Undeva in jurul varstei de 3 luni cel mic poate apuca obiecte cu mainile si isi poate exersa coordonarea mana-ochi. La varsta de 6-8 luni bebelusul se poate rostogoli, iar aceasta achizitie motorie poate sa fie exersata cu sprijinul unui fizioterapeut. Tot in acest moment micutul poate sta in sezut fara ajutor. La aproximativ 10 luni apare un lucru special pentru orice parinte, anume mersul in patru labe. Copilul incepe sa exploreze, sa se tarasca si sa mearga in patrupedie. Apoi, la 10-11 luni bebelusul da semne ca si-ar dori sa mearga si face acest lucru cu ajutor si prin sprijinirea de diverse obiecte din casa. Intre 12-15 luni ar trebui ca bebelusul sa invete sa mearga independent.

primul an de viata, bebelus, catel - babymatters.ro

Perioada aparitiei primilor dintisori da batai de cap tuturor parintilor. Aceasta se manifesta printr-o stare de iritabilitate, salivare abundenta, febra si inflamarea gingiilor. In tot acest timp, orice parinte trebuie sa se pregateasca cu rabdare, vizite la medicul pediatru si administrarea de antiinflamatoare pentru alinarea disconfortului creat de dinti pentru cel mic. Jucariile de dentitie sunt create de asemenea special pentru a-l ajuta pe bebelus in aceasta perioada. Dintii apar si ei intr-o anumita ordine. Incisivii centrali sunt primii dinti care apar in jurul varstei dei 6 luni. Apoi continua cu incisivii laterali la 8-11 luni, primii molari la 1 an-1 an si 4 luni, caninii la 1 an si 4 luni-1 an si 8 luni, iar in final cel de-al doilea molar la 2 ani. In total un copil are 20 de dinti de lapte care urmeaza sa fie inlocuiti treptat cu dentitia permanenta formata din aproximativ 32 de dinti.

primul an de viata, bebelus, ochi albastri, cub lego - babymatters.ro

Abilitatea de a vorbi se dezvolta in etape in primul an de viata. Cel mic incepe prin sunete simple, inventate, pe care doar el le intelege si de multe ori il amuza. Acesta gangureste, asa cum se spune, in primele luni de viata si plange des pentru a atrage atentia celor din jur. La inceput, invata vocea parintilor, iar felul in care i se vorbeste bebelusului este foarte important pentru dezvoltarea limbajului acestuia. Incet, cel mic va vorbi in silabe, mai exact va rosti cuvinte precum pa-pa, ba-ba si da-da, insa nu le va intelege. Acest lucru are loc la 6 luni, moment in care bebelusul isi poate recunoaste si numele atunci cand cineva il striga. Abia la 9 luni acesta intelege semnificatia lucrurilor si poate rosti primele cuvinte, mama si tata.

Dezvoltarea copilului in primul an de viata – informatii utile pentru parinti

primul an de viata, beblus, caciulita gri, ursulet - babymatters.ro

In primele luni de viata copilul nu face foarte multe activitati, ci doarme mult si mananca. Pentru a-i asigura confortul de care are nevoie foloseste lampi de veghe langa patutul celui mic. Creierul acestuia nu este inca dezvoltat complet, de aceea este esential sa-i fie manevrat capul cu mare grija si sa se evite zdruncinarea sau miscarile bruste. La varsta de 0-2 luni muschii capului si gatului nu sunt dezvoltati, de aceea necesita sprijin si atentie in manevrare. Vederea copilului nu este la capacitate maxima, acesta vazand doar la 20-30 cm distanta. Asadar, este bine sa il tii pe micut cat mai aproape de tine. Pentru plimbari poti folosi un marsupiu pentru bebelusi care vor mentine conexiunea dintre voi. Dupa varsta de 2 luni cel mic incepe sa se dezvolte semnificativ si sa copieze ceea ce vede in jur.

De asemenea, printre recomandarile parintilor pentru dezvoltarea eficienta a copilului in primul an de viata se numara se numara si aceasta: sa vorbesti cat mai mult cu bebelusul tau pentru a contribui la dezvoltarea limbajului acestuia. Foloseste un ton bland si canta-i diverse melodii. Repeta cu el orice cuvant nou si incearca sa-l faci sa descopere cat mai multe lucruri noi. Dupa varsta de 2 luni poti sa-i arati celui mic diverse gesturi, cum ar fi batutul din palme sau apucarea diverselor jucarii. Acesta va copia orice vei face. Dezvoltarea mana-ochi se poate face prin joaca, aceasta este modalitatea copilului de a invata. Din camera copilului nu trebuie sa lipseasca o masuta de activitati care sa il ajute in dezvoltarea simturilor.

primul an de viata, masaj bebelus - babymatters.ro

Incepand cu varsta de 5-6 luni poti contribui destul de mult la dezvoltarea limbajului si a cunostintelor celui mic. Comunica cat mai mult cu acesta, aratandu-i diverse jucarii si denumirea lor. Poti sa ii citesti o carte cu imagini din care sa invete lucruri noi. Atunci cand cel mic reuseste sa pronunte un nou cuvant, incurajeaza-l si felicita-l pentru reusita. Pentru a-i stimula motricitatea fina poti sa faci alaturi de micut activitati migaloase prin joaca. Exista numeroase jucarii destinate dezvoltarii acestei abilitati.

Este bine ca bebelusului in primul an de viata sa ii fie stimulate simturile. De exemplu, cel auditiv se poate dezvolta prin cantece, jucarii interactive muzicale si vocea celor din jur. Simtul tactil se dezvolta prin atingerea diverselor obiecte cu diverse texturi, cum ar fi jucariile din lemn si a lucrurilor din natura. Un sfat important este sa ii oferi bebelusului tau o sesiune de masaj in fiecare seara, deoarece acesta contribuie la o dezvoltare armonioasa a corpului. Simtul olfactiv incepe sa fie dezvoltat odata cu varsta de 6 luni prin diversificare. In final, simtul vizual poate fi stimulat prin jucarii, plimbarile cu carucioarele pentru copii si prin a-i arata bebelusului diverse imagini si obiecte din jur.

Alimentatia in primul an de viata - in ce consta aceasta?

primul an de viata, cuplu, parinti, bebelus - babymatters.ro

Cand in viata unui cuplu apare primul copil, apar si nenumarate intrebari si temeri. Evident, primul lucru la care te gandesti dupa ce „faci cunostinta” cu micutul este intrebarea “cum il hranesc, ce ii dau?”. Sunt framantari normale pentru un parinte la inceput de drum si toate aceste cunostinte le capeti pe parcurs. Sa ai un copil este, poate, cel mai minunat lucru din viata unui om pentru faptul ca vezi parcursul de la o fiinta de cateva kg pana la momentul in care devine un adult responsabil, iar toate acestea cu ajutorul parintilor. Insa, frumusetea rolului de parinte este ca pe tot acest parcurs exista o multime de incercari incununate deseori de reusite si satisfactii. Revenind la subiect, pe cat pare de complicat sa asiguri alimentatia in primul an de viata, pe atat este de simplu de fapt. Specialistii recomanda ca in primele 6 luni de viata hrana bebelusului sa se bazeze exclusiv pe lapte matern.

Pentru a asigura hrana pe toata aceasta perioada, mama trebuie sa aiba grija sa se odihneasca si sa se alimenteze la randul ei corespunzator. In cazul in care este necesar sa introduci laptele praf in alimentatia micutului, este obligatoriu sa consulti medicul pediatru in acest sens pentru a primi o recomandare vizavi de formula adecvata de lapte praf.

Dupa primele 6 luni se poate incepe diversificarea doar daca sugarul este perfect sanatos. Primele alimente introduse sunt legumele in cantitati mici, o lingurita, si ulterior cantitatea va creste in functie de apetitul micutului. In general, legumele sunt introduse primele sub forma procesata, mai exact sub forma de piureuri rezultate in urma fierberii. In primul an de viata sarea nu este recomandata, dar daca se doreste, pentru un plus de gust se pot utiliza mirodenii. Insa, si in cazul plantelor aromatice este recomandat sa se adauge treptat, una cate una, pentru a repera mai usor eventualele ingrediente la care sugarul este alergic.

Fructele sunt si ele foarte bune pentru diversificare, insa la fel ca in cazul legumelor, este recomandat sa hranesti micutul cu fructe sub forma de piure ori, acolo unde textura permite, date la razatoare. Totodata, este foarte bine sa-i oferi fructe de sezon. In primul rand, acestea sunt mai gustoase pentru ca se coc lent, fara fortare, iar sugarul le va accepta mai usor, si in al doilea-lea rand fructele de sezon au toate sansele sa fie mai curate, lipsite de substante menite sa prelungeasca durata de conservare a fructelor. Dupa varsta de 6 luni se pot introduce si cerealele, insa fara gluten. Cele ce au in continut gluten se pot introduce si ele dupa varsta de 8 luni. Cand mentionam cerealele ne gandim la cele integrale bogate in fibre, nu bilute sau pernute de ciocolata.

Carnea se va introduce dupa varsta de 7 luni si se va incepe cu pui sau curcan, carne fiarta si slaba in grasimi. Lactatele se pot introduce si ele din acelasi moment si se poate incepe cu iaurturi slabe si branza calcica preparata in casa. Oul este un aliment ce trebuie introdus in perioada respectiva, dar treptat, in prima faza galbenusul in cantitati mici si mai apoi cand bebelusul se apropie de un an poate incerca si albusul. Pana la varsta de 1 an nu este recomandat sa oferi sugarului: sare, zahar, miere, oleaginoase, carne de porc, fructe bogate in tanin, carne procesata (mezeluri) si sucuri de orice tip (indiferent daca sunt naturale).

Cresterea sugarului in primul an de viata - cat creste bebelusul in primul an?

Pe parcursul primului an de viata, bebelusul se dezvolta foarte mult, ajungand sa aiba la varsta de 1 an de 3 ori greutatea de la nastere. Este bine sa tii cont de aceste repere pentru a te asigura ca cel mic a crescut in lungime si in greutate corespunzator. Asadar, in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului in primul an de viata, este bine sa stii ca in primele 4-5 zile dupa nastere nu trebuie sa te sperii ca cel mic scade in greutate. Acest lucru este complet normal si se remediaza rapid intr-o saptamana. Scaderea in greutate este de aproximativ de 5-10%. Apoi, urmeaza ca bebelusul sa se dezvolte destul de mult, initial cu 750g pe luna in primele 4 luni de viata, in total ajungand in aceasta perioada la 3000g suplimentare. In lunile 5-8 micutul ia in greutate cate 500 g pe luna, in total inca 2000g. Apoi, la varsta de 9-12 luni incepe sa nu mai ia foarte mult in greutate, ci doar 250 g pe luna, adica inca 1000g. Asadar, la varsta de 1 an micutul tau ar trebui sa fii luat aproximativ 6000g, deci de 3 ori greutatea de la nastere.

In ceea ce priveste evolutia bebelusului in primul an de viata, mai precis cresterea lui in lungime, aceasta este si ea accelerata. De aceea, este important sa nu ii achizitionezi celui mic foarte multe hainute, caci va trebui sa le schimbe rapid. Intre varsta de 0 si 6 luni copilul creste aproximativ 1,5 centimetri si 2,5 centimetri pe luna, in functie de particularitatile fiecaruia. Incepand cu varsta de 6 luni si pana la 1 an acesta va creste cu doar 1 centimetru pe luna.

In concluzie, primul an de viata este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasa a micutului tau. In tot acest moment se petrec foarte multe lucruri, iar cel mic capata abilitati noi care sa il pregateasca pentru integrarea in societate. Nu uita sa petreci cat mai mult timp cu cel mic si sa-i arati prin joaca cat mai multe lucruri despre lumea inconjuratoare!

Sursa foto: unsplash.com