Nimic nu poate egala emotia si bucuria de a deveni parinte, iar printr-o petrecere baby shower poti impartasi aceasta bucurie alaturi de persoanele dragi tie. Copiii sunt un motiv de sarbatoare chiar inainte de venirea lor pe lume, iar aceste petreceri sunt o dovada concreta in acest sens. Afla in continuarea acestui articol cum se organizeaza un astfel de eveniment, cat si care sunt cele mai inspirate cadouri, in cazul in care vei participa in calitate de invitata. 


Ce este un baby shower?

Un baby shower este o petrecere organizata pentru a sarbatori sarcina si nasterea noului membru al familiei, alaturi de prieteni si rude. Desi evenimentul poate fi organizat de viitoarea mama, acesta poate fi, de asemenea, o petrecere surpriza pe care sa o organizeze prietenele sau rudele sale. Participarea la o astfel de petrecere reprezinta un bun prilej pentru invitati de a-i ajuta pe parinti cu daruri ce le vor fi extrem de utile in ingrijirea celui mic. 


Istoricul acestei traditii

Desi poate parea o petrecere cu radacini contemporane, baby shower-ul isi are originile inca din Antichitate. Si in epoca Victoriana viitoarele mamici s-au bucurat de primele petreceri baby shower, ce cuprindeau jocuri si cadouri pentru acestea si pentru viitorii bebelusi. 


Astazi baby shower party este un concept larg raspandit in diferite colturi ale lumii, acolo unde viitoarea mama se poate bucura de minunea venirii pe lume a bebelusului, inconjurata de dragostea familiei si a prietenilor.


Cand organizezi un baby shower party?

Nu exista o perioada anume in care poti organiza o petrecere baby shower. De regula ea este organizata in ultimul trimestru de sarcina, cu 6-8 saptamani inainte de nastere. Important este ca sarbatorita sa se simta confortabil pentru a participa la un astfel de eveniment. 


Planificarea petrecerii tip Baby Shower

Daca vrei sa organizezi un baby shower cat mai bine, exista cateva detalii de care sa tii cont, de nelipsit dintr-o planificare perfecta. Acestea includ crearea si trimiterea invitatiilor la petrecere, alaturi de stabilirea meniului si pregatirea preparatelor care urmeaza sa fie servite, alaturi de alegerea unei teme si a jocurilor care vor transforma intregul eveniment intr-un moment memorabil.


Desi initial organizarea petrecerii era realizata de catre prietenii si rudele gravidei, astazi nu este deloc neobisnuit sa iti planifici singura un baby shower. 


Pe cine inviti la baby shower?

Lista de invitati este un element important al unei petreceri baby shower, iar aceasta poate varia in functie de preferintele tale. Astfel, poti opta pentru o petrecere mai restransa, la care sa participe doar prietenii si familia. 


Organizarea unui baby shower

Exista posibilitati nenumarate sa organizezi un baby shower, prezenta jocurilor fiind elementul cheie al acestor evenimente. Poti include jocuri distractive de ghicire a marimii burtii viitoarei mamici sau chiar „scutecele de la miezul noptii”, joc prin care fiecare invitat va scrie un mesaj amuzant sau incurajator pe scutece. Acestea vor fi folosite de noii parinti in primele luni de la nastere si le va aduce, cu siguranta, un zambet pe buze. 


In cazul in care organizezi tu petrecerea pentru o prietena, asigura-te ca evenimentul va fi apropiat de preferintele sale, chiar daca urmeaza sa fie o petrecere surpriza. 


Unde poate avea loc aceasta petrecere?

Posibilitatile sunt nelimitate si cand vine vorba despre alegerea locului de organizare a petrecerii. O poti organiza in aer liber in propria curte, pentru o atmosfera mai confortabila si mai intima, dar si la un restaurant sau la o cafenea. 


Daca organizezi petrecerea la restaurant, vei primi ajutor in privinta meniului, dar si pentru a alege o tematica potrivita pentru baby shower. Chiar si atunci cand organizezi evenimentul la un restaurant poti aduce propriile decoratiuni, daca iti doresti personalizarea spatiului in functie de preferintele tale. 


Nu in ultimul rand, poti alege gazduirea evenimentului la o cabana la munte, la o terasa frumoasa sau chiar la un atelier pentru pictat si mestesuguri. Alegerea locatiei potrivite se face in functie de preferintele viitoarei mamici si ale invitatilor, pentru a fi un eveniment la care toti participantii sa se simta excelent. 


Alegerea temei pentru baby shower

Alegerea temei pentru Babyshower
Partea cea mai distractiva din organizarea unui baby shower este data de alegerea temei pentru petrecere. Iata cateva idei de baby shower menite sa te inspire:


  • Albinuta

Ce poate fi mai dragalas decat o albinuta atunci cand vrei sa organizezi o petrecere baby shower care sa se potriveasca atat fetitelor, cat si baieteilor? Alege baloane aurii, galbene si albe, alaturi de un tort in forma de fagure de miere si ofera cadou invitatelor balsamuri de buze cu miere de albine! 


  • Twinkle, twinkle little star

Micuta stea a petrecerii va aprecia nuantele de argintiu si roz, ghirlandele asortate tematicii si un tort inconjurat de stelute. Poti include o carte pentru invitati in care sa isi noteze gandurile bune pe care sa le transmita bebelusului. Citirea acestora va fi o bucurie atat pentru parinti, cat si pentru cel mic atunci cand va creste. 


  • Jurassic Park

Baieteii indragesc dinozaurii, iar o petrecere cu elemente decorative ce vor introduce invitatii intr-un Jurassic Park distractiv vor fi apreciate, mai ales de catre cei mici. Include elemente decorative tematice, de la baloane, la autocolante si vesela, care vor avea un farmec aparte. 


  • Peppa Pig

Toti copiii o indragesc pe purcelusa Peppa. Lasa-te inspirata de frumosa lume a acestui personaj de desene animate si include elemente de decor cat mai sugestive pentru un cadru de poveste. Tortul poate fi elementul central al tematicii tale.


  • Baloane colorate

Atunci cand nu vrei o anumita tema pentru petrecerea ta baby shower, baloanele colorate sunt cele salvatoare. Culorile vii ale acestora vor inveseli atmosfera si vor bucura invitatii, atat pe cei mici, cat si pe cei mari. 


Decorarea spatiului pe baza conceptului

Odata ce ai stabilit ca vrei sa organizezi o petrecere tematica, urmeaza sa te hotarasti asupra detaliilor care iti vor permite conturarea acesteia. 


  • Alegerea unei culori tematice

Alegerea unei culori tematice reprezinta o temelie pe care iti vei „construi” restul decoratiunilor. Poti merge pe varianta clasica, astfel incat sa alegi roz pentru fetite si albastru pentru baietei sau poti fi cat mai creativa si sa optezi pentru nuante de galben, verde sau violet, in functie de tema petrecerii tale. 


  • Decorarea mesei, scaunelor si a peretilor cu ghirlande 

Decorarea cu ghirlande este de mare ajutor in crearea unui decor atractiv pentru petrecerile tematice. Poti alege ghirlande care se potrivesc cu restul decoratiunilor sau chiar ghirlande specifice, care sa includa sintagma „baby shower”, numele bebelusului sau care sa dezvaluie sexul bebelusului. 


  • Decorarea cu baloane

Decorarea cu baloane este foarte distractiva, intrucat poti alege baloane cu mesaje haioase sau care sa completeze tema aleasa pentru baby shower. Acestea vor intregi o decoratiune vesela si ii vor conferi originalitate. 


Recomandari de mancare si bautura

Datorita faptului ca este singura petrecere a viitoarei mamici pana la botezul bebelusului, meniul poate fi alcatuit din preparate sanatoase, care sunt permise pe durata sarcinii, servite intr-o maniera jucausa, care sa incante toate privirile. 


De cele mai multe orice acest tip de petrecere este organizat dupa-amiaza, motiv pentru care poti include dulciuri in meniu, precum sunt briosele in forme atractive, produsele de patiserie, sandvisurile decupate in forme de animalute pe care cei mici le vor adora si tortul intr-o forma inedita, care sa respecte tema petrecerii sau chiar unul homemade, cu elemente decorative cat mai simple. 


In ceea ce priveste bauturile, poti include apa, bauturi racoritoare, cafele, limonade, ceaiuri sau punch din fructe. 



Propunere de activitati

Poti fi cat mai creativa in propunerea de activitati pentru baby shower. Alege crosetarea unei paturici la care sa participe fiecare invitata, realizarea unui album foto care va ramane memorabil, crearea unui jurnal in care invitatii sa scrie mesaje pentru bebelusi sau chiar scrierea mesajelor pe scutece. 


In cazul in care inca nu ai dezvaluit sexul copilului, poti alege o petrecere cu decor neutru, pentru a crea un moment special si pentru a-ti surprinde invitatii. Petrecerile de tip „baby gender reveal” sunt distractive si emotionante. La fel de distractiva poate fi organizarea unui concurs pentru a vedea cine poate bea cel mai repede continutul unui biberon. 



Sugestii de cadouri, suveniruri pentru invitati

Invitatii tai nu pot pleca de la petrecerea ta baby shower fara un suvenir care sa le aminteasca de frumosul eveniment. O idee cu totul inedita este sa le daruiesti o planta in ghiveci, care va creste aproape o odata cu bebelusul. Acest suvenir le va infrumuseta locuinta, dar va fi si un bun prilej de a-si aminti cu drag de petrecerea ta. 


