Cumparaturile pe care le facem inainte de venirea pe lume a micutilor nostri sunt emotionante, dar si pline de provocari, iar alegerea unui scaun auto nu este una tocmai usoara. Pentru a-ti veni in ajutor am creat acest ghid cu sfaturi utile, ce contine toate informatiile de care ai nevoie pentru a face o alegere usoara intre scaune auto cu isofix si cele care se fixeaza cu centura masinii. 


Ce inseamna ISOFIX si ce reprezinta acest sistem?

Scaunul copilului este cel de care depinde siguranta lui pe durata calatoriilor cu masina. Pentru o siguranta sporita si o utilizare usoara a fost creat sistemul de prindere Isofix, care permite instalarea scaunului in masina fara sa fie necesara utilizarea centurii auto. 


Isofix este prescurtarea de la “International Standard Organization Fix” si este un standard ISO international, ce prevede existenta a doua componente la scaunele pentru copii, respectiv una care face parte din scaunul auto si una regasita in vehiculul de care se fixeaza. 


Pentru a afla daca masina ta este echipata cu Isofix este nevoie sa verifici imbinarea dintre spatar si sezut a banchetei din spate, unde sunt pozitionate clemele de prindere. 


De ce au fost inventate scaunele Isofix?

Sistemul Isofix a fost inventat de catre producatorul de scaune Britax Romer in colaborare cu Volkswagen in anul 1997. Inventarea acestuia a fost necesara pentru a oferi copiilor o protectie maxima atunci cand se deplaseaza cu masina. Potrivit unui studiu realizat in anul 2007 in Franta, 32% dintre scaunele pentru copii nu erau corect montate si in consecinta nesigure. 


Prin utilizarea scaunelor auto cu Isofix este eliminat riscul unei instalari incorecte, frecvente in randul fixarii cu ajutorul centurii auto. Astfel, scaunele sunt instalate corect, printr-un singur clic, fara sa existe riscul alunecarii in caz de impact si franare brusca, asigurand confortul si siguranta copiilor. 


Cand a devenit Isofix obligatoriu in Europa?

Incepand cu anul 2005 Isofix a devenit un standard obligatoriu in Europa, odata cu adoptarea ordonantei ECER44/04. Aceasta prevede conditiile pe care fiecare scaun auto pentru copii trebuie sa le indeplineasca inainte de a fi oferit spre vanzare. 


Din anul 2014 este obligatoriu pentru toate masinile cu 4 locuri sa dispuna de cel putin 2 cleme de prindere Isofix. 


Sistemul Isofix vs. centurile de siguranta din dotare

Daca pana la aparitia standardului ECER44/04 instalarea scaunelor auto de copii se putea face doar cu ajutorul centurii masinii, astazi este posibila utilizarea sistemului Isofix, ce garanteaza o montare usoara si sigura. 


Gratie modului in care a fost construit, sistemul Isofix permite o instalare corecta, asigurand o prindere ferma intre scaun si vehicul, dupa cum o dovedesc testele de siguranta efectuate.


Atunci cand masina ta nu este prevazuta cu un sistem de prindere Isofix si trebuie sa folosesti centurile de siguranta, citeste cu atentie manualul de utilizare al scaunului, pentru a te asigura ca il montezi corect. Din pacate, 8 din 10 parinti monteaza gresit scaunele cu fixare prin centura, ceea ce diminueaza ingrijorator siguranta copiilor in caz de impact. 


Poti utiliza doar centurile de siguranta?

Calatoria copiilor cu masina doar prin utilizarea centurilor de siguranta, fara fixarea celor mici in scaune auto special concepute pentru transportul lor corespunzator, este posibila doar in cazul celor mai inalti de 135cm. 


Legea in vigoare prevede obligativitatea deplasarii copiilor mai mici de 135cm doar in scaune destinate exclusiv transportului acestora, pentru mentinerea sigurantei lor. 


Care sunt avantajele si dezavantajele sistemului Isofix?

Sistemul Isofix reprezinta o modalitate sigura si rapida de instalare corecta a scaunului auto pentru copii. 

Avantaje


  • Montare rapida si usoara


Scaunele cu Isofix se monteaza rapid si usor, fara niciun efort din partea ta. Cu un singur clic te asiguri ca cel mic este in deplina siguranta pe durata calatoriilor cu masina. 


  • Siguranta sporita


Sistemul Isofix garanteaza siguranta scaunelor auto, fiind testate la impact frontal si din spate. De asemenea, acestea sunt usor de instalat corect, ceea ce confera un plus de siguranta. 


  • Elimina riscul instalarii incorecte


Folosirea unor scaune auto cu sistem Isofix reduce cu pana la 94% riscul unei instalari incorecte, aceasta fiind esentiala pentru protejarea copiilor in cazul unui impact. 


  • Manevrare usoara


Fie ca vrei sa muti scaunul dintr-o masina in alta, fie ca vrei sa te asiguri ca cel mic dispune de tot confortul necesar unei calatorii placute, in siguranta, un scaun Isofix reprezinta o buna alegere. 


Dezavantaje


  • Compatibil doar cu masinile prevazute cu clemele de prindere Isofix

Cu toate ca sistemul Isofix ofera importante avantaje pentru siguranta copiilor in scaunele auto, exista modele de autoturisme, cu precadere cele produse inainte de 2014, care nu sunt prevazute cu clemele Isofix. Asigura-te, inainte de a achizitiona scaunul auto, ca masina ta este echipata cu acest sistem de ancorare. 


Metoda de instalare a scaunului cu centura auto

Atunci cand instalezi scaunul cu centura masinii, acorda atentie ghidajului existent, care poate fi cu albastru in cazul instalarii cu spatele la directia de mers sau cu rosu pentru instalarea cu fata la sensul de mers. 

Argumente Pro

  • Este un sistem de prindere universal, astfel incat se poate instala in orice masina. 

  • Permite instalarea mai multor scaune in masina, ceea ce poate fi de ajutor familiilor cu mai multi copii. 

  • Este sigur daca este instalat corect. 

Argumente contra

  • Instalarea unui scaun cu centura auto este mai dificila, astfel incat necesita mai mult timp.

  • Exista riscul unei instalari gresite, ceea ce va afecta siguranta oferita copilului (8 din 10 parinti instaleaza gresit acest tip de scaun). 


Metoda de instalare a scaunului cu Isofix

Utilizarea unui scaun cu Isofix reduce cu 94% riscul de instalare gresita. 

Argumente Pro

  • Fixare sigura, direct pe bancheta masinii, prin prinderea de cadrul metalic al autoturismului. 

  • Instalare corecta, semnalizata de indicatori vizuali sau chiar auditivi. 

  • Comutare usoara intre pozitiile scaunului, fara sa fie nevoie de reinstalarea acestuia.

 

Argumente Contra 

  • Posibilitatea amplasarii cu spatele la directia de mers pana la greutatea de 18kg. Dupa atingerea acestei greutati se poate instala cu spatele la sensul de mers doar cu prindere la centura masinii. 


De ce este important sa investesti intr-un scaun cu Isofix? Este acesta mai sigur?

Atunci cand investesti intr-un scaun auto cu Isofix investesti in calatorii cu masina sigure pentru copiii tai. Alaturi de instalarea corecta, posibila gratie sistemului Isofix, care este esentiala pentru deplina siguranta a copiilor in scaunele auto, standardul ECER44/04 garanteaza o rezistenta la impact frontal cu o viteza de 50km/h si la impact din spate, la o viteza de 30km/h. 


Chiar daca achizitionarea unui scaun auto cu sistemul de fixare Isofix poate parea mai costisitoare, siguranta auto nu are pret. Calitatea este cea care trebuie sa primeze atunci cand alegi articole de transport pentru copii. 


Cum functioneaza scaunele Isofix?

Spre deosebire de modelele de scaune auto pentru copii care se monteaza cu ajutorul unor centuri de siguranta, scaunele Isofix dispun de cleme de prindere, existand o componenta situata pe bancheta din spate a masinii si o componenta cu care este prevazut scaunul. Cu un singur clic, clemele permit o prindere ferma a scaunului pe bancheta masinii, in doar cateva clipe. 


Pentru ce varste sunt potrivite scaunele Isofix?

Scaunele Isofix pot fi utilizate pana la implinirea varstei de 12 ani sau pana cand copilul va atinge greutatea de 36kg. Astfel, poti alege scaunul masinii cu Isofix in functie de greutatea copilului tau. 


Ce tip de scaune Isofix exista?

Scaunele cu Isofix sunt clasificate pe grupe de greutate, dupa cum urmeaza:

  • Grupa 0, potrivita pentru copiii cu o greutate de pana la 13kg, cu scaune orientate cu spatele la sensul de mers: rearward facing sau RF. 

  • Grupa 1, destinata copiilor cu o greutate de pana la 18kg, cu scaune orientate tot cu spatele la sensul de mers. Poti utiliza un scaun auto pentru copii Cybex Gold Sirona M2 i-Size cu baza Isofix 0-18kg, pentru a beneficia de avantajele sistemului de prindere Isofix, dar care intruneste si reglementarile i-Size. 

  • Grupa 2, ce include scaune auto copii pentru o greutate de pana la 25kg, orientate cu fata catre sensul de mers: forward facing sau FF. 

  • Grupa 3, potrivita pentru copiii peste 6 ani si cu o greutate de pana la 36kg. 

Cum se comporta un scaun cu Isofix vs. centura in cazul unui nedorit impact?

Spre deosebire de scaunele fixate cu centura de siguranta, un model Isofix ofera o prindere mult mai ferma pe bancheta masinii, asigurand o fixare sigura a copilului in caz de impact, mai ales atunci cand vehiculul este lovit din lateral. Astfel, in cazul unui astfel de impact, scaunul cu Isofix va ramane fix si nu va avea miscari stanga-dreapta, precum se intampla in cazul unui scaun fixat cu ajutorul unor centuri de siguranta. 


Manevrabilitatea scaunului cu Isofix

Atunci cand iti doresti o manevrabilitate crescuta, nu poti face o alegere mai buna decat prin optarea pentru un scaun Isofix. Orienteaza-te catre un model din grupa 0, 1, 2 Isofix sau Isofix 3, in functie de greutatea copilului tau, si beneficiaza de deplin de o manevrabilitate ridicata.


Poti profita de o manevrabilitate crescuta cu o baza Isofix Joie, care permite o instalare rapida si sigura prin sistemul Isofix al masinii si care dispune de certificare conform standardelor i-Size. Aceasta este compatibila cu scoicile auto Gemm, i-Gemm 2 si i-Snug. Cu o astfel de baza nu trebuie sa iti faci griji cu privire la corectitudinea instalarii, deoarece beneficiaza de indicatori de culoare. 


Concluzii

Atunci cand iti doresti o siguranta auto crescuta si vrei o garantie a instalarii corecte, cea mai buna alegere este un scaun auto cu sistem Isofix. Acesta se instaleaza rapid, usor si corect, conferind copilului tau cea mai inalta protectie in caz de impact. 


Foloseste o baza Z Cybex Platinum pentru Cloud Z Sirona i-Size si fii convins ca vei instala corect scaunul tau Isofix in doar o secunda, pentru a-ti proteja copilul. Aceasta baza se remarca prin indicatori vizuali si auditivi de instalare, fiind compatibila cu scoica auto Cybex Cloud Z i-Size, cat si cu scaunul auto Cybex Sirona Z i-Size si scaunul auto Cybex Z i-Size R. Calatoriile vor fi mult mai confortabile cu un scaun auto cu Isofix rotativ Cybex!


Intrebari Frecvente:

Ce este Isofix-ul?

Isofix este un standard ISO international, care permite instalarea sigura a scaunului auto fara utilizarea centurilor de siguranta, prin folosirea unui sistem de ancorare standardizat. 

Ce masini au Isofix?

Isofix este obligatoriu pentru masinile fabricate incepand cu anul 2014, insa este prezent la multe modele aparute pe piata anterior acestui an. 

Cum afli daca masina ta detine sistem Isofix?

Verifica bancheta din spate a masinii, la imbinarea dintre spatar si sezut, pentru a vedea daca exista indicatorii Isofix. In cazul in care acestia lipsesc, verifica manualul de utilizare al masinii, pentru a afla daca este prevazuta cu sistemul Isofix de ancorare. 

Cum se prind scaunele cu Isofix?

Scaunele cu Isofix se prind cu usurinta, prin simpla cuplare a tijelor cu care sunt prevazute acestea la barele metalice ale masinilor. Cuplarea este sigura si ferma, astfel incat scaunul devine parte integrata a masinii.