Primul an din viata copilului tau este o calatorie minunata, plina de momente unice, dar si de cele mai mari temeri. Somnul bebelusului este una dintre preocuparile proaspetilor parinti.

Daca si tu te numeri printre acestia, iti propunem acest ghid cu informatii despre somnul micutului tau, care te va ajuta sa ii asiguri acestuia o odihna corecta si care sa iti redea tie increderea ca esti un parinte minunat.

Ce reprezinta somnul pentru bebelusi si care este importanta acestuia?

Somnul este foarte important pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului tau. Data fiind dezvoltarea intensa din primul an de viata, somnul este important pentru imbunatatirea functiilor sistemului imunitar, dar si pentru cresterea armonioasa a corpului si pentru dezvoltarea creierului.

Din acest motiv este foarte important sa ii asiguri micutului o rutina corecta de somn, care il va ajuta sa se dezvolte armonios.

  • Maturizarea si cresterea corpului

Somnul este esential pentru cresterea corpului, cat si pentru maturizarea creierului. Lipsa de somn poate crea dezechilibre in organism, precum afectarea sistemului imunitar si a tesuturilor. In fazele de somn adanc ale bebelusului (somn REM – Rapid Eye Movement) este secretat hormonul cresterii, care este implicat in cresterea in greutate a micutului.

Atunci cand bebelusul nu beneficiaza de suficienta odihna este secretat mult prea putin hormon de crestere, care ii va afecta maturizarea si luarea in greuatate.

  • Dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central

Faza REM a somnului, caracterizata de miscari oculare rapide si asociata cu visatul, reprezinta aproximativ 50% din somnul unui bebelus. Aceasta faza de somn este esentiala pentru dezvoltarea creierului celor mici, pentru ca el se dezvolta foarte mult in primii 3 ani de viata.

Pentru a le asigura bebelusilor o dezvoltare corecta, este bine sa nu le intrerupem somnul REM, pentru a le permite sa asimileze toate informatiile la care sunt expusi in fiecare zi.

De cata odihna are nevoie un nou nascut?

Nevoia de odihna ale bebelusului se modifica foarte mult de la o luna la alta in primul an de viata.

In primele saptamani de viata

Durata somnului bebelusului in prima luna de viata variaza intre 16-18 ore pe zi, depinzand si de unii factori externi.

Astfel, in primele saptamani el isi petrece o mare parte a timpului dormind, episodic, impartit in circa 5-6 somnuri. Adesea somnul in primele luni pare haotic, pentru ca bebelusii nu disting ziua de noapte si nu au rutina somnului formata.

  • In primele 6 luni de viata

Dupa primele 4 saptamani bebelusii dorm mai putin, astfel ca durata se reduce la 13-15 ore. Incepand cu varsta de 4-4,5 luni, ei isi dezvolta ritmul circadian, de somn-veghe, care este controlat de propriul lor ceas biologic aflat in formare.

Din aceasta cauza, ei se confrunta in aceasta perioada cu o regresie a somnului, caracterizata de episoade mai frecvente de trezire. In plus, in aceste luni unii bebelusi vor fi afectati de colici, care pot influenta somnul.

Daca pana la 2 luni ei dorm aproximativ 8 ore noaptea si 5 ore ziua, incepand cu luna a treia dorm mai putin pe durata zilei. Astfel, la 6 luni un bebelus va dormi aproximativ 4 ore ziua, in 2 sau 3 reprize.

  • Intre 6 si 12 luni de viata

La sase luni bebelusii au cicluri circadiene asemanatoare adultilor, iar somnul REM va reprezenta aproximativ 35% din odihna lor. Ei dorm aproximativ 14 ore, 10 ore de somn pe durata noptii si 4 ore de somn ziua, impartite in doua reprize.

In apropierea varstei de 9 luni bebelusii parcurg o noua perioada de regresie a somnului.

De la 9 luni insa se poate observa o imbunatatire a somnului de noapte, care poate fi de 11 ore, in timp ce ziua vor dormi mai putin, aproximativ 3 ore, impartite in doua reprize.

Cand incepe bebe sa doarma noaptea?

Somnul bebelusului

Se considera ca majoritatea bebelusilor isi imbunatatesc somnul de noapte in jurul varstei de 6 luni. Astfel, in aceasta perioada unui bebelusi pot dormi mai mult de 6 ore fara intrerupere, datorita stabilizarii ciclului somn-veghe.

Potrivit specialistilor, somnul fara intrerupere este intalnit la 50% dintre bebelusii de 6 luni si la aproximativ 72% dintre cei cu varste cuprinse intre 9 si 12 luni.

Cum se clasifica somnul bebelusului pe categorii de varsta

Fiecare bebelus este diferit, astfel incat numarul de ore dormite, cat si cel al reprizelor de somn, pot varia de la un copil la altul.

  • Nou-nascutii: Dorm intre 16-18 ore, cu 8-9 ore de somn pe zi si 8-9 ore dormite noaptea. In aceasta perioada somnul lor este caracterizat de treziri frecvente, dupa episoade de somn cu o durata intre 30 de minute si 4 ore. Odihna de zi este impartita in 3 reprize de somn. 
  • Bebelusii de 1 luna: Dorm aproximativ 15 ore, dintre acestea 8 ore sunt dormite noaptea si 7 ore ziua. Somnul de zi este impartit in 3 reprize. 
  • Bebelusii de 2-3 luni: In acesta perioada bebelusii dorm circa15 ore, dar somnul de noapte este mai lung, de 10 ore, in timp ce cel de zi este de 5 ore, impartit tot in 3 reprize. 
  • Bebelusii de 4-6 luni: Dorm 14 ore, cu o durata a somnului de noapte de 10 ore si o durata a celui de zi de 4 ore, acesta din urma fiind impartit in 2 sau 3 reprize. 
  • Bebelusii de la 6 la 9 luni: Cele 14 ore de somn din aceasta perioada sunt impartite astfel: 10 ore noaptea si 4 ore ziua, somnul de zi fiind impartit in 2 reprize. 
  • Bebelusii de la 9 la 12 luni: Se scurteaza somnul de zi, astfel incat bebelusii dorm 14 ore, dintre care 11 ore sunt dormite noaptea si 3 ziua, cu 2 episoade de trezire pe durata zilei. 

Somnul si mesele din timpul noptii

Specialistii si pediatrii sunt de parere ca majoritatea bebelusilor sunt pregatiti sa renunte la mesele nocturne dupa varsta de 6 luni.

Daca la nastere numarul de alaptari pe timpul noptii este mai mare, acesta incepe sa scada odata cu cresterea bebelusului. Iata care este numarul de mese nocturne ale bebelusilor in primele 12 luni de viata:

  • 0-3 luni: In primele 3 luni bebelusul are nevoie de alaptare sau de biberon la fiecare 2-3 ore, aceasta frecventa mentinandu-se atat pe durata noptii, cat si pe durata zilei;
  • 4-5 luni: Incepand cu luna a patra numarul meselor nocturne este mai mic, de 2-3, la fiecare 3-6 ore;
  • 6-7 luni: In aceasta perioada bebelusul are nevoie de 1 sau 2 hraniri pe durata noptii. De la 6 luni ei pot incepe diversificarea si se poate renunta la hranirea nocturna;
  • 8-9 luni: Daca bebelusii hraniti cu formula pot renunta la hranirea nocturna, pentru cei alaptati mai pot fi necesare 1 sau 2 alaptari pe durata noptii;
  • 10-12 luni: In aceasta perioada este posibil ca bebelusul sa se mai trezeasca pentru 1 alaptare pe durata noptii.

Fiecare copil se dezvolta diferit, motiv pentru care nu este obligatoriu ca trezirile nocturne sa fie identice la fiecare bebelus in parte. In plus, este important de mentionat faptul ca laptele matern este diferit de formula, aceasta din urma avand un continut mai mare de grasimi si fiind astfel mai satios.

Laptele matern este mai fluid, se digera mai rapid, in consecinta numarul de treziri ale bebelusului vor depinde si de cat de repede termina de digerat masa precedenta.

Factori care influenteaza calitatea somnului la bebelusi

Somnul la bebelusi

Calitatea somnului unui bebelus este influentata de stimulii externi, dupa cum urmeaza:

  • Prezenta unui televizor in camera bebelusului

Prezenta unui televizor in camera bebelusului, cat si a altor dispozitive electronice, precum telefon sau tableta, determina o ora de culcare mai tarzie a celor mici, dupa cum arata multe studii.

  • Zgomotele din mediu

Zgomotele care patrund in camera bebelusului cand acesta doarme, fie ca sunt cele produse de trafic, fie din interiorul locuintei, pot scadea intensitatea somnului si pot duce la treziri frecvente pe parcursul noptii.

  • Calitatea aerului din interior

Calitatea aerului din interior este un alt factor care influenteaza somnului bebelusului. Astfel, prezenta unor alergeni in aer poate afecta intensitatea si durata somnului. Aerisirea zilnica a incaperii bebelusului contribuie la imbunatatirea aerului, avand efecte pozitive asupra somnului celor mici.

  • Temperatura aerului

In primele saptamani de viata bebelusii au nevoie de o temperatura de 21-24 de grade Celsius, pentru a beneficia de un confort optim, favorabil unui somn odihnitor.

  • Umiditatea aerului 

Umiditatea potrivita pentru camera bebelusului este cuprinsa intre 40% si 60%. Daca aceasta este sub 40% aerul din incapere va fi mult prea uscat, putand duce la uscarea mucoasei nazale. In acelasi timp, o umiditate prea mare poate conduce spre afectiuni pulmonare.

  • Lumina 

Lipsa luminii favorizeaza sintetizarea melatoninei, supranumita hormonul somnului. Astfel, este bine sa fie intuneric in camera bebelusului, pentru a favoriza adormirea. Poti utiliza o lampa de veghe, care ofera o lumina difuza odihnitoare.

  • Hainele

Hainele prea stramte sau prea groase au o influenta negativa asupra somnului bebelusului. Asigura-te ca cel mic este imbracat in haine confortabile, create din materiale naturale, fara nasturi sau fermoare care sa il deranjeze.

De asemenea, alege un patut bebe confortabil, cu lenjerii din materiale naturale, care sa sporeasca confortul micutului tau.

Cum recunosti problemele de somn ale lui bebe?

Exista 4 semne care pot indica probleme de somn ale unui bebelus, respectiv:

  • Bebelusul adoarme cu dificultate sau nu reuseste sa mentina somnul;
  • Prezenta somnolentei inexplicabile pe durata zilei;
  • Tulburari de respiratie sau sforaitul;
  • Miscari ale corpului pe durata somnului. 

Cum poti ajuta bebelusul sa aiba un somn odihnitor

Exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a-i asigura bebelusului tau un somn odihnitor, precum:

  • Temperatura camerei

Temperatura optima din camera unui nou-nascut este de 21-24 de grade Celsius, iar dupa 5-6 saptamani aceasta poate fi cuprinsa intre 18-20 de grade Celsius.

  • Mediu primitor si linistitor

Pentru a crea un mediu primitor si linistitor in camera bebelusului, opteaza pentru culori calde, precum roz pudra, albastru pastel, alb, bej sau piersica. Aceste culori creeaza o atmosfera linistita, potrivita pentru un somn odihnitor.

  • Lumina ambientala

Lumina ambientala este importanta pentru camera bebelusului. Fie ca optezi pentru aplice sau candelabre, asigura-te ca folosesti si o lampa de veghe. Aceasta il va incanta pe micut prin lumina difuza, cu o intensitate mica, potrivita pentru a induce somnul.

  • Obiceiuri inainte de culcare

Este recomandat ca inainte de culcare sa optezi pentru activitati relaxante, menite sa favorizeze o adormire mai usoara a bebelusului. Astfel, te poti orienta catre o lumina de veghe in camera bebelusului, in timp ce ii canti un cantecel sau ii citesti o poveste.

Se recomada evitarea expunerii la televizor inainte de culcare, deoarece imaginile rulate pe ecran il pot stimula, intarziind adormirea.

  • Rutina bebelusului de seara

Rutina de culcare este importanta pentru copiii mici, dar si pentru cei mai mari. Aceasta le ofera predictibilitate, astfel incat daca inca nu ai o astfel de rutina, nu este prea tarziu pentru a o crea.

Rutina de culcare incepe cu baia, care este un moment prielnic de relaxare pentru bebelus, dar si pentru parinti. Baita este urmata de un masaj, care il va ajuta sa se pregateasca pentru somn.

Continua ritualul de culcare cu un moment de liniste, care poate consta in ascultarea unui cantecel sau in citirea unei povesti. Poti utiliza un antrenor de somn, care te va incanta cu lumina lui blanda, ideala pentru adormirea bebelusilor. Nu in ultimul rand, poti utiliza un balansoar bebelusi, care ii va oferi bebelusului tau cantece de leagan sau sunete din natura, perfecte pentru relaxarea inainte de somn.

  • Obiecte si jucarii de tranzitie

Jucariile de tranzitie sunt obiecte de care cei mici se ataseaza, de care cu greu se vor mai desparti. Bebelusul tau va putea alege o papusa, o jucarie de plus, o suzeta sau chiar o paturica. O jucarie de somn pentru bebe este binevenita, atat datorita formei dragalase, cat si datorita sunetelor care il vor cuceri pe micut.

Care este pozitia corecta pentru somnul bebelusului?

Pozitie de somn bebelus

Asaza-ti bebelusul pe spate pentru somn, pozitia imbunatatind respiratia si prevenind obstructionarea cailor respiratorii. Asezarea bebelusului pe spate este sigura, astfel incat nu exista risc de inec.


Somnul de pranz

Numarul orelor de somn la pranz si impartirea acestora in reprize se modifica de-a lungul primelor 12 luni de viata ale bebelusilor. Astfel, in primele 4 luni de viata bebelusii pot avea 3 reprize de somn, pentru ca in perioada 4 -12 luni numarul acestora sa se reduca la 2.

Stabilirea unor ore fixe de culcare si trezire

Stabilirea unor ore fixe de culcare si trezire este importanta pentru bebelusi. Astfel, se recomanda ca baita premergatoare culcarii sa se faca la aceeasi ora, de preferat la ora 18:00-19.00, pentru ca in jurul orei 20.00 bebelusul sa doarma deja. La aceasta ora organismul bebelusului secreta hormoni cu rol important in dezvoltarea lui.

Desi poate parea dificila adoptarea unei rutine de somn, aceasta le ofera celor mici predictibilitate si siguranta, ajutandu-i sa isi formeze obiceiuri sanatoase de odihna.

Ce reprezinta anxietatea de separare?

Mama tinand copilul in brate

Anxietatea de separare este o etapa fireasca din dezvoltarea copilului, care incepe in jurul varstei de 7 luni.

Aceasta apare atunci cand bebelusii inteleg ca obiectele si fiintele exista, chiar daca nu se afla in apropierea lor. Pana la aproximativ 7 luni bebelusii nu constientizeaza permanenta obiectelor sau a persoanelor.

Ea se manifesta prin atasarea crescuta fata de mama si episoade de plans atunci cand mama paraseste incaperea in care se afla bebelusul, chiar daca este pentru o scurta perioada.

Un alt semn al anxietatii de separare este teama de straini, astfel incat copilul nu accepta sa fie tinut in brate de alte persoane, cu exceptia mamei. De obicei aceasta perioada se incheie in jurul varstei de 2 ani.

Poate influenta somnul comportamentul copilului?

Exista o legatura intre somnul si comportamentul bebelusilor. Astfel, atunci cand somnul este intrerupt sau insuficient, poate crea probleme de comportament la bebelusi, precum iritabilitte, hiperactivitate, agitatie, dar si o diminuare a performantelor cognitive.

Mituri despre somnul micutului

Picioruse nou nascut

Exista multe mituri cu privire la somnul bebelusului, precum faptul ca bebelusii nu au nevoie de un program de somn. Acest mit este contrazis de specialisti, care incurajeaza parintii sa creeze un program de somn pentru copii, pentru a-si forma de mici obiceiuri de odihna sanatoase.

Potrivit unui alt mit, copiii pot dormi toata noaptea, ceea ce este neadevarat. Bebelusii incep sa doarma neintrerupt pana la 6 ore incepand cu luna a sasea, iar trezirile pe durata noptii sunt firesti.

Alte mituri fac referire la inceperea diversificarii mai devreme de 6 luni, pentru a determina bebelusul sa doarma pe durata intregii noptii.

Desi somnul in primele 12 luni de viata ale bebelusului presupune multe schimbari care te pot epuiza, este o etapa de care iti vei aminti cu mare drag atunci cand copilul tau va fi mai mare.

Intrebari Frecvente

De cat somn au nevoie bebelusii nascuti prematur?

Bebelusii nascuti prematur au nevoie de mai multa odihna, astfel incat ei pot dormi pana la 22 de ore pe zi.

Pot bebelusii sa doarma prea mult?

Chiar daca bebelusul doarme mai mult decat ar fi recomandat pentru etapa lui de crestere, nu ai motive de ingrijorare daca acesta mananca regulat si este sanatos.

Ce poti face daca bebelusul tau nu doarme suficient?

Daca bebelusul tau nu doarme suficient, in ciuda unei rutine corecte de somn, atunci poti merge la pediatru, pentru a exclude o problema medicala, care sa fie responsabila de odihna insuficienta.