La fel de inspirate pot fi obiectele pe care sa le utilizeze in bucatarie, precum o cutiuta de depozitarea zaharului, o bomboniera sau un deschizator de sticle intr-o forma inedita. Acestea sunt suveniruri practice, pe care le pot utiliza zilnic. 


Alte suveniuri adorabile sunt magnetii care se pot lipi pe frigider, cutiile din lemn antichizat in care se pot pastra bijuteriile, botoseii din portelan sau crosetati, saculetii cu lavanda, ramele foto inedite, semnele de carte deosebite sau diferitele obiecte decorative de care invitatii se pot bucura vreme indelungata. 



Idei de cadouri pentru viitorul bebelus

Nasterea unui copil este un moment unic, iar cadourile pe care le oferim la o petrecere baby shower sunt o modalitate inspirata de a ne exprima bucuria fata de viitorii parinti. Iata cateva recomandari de cadouri pentru baby shower:


  • Scaun de masa Joie

Un scaun de masa poate fi un cadou potrivit pentru viitoarea mama, care ii va fi folositor in momentul in care cel mic va incepe diversificarea. Copilul va putea folosi scaunul Joie incepand cu varsta de 6 luni pana la 6 ani, fiind un produs multifunctional, a carui inaltime poate fi reglata si care poate fi utilizat, de asemenea, ca booster si scaun cu masuta pentru activitati. 

Scaun de masa

  • Incalzitor de lapte

Timpul nu este prietenul cel mai bun al tinerilor parinti, dar un incalzitor lapte le poate fi de mare ajutor. Un astfel de cadou le permite parintilor sa pregateasca simplu si rapid sticlele cu lapte pentru bebelus. 


  • Geanta scutece

O geanta scutece devine accesoriul nelipsit al unei viitoare mamici, motiv pentru care sigur se va bucura cand va primi un astfel de cadou. Fiind inteligent compartimentate, gentile de scutece permit transportul usor si confortabil al tuturor produselor necesare unui bebelus. 

Geanta scutece

  • Dispozitiv supraveghere bebelusi

In primele luni de viata ale unui copil, fiecare parinte isi va dori sa stie tot ce face bebelusul, chiar si atunci cand nu poate fi in permanenta langa el. Din fericire insa, se poate utiliza un dispozitiv supraveghere bebelus, care este o idee excelenta de cadou pentru baby shower. 


  • Balansoar

Bebelusii adora sa fie leganati, iar cu un balansoar, aceasta activitate devine si mai interesanta. Alege un astfel de cadou daca vrei sa ii acorzi mamei cateva minute libere pentru a pregati masa, in timp ce bebelusul se va putea relaxa in miscarile blande ale balansoarului. 


  • Lampa de veghe

Lampa de veghe este un cadou care ii va incanta pe parinti, dar si pe bebelusi, atat prin forma atractiva a acesteia, cat si prin lumina blanda pe care o emana. Poti alege un model care sa ofere o lumina puternica, perfecta pentru citit, cat si o lumina slaba, ideala pentru a lumina delicat incaperea in care doarme micutul. 


  • Jucarie interactiva

Jucariile pentru bebelusi sunt cele mai inspirate cadouri pentru baby shower, motiv pentru care o jucarie interactiva va aduce bucurie celor mici si mari, deopotriva. 


  • Leagan

Un leagan il va purta relaxa pe micul bebelus, iar pentru a face o buna alegere, poti opta pentru un model cu multiple optiuni de leganare. Exista leagane cu muzica pentru copii, cu sunete din natura si cu bare atractive cu jucarii. 


Intrebari frecvente:


In ce trimestru al sarcinii se organizeaza baby shower-ul?

Baby shower-ul se poate organiza in orice trimestru de sarcina, insa este preferat ultimul trimestru, cu 6-8 saptamani inainte de nastere. 

Cand se trimit invitatii pentru baby shower?

Invitatiile se trimit cu circa 2-3 saptamani inainte de eveniment, pentru a le permite participantilor sa isi pastreze liber programul din ziua respectiva. 

Ce se scrie pe o invitatie la baby shower?

Invitatia la baby shower ar trebui sa includa informatii cu privire la ziua, ora si locul unde este organizat evenimentul. Se pot include detalii despre eveniment, intr-o forma haioasa, putand chiar sa fie realizate manual. 

Ce primesc oaspetii de la baby shower?

Oaspetii pot primi un suvenir de la baby shower, care sa le aminteasca cu drag de petrecere. Poti alege mici obiecte decorative, saculeti cu plante uscate, rame foto, semne de carte sau magneti pentru frigider, in functie de preferintele tale. 

Ce cadouri sunt potrivite pentru baby shower?

Cele mai potrivite cadouri pentru baby shower sunt jucariile pentru bebelus si produsele utilizate de catre parinti pentru ingrijirea acestuia, precum sunt mesele de infasat, incalzitorul pentru lapte, salteaua interactiva, leaganul, balansoarul, caruciorul sau scaunul de masa